Joi, 30 septembrie, Congresul american a votat pentru prelungirea bugetului actual pana pe data de 3 decembrie: acest scrutin a permis de altfel evitarea unui blocaj guvernamental federal.

Despre ce este vorba?

Amenintarea cu paralizia de catre serviciile federale plana asupra Statelor Unite ale Americii insa a fost evitata la milimetru, ca sa spunem asa. Congresul american a reusit sa evite acest blocaj pe data de 30 septembrie insa mai exista alte fronturi care ameninta inca presedintia lui Joe Biden, care incearca sa adune trupele democrate. Acestea din urma sunt implicate intr-un razboi fratricid in jurul unor vaste proiecte de investitii si reforme.

Prin 254 de voturi pentru si 175 impotriva, Camera reprezentantilor a aprobat o lege de finantare care prelungeste bugetul actual pana la data de 3 decembrie, deja adoptat mai devreme de Senat cu o majoritate destul de confortabila.

Presedintele democrat Joe Biden trebuie acum sa promulge inainte de miezul noptii aceasta lege pentru a se evita ca finantarea unor servicii ale statului federal sa fie taiate brusc.

Acum ca aceasta umbra de amenintare a fost eliminata din peisaj, paralizia bugetara supranumita de multi „shutdown”, parlamentarii sunt nevoiti sa incerce sa dejoace fara sa mai astepte aceasta amenintare financiara: riscul ca Statele Unite ale Americii sa nu isi poata onora platile incepand cu data de 18 octombrie nu a fost dezvaluit, nu se stie daca a fost sau nu eliminat.

O problema, un defect prezent la prima putere mondiala, inedit de altfel, care ar putea provoca un cataclism financiar mondial.
Extrem de constienti de acest pericol, republicanii si democratii nu reusesc sa se puna de acord asupra modalitatii de evitare acestui cataclism.

Cu toate acestea, Casa Alba s-a aratat destul de increzatoare si optimista pe data de 30 octombrie, ca va reusi pana la urma sa depaseasca aceasta perioada dificila.