Romania va trebui sa-si diversifice sursele de producere a energiei nepoluante. Cum producerea de energie verde este insa mai scumpa decat cea obtinuta din pacura sau carbune, statul a gasit o solutie de stimulare a producatorilor.
Executivul a ridicat, ieri, ponderea minima de productie de energie electrica din resurse regenerabile, de la 30% la 33% pana in 2010. Problema Romaniei nu este insa respectarea ponderii, ci diversificarea productiei. Anul trecut, Hidroelectrica a asigurat 29% din consumul energetic, ceea ce inseamna aproape 17 miliarde de kWh (17 miloane MWh). Potrivit specialistilor, trebuie grabite proiectele micro-hidrocentralelor, dar si valorificarea altor resurse regenerabile.

COSTURI MARI. Problema este ca investitiile in unitati de productie energetica eoliana, geotermala, solara, din biomasa (rumegus) sau din hidrogen sunt mult prea mari, ca sa incurajeze companiile sa se lanseze in aceste directii. Tehnologiile sunt costisitoare, iar vanzarile nu ofera o rata de acoperire satisfacatoare.

Nici microhidrocentralele nu sunt foarte convenabile, pentru o capacitate de cativa MW, investitiile si cheltuielile administrative sunt semnificative. De altfel, pana in 2007, Hidroelectrica isi va vinde 150 dintre cele 227 pe care le detine.

Citeste si:  Gata cu armata!

Pentru ca energia nepoluanta este mai scumpa autoritatile au conceput, tot administrativ, o piata a acestui tip de energie, prin tranzactionarea asa-numitelor certificate verzi.

PIATA DE COMPLETARE. Este vorba de o piata de completare, spun specialistii de la Operatorul Pietei de Energie Electrica din Romania (OPCOM), pentru ca, de fapt, producatorii ies cu electricitatea pe piata fizica, insa aici obtin preturi care nu le acopera investitiile. De aceea, Transelectrica le va da certificatele verzi producatorilor calificati de energie verde (din vant, soare sau din apa, dar pentru capacitati mai mici de 10 MWh), iar furnizorii de electricitate in sistem vor fi obligati sa le cumpere. Anterior, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) avizeaza calificarea producatorilor. Certificatele se vor tranzactiona printr-un mecanism similar celui bursier, supravegheat de OPCOM. Potrivit hotararii Guvernului, mecanismul trebuie sa ia in considerare doua preturi limita pentru un certificat verde, care atesta capacitatea de a livra 1MWh: un minim de 24 de euro/ MWH si un maxim de 42 euro/MWh (calculata la cursul din 31 decembrie anul precedent (39.663 lei).

Citeste si:  Spionii lui Traian in curtea lui Calin

OFERTA SUBTIRE. Numai doua societati producatoare de energie au fost calificate pana in prezent si urmeaza sa primeasca certificate. Energy Holding, desi este detinatoarea mai multor microhidrocentrale, nu a finalizat deocamdata retehnologizarea decat la un singur grup energetic. Ilexim Viisoara are amplasata o centrala eoliana in pasul Tihuta din Bistrita Nasaud. Fiecare dintre aceste capacitati sunt mai mici de 1 MW. Si chiar daca cei cativa candidati care asteapta rezolutia ANRE, isi vor primi la timp certificatele, furnizorii de electricitate tot nu vor avea de unde sa cumpere atatea cat sunt obligati, conform cotei obligatorii de 0,7% din livrari.

VIN SI STRAINII
In iunie, reprezentantii General Electric si-au exprimat interesul de a-si extinde activitatea din Romania in domeniul energiei regenerabile. Cu ocazia “GE Day” in Romania, Rod Christie, directorul executiv regional al GE Energy pentru Europa Centrala si de Est, a spus ca firma studiaza cu atentie proiectele de implementare a unor unitati eoliene de generare.

Citeste si:  "I-am spus lui Tariceanu sa-si vada de treaba lui"

Nu foarte indepartata s-ar putea dovedi implicarea celui mai mare producator de energie eoliana din lume, grupul spaniol Iberdrola. Spaniolii au preluat, in ianuarie, 49,9% din actiunile principalului producator elen de energie eoliana, Rokas, iar reprezentantii acestuia au spus ca firma masoara viteza vantului si fluctuatiile curentilor din diferite zone din Bulgaria si Romania, considerand ca tarile din preajma Marii Negre au un potential semnificativ in acest sens.