Adunarea Generala a Actionarilor a decis ieri in sedinta extraordinara incetarea activitatii de productie a Combinatului Chimic Azomures din Tirgu-Mures.
Decizia a fost luata prin votul actionarului majoritar al Azomures, firma turca Transworld Fertilizers Holding, care detine 55,97% din capitalul social al societatii.
Final previzibil
Multi la numar, dar putini ca procentaj, actionarii mici nu au reusit sa se opuna inchiderii celui mai important obiectiv economic din judetul Mures. In cadrul sedintei nu s-au comunicat procentele exacte ale votului, fiind suficient votul majoritar al patronatului turc.
Decizia celor de la TFH vine dupa ce, in luna mai, directorul adjunct Yetkin Ernan anunta ca posibila mutarea afacerii – inclusiv a instalatiilor – din Tirgu-Mures intr-o locatie din alta tara, in conditiile frecventelor scumpiri ale gazului. Yetkin Ernan a mentionat atunci ca, intr-o tara ca Egipt, pretul gazului este de 25 de dolari la mia de metri cubi, spre deosebire de Romania, unde este de aproximativ 65-70 de dolari. La inceputul lui iunie, insa, turcii au cedat presiunilor sociale hotarind continuarea activitatii de productie si disponibilizarea a aproximativ o suta de angajati.
La acea data, actionarii Azomures au decis inclusiv continuarea investitiilor impuse prin contractul de privatizare, astfel incit in acest an sa fie finalizate sase obiective in domeniul protectiei mediului, in valoare totala de peste 14 milioane de dolari.
Sindicatul culpabilizat
Picatura care a umplut paharul a fost insa recenta majorare de salariu de 9,5% negociata la nivel de ramura de petrochimie, deci la nivel national, obligatorie si pentru patronii Combinatului Chimic din Tirgu-Mures. Conducerea Azomures a alocat in plus 42,467 de miliarde de lei cheltuieli de personal doar pentru lunile ramase pina la sfirsitul anului.
„Sincer, nu cred ca vor inchide Combinatul definitiv. Sau vor inchide, si peste doua luni il vor deschide din nou, desi nu stiu ce seriozitate in afaceri poate fi asta. De altfel, Azomures nu este singurul agent economic care este patronat de acesti actionari majoritari si care este distrus. Terminalul de transport ingrasaminte de la Constanta este tot al lor si este la limita falimentului, cu 75% dintre salariati in concediu fara plata. La fel RAFIROM Cimpina, care are aceeasi patroni ca si noi. Solicitam public sa ni se spuna ce culoare politica doreste inchiderea combinatului, asa cum le-a spus angajatilor directorul Yetkin Ernan. Vom sesiza oficial autoritatile sa deschida o ancheta“, spune Maria Dandarau, liderul sindicatului „Alternativa 2002“ Azomures Tirgu-Mures.