Salariile tot mai atractive din Uniunea Europeana cu care sunt remunerati specialistii IT ameninta tot mai tare numarul softistilor autohtoni, si asa deficitar. In ciuda faptului ca aceasta meserie este singura care nu sufera impozitare, cel mai probabil odata cu integrarea Romaniei in spatiul comunitar, respectiva facilitate fiscala ar putea disparea. Inca un motiv in plus pentru “capetele luminate” sa se orienteze catre recompense banesti substantiale. In afara tarii.
Exodul specialistilor IT nu este deloc de condamnat, dat fiind faptul ca oricarui angajat in domeniu ii este greu sa reziste tentatiei pe care o reprezinta salariile care nu de putine ori ating si suma de 120.000 de euro anual.
Asta in conditiile in care, in Romania, acelasi efort depus de softisti este rasplatit cu putin peste 1.000 de euro pe luna, in cazul specialistilor cu experienta.
Vorbind de tentatii dam drept exemplu oferta Microsoft, care intentioneaza sa angajeze 10 manageri si specialisti software din Romania pentru filiala din Irlanda a companiei, oferind salarii anuale cuprinse intre 65.000 si 120.000 de euro, cazare si transport, potrivit unor anunturi aparute pe un site specializat in recrutare de personal. Si lucrurile par sa nu se opreasca aici, reprezentantii subsidiarei locale a companiei Microsoft declarand recent ca Romania se afla pe lista celor mai importante piete dintre tarile in dezvoltare, exportul de personal roman catre alte filiale Microsoft fiind o practica des folosita. In luna iunie, Microsoft cauta in Romania pentru filiala din Irlanda 11 consultanti si specialisti software, oferind programatorilor software salarii cuprinse intre 65.000 si 85.000 de euro anual.

Citeste si:  De ce un magazin online - care sunt avantajele unei afaceri electronice in retail

Eliminarea impozitului 0 – efect dezastruos

Cu toate ca fiscalitatea din industria de software si servicii IT este cea mai redusa din regiune, respectiv 49,5%, reprezentantii asociatiei patronale din domeniu se tem ca pot ramane fara cota de impozitare 0, de care beneficiaza acum.
“In actuala cursa pentru reducerea fiscalitatii in estul Europei, scutirea de impozit pe veniturile programatorilor ramane un atu important al industriei software romanesti”, spunea recent Florin Talpes, presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii IT – ANIS. Acesta a adaugat ca amenintarea eliminarii acestei facilitati ramane in actualitatea acestui an si ar putea avea efecte negative, daca nu dezastruoase pentru industria de profil.
“Impozitarea fortei de munca ramane unul din factorii majori care influenteaza capacitatea de dezvoltare, competitivitatea si atractivitatea pentru investitiile straine ale unui sector caracterizat, dupa cum se stie, prin ponderea mare a costurilor de personal in cheltuielile totale”, se arata intr-un comunicat al ANIS.
Potrivit acestuia, impozitul zero isi pastreaza un efect stimulativ de necontestat si ramane de altfel singura masura prin care statul a acordat un avantaj direct specific industriei de software.

Citeste si:  Google, Yahoo, eBay, Microsoft - care se vor alia?

Posibile efecte

Piata muncii pentru industria IT va cunoaste pe termen mediu o crestere pronuntata a salariilor nete, sunt de parere reprezentantii Asociatiei.
Iar in conditiile in care aceasta scutire va fi eliminata, presiunea deja crescuta asupra bugetelor companiilor (cresteri ale costurilor cu 5 -12%) se va accentua si va fi transferata asupra bugetelor de investitii. Acest lucru va genera o incetinire a ritmului de dezvoltare a industriei si va reduce capacitatea de inovare a companiilor romanesti, sustin sursele mentionate. Industria de software si servicii romaneasca este un sector orientat catre export, acesta constituind peste 55% din productia totala, din care peste 85% o reprezinta exportul catre UE. Cumulate, aprecierea leului si eliminarea impozitului 0 ar duce la pierderi de 13-27% pentru companii si in perspectiva chiar la disparitia unora dintre ele.
Companiile medii concentreaza 33% din resursele umane si 27% din cifra de afaceri a industriei. Cele 2 categorii de companii vor fi cele mai afectate odata cu eliminarea facilitatii de impozitare 0 pentru salariile programatorilor.

Citeste si:  Telefonul din spatele volanului

Import de specialisti IT

Numarul angajatilor care lucreaza in IT a crescut cu 25% atat in 2004, cat si anul trecut.
Cu toate acestea, industria de profil se confrunta cu un deficit foarte ridicat de experti in domeniu. Astfel, se preconizeaza ca, pana in 2008, Romania va importa circa 2.000 de specialisti. Reprezentantii ANIS sustin ca se va ajunge la un astfel de fenomen din cauza faptului ca “incepatorii sunt mai slabi decat incepatorii de acum 5 ani; sistemul de invatamant este decalat cu cel putin 4 ani fata de piata; slaba pregatire pe tehnologii, atitudinea fata de echipa, calitate etc.”.
Totodata, membrii Asociatiei mai dau vina si pe legislatia muncii pe care au catalogat-o drept “europeana socialista din vremea unei dezvoltari de platou, nefavorabila unei piete dinamice si antreprenoriale”.
Mai mult, Florin Talpes sustinea ca legea ingreuneaza concedierea angajatilor care nu dau randament, totodata, sistemul legislativ favorizand clauzele de neconcurenta.

Autor: Gabriel Botezatu