Doar sapte dintre cele opt banci preselectate pentru a participa la privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) au depus oferte pana ieri, cand a expirat termenul – limita de remitere a documentelor initiale pentru preluarea institutiei de credit romanesti. Francezii de la Societe Generale s-au retras din cursa, potrivit unui comunicat al Ministerului Finantelor.

Bancile care continua cursa pentru preluarea CEC sunt Banca Monte dei Paschi di Siena S.p.A.; EFG Eurobank; National Bank of Greece; OTP Bank, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich Aktiengesellschaft in consortiu cu Raiffeisen International Bank – Holding A.G; Dexia si Erste Bank. In comunicatul Ministerului Finantelor Publice se mai arata ca ofertele au fost deschise imediat dupa expirarea termenului (vineri 21 octombrie, ora 17.00), pentru a permite demararea discutiilor si o noua etapa de evaluare incepand de luni 24 octombrie.

Bancile vor putea evalua inca o saptamana situatiile financiare ale CEC, prezentarea ofertelor finale anganjante fiind preconizata pentru sfarsitul acestei luni. Surse apropiate tranzactiei sustin ca pretul va reprezenta intre 70% si 90% din punctajul pentru departajarea investitorilor. Daca punctajul dintre prima clasata si institutia pozitionata pe locul doi indica o diferenta mai mica de 10%, atunci comisia de privatizare va solicita celor doi competitori sa-si imbunatateasca ofertele. CEC este a sasea banca din Romania in functie de valoarea activelor si detine cea mai mare retea teritoriala, de circa 1.400 de unitati. Banca a incheiat primele noua luni cu un profit net de trei milioane lei (870.000 euro), rezultat sustinut de cresterea soldului creditelor. (Mediafax)

Citeste si:  UniCredito creste oferta pentru Bank Austria