Bucurestii au o piata subdimensionata in ceea ce priveste oferta de spatii comerciale moderne, de numai 235.200 mp. Capitala romaneasca se afla in urma Varsoviei (circa 750.000 mp) si Vienei (400.000 mp), dar inaintea Moscovei (200.000 mp) si a Sofiei (150.000 mp). In perioada urmatoare, insa, Capitala va cunoaste un adevarat boom al spatiilor comerciale. La sfarsitul anului 2007, Bucurestii vor avea inca 750.000 mp de spatii comerciale moderne, putand astfel concura de la egal la egal cu marile capitale europene.

Bucurestii au o piata subdimensionata in ceea ce priveste oferta de spatii comerciale moderne, de numai 235.200 mp.

Capitala romaneasca se afla in urma Varsoviei (circa 750.000 mp) si Vienei (400.000 mp), dar inaintea Moscovei (200.000 mp) si a Sofiei (150.000 mp). In perioada urmatoare, insa, Capitala va cunoaste un adevarat boom al spatiilor comerciale. La sfarsitul lui 2007, Bucurestii vor avea inca 750.000 mp de spatii comerciale moderne, putand astfel concura de la egal la egal cu marile capitale europene.

Pana in prezent exista trei mall-uri in Bucuresti si alte cateva in faza de proiect, se arata intr-un studiu al agentiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

Paradoxul este ca zona de nord a Bucurestilor, unde se afla cei mai multi locuitori cu bani, nu poseda inca un centru modern cu destinatie comerciala.

Citeste si:  ING extinde reteaua

Pana in prezent exista trei mall-uri in Bucuresti si alte cateva in faza de proiect, se arata intr-un studiu al agentiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

Paradoxul este ca zona de nord a Bucurestilor, unde se afla cei mai multi locuitori cu bani, nu poseda inca un centru modern cu destinatie comerciala.

Compania imobiliara apreciaza ca situatia se datoreaza faptului ca in aceasta zona sunt foarte putine locatii ramase neexploatate, iar cererea de terenuri in aceasta zona a avut drept consecinta o crestere a preturilor terenurilor .

DTZ Echinox apreciaza ca Bucurestilor le lipseste o artera principala destinata spatiului de retail. Cele mai importante spatii de retail sunt localizate pe bulevardele Magheru si Balcescu, Calea Victoriei si Calea Mosilor.

Pentru viitor se prognozeaza o crestere in sectorul de retail in zona de nord incluzand doua mari proiecte situate pe ruta catre aeroport, care impreuna vor pune la dispozitia celor interesati de acest segment de piata circa 200.000 de mp .

Bucurestii, in deficit de spatii comerciale

Un studiu al companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis arata ca extinderea activitatii bancilor, supermarketurilor, a farmaciilor si magazinelor de electrocasnice, au dus la epuizarea ofertei limitate de spatii comerciale. Aceasta era estimata, in prima jumatate a anului 2005, la 15.000 mp. In ultimul timp a crescut cererea de spatii comerciale si din partea distribuitorilor de constructii si de design interior, carora le-au crescut vanzarile.

Citeste si:  MTS Leasing a intrat in incapacitate de plata

Oferta de spatii comerciale este cu mult depasita de cerere atat cantitativ, dar si calitativ. Locatiile stradale bune sunt inchiriate pe perioade lungi, fara clauze de reziliere, iar spatiile din mall-uri, galerii comerciale din supermarketuri sunt inchiriate in proportie de 90% chiar inainte de inaugarea acestor cladiri. In prezent, arata studiul CB Richard Ellis, cererea nesatisfacuta se situeaza undeva intre 25.000 – 30.000 mp, din care 70% reprezinta cererea pentru locatii stradale.

Consecinta a fost cresterea nivelului chiriilor, care au crescut cu 25% in primul trimestru al acestui an. Chiriile au atins nivelul 90-110 euro/mp/luna, in functie de marimea si locatia acestora. Chiriile pentru spatiile situate in locatii secundare au crescut la valori cuprinse intre 25-40 euro/mp/luna, chiar si la 60 euro/mp/luna. In zonele periferice chiriile sunt de 10-15 euro/mp/ luna.

Suprafata medie de inchiriat variaza functie de necesitatile celui care inchiriaza. Bancile vor suprafete intre 100 – 200 mp, magazinele de electrocasnice doresc spatii de 200 – 500 mp.

City Mall va deservi 700.000 de bucuresteni

Locuitorii sectorului 4 din Bucuresti isi pot face cumparaturile, incepand de astazi, la City Mall (foto). Noul centru comercial are 38.000 metri patrati, din care suprafata inchiriabila, 24.735 metri patrati.

Citeste si:  Corectie de doua procente la SIF-uri

In City Mall au inchiriat spatii peste 110 de companii, printre care Altex, KFC, Diverta, Connex, Orange, Zapp, Cosmorom, Kenvelo, Sony, Lotto, Optinova etc. Ca o noutate, va exista un loc de joaca pentru copii (cel mai mare din Capitala), Kids Planet. Chiria variaza intre 40-120 euro, in functie de dimensiunea spatiului, locatie si domeniul de activitate. City Mall dispune de o parcare subterana cu 300 de locuri, restaurante, terase, cazinou si cinema multiplex. City Mall apartine companiei Jaguar Development care a investit 35 de milioane de euro in constructie, finantatorul principal fiind Banc Post. Directorul general al Jaguar Development, Valentin Preda, a declarat ca City Mall va deservi peste 700.000 de locuitori din sudul Capitalei. El apreciaza ca la acest sfarsit de saptamana, vor veni 20.000 de bucuresteni pe zi in noul complex comercial. (F.M.)

Autor: Adrian Nuta