Fara indoiala, sectorul financiar reprezentat de cele cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) a inregistrat, pe parcursul anului 2005, cea mai puternica apreciere. “Randamentele impresionante din acest an au putut fi obtinute prin investitia in titlurile SIF, indicele reprezentativ BET-FI castigand, pana la finalul lunii noiembrie, aproximativ 164 de procente. Acest lucru era de asteptat in conditiile in care pretul de piata al celor cinci titluri se tranzactiona cu discount, sub valoarea activului net pe actiune”, ne-a declarat directorul general al Intercapital Invest, Razvan Pasol.

Daca la sfarsitul lui 2004, cresterea medie a titlurilor SIF era de 115,48%, aprecierea de peste 165% de pana acum s-a datorat, in principal, cresterii pragului de detinere si privatizarii Bancii Comerciale Romane (BCR), ne-a explicat directorul general adjunct al Estinvest Focsani, Marian Lupu.

De ce au crescut SIF-urile

Primul element care a influentat pozitiv cursul actiunilor SIF ramane majorarea pragului de detinere de la 0,1% la 1%. “Aceasta modificare statutara a determinat, pe langa presiunea la cumparare constituita, cel putin in prima faza, de catre investitorii romani, un interes sporit al fondurilor de investitii straine”, ne-a precizat Laurentiu Rosoiu, broker la Active International. Evenimentul a dus atat la cresterea cotatiilor, cat si la imbunatatirea lichiditatii, apreciaza Razvan Pasol. De exemplu, SIF Oltenia s-a apreciat intr-o singura sedinta cu peste 14%, iar volumul tranzactionat pe acest emitent a crescut de 5,4 ori fata de o sedinta precedenta. Anunturile din presa legate de ofertele facute pentru preluarea pachetului de 61,88% din BCR, unde fiecare SIF are o detinere de 6%-6,12%, au dus din nou la o evolutie oscilanta si la o volatilitate ridicata pe titlurile celor cinci SIF. Dupa primele informatii legate de ofertele financiare, SIF-urile castiga din nou teren, investitorii facand diferite scenarii cu privire la adevarata valoare a activului net si, implicit, a valorii de piata a actiunilor, trendul din luna octombrie si noiembrie fiind, in continuare, unul crescator, a subliniat Pasol

Citeste si:  Capitalizarea Bursei a pierdut ieri 234 milioane lei

Crestere cu peste 200% pentru SIF Moldova

Actiunile SIF 2 Moldova au cunoscut, in acest an, pana in prezent, cea mai mare apreciere, cu 202,77%. Daca la inchiderea anului bursier 2004, cursul titlurilor SIF 2 se stabilise la 0,72 RON/actiune, ultimul pret de tranzactionare al saptamanii trecute a ajuns la 2,18 RON/actiune. Pe urmatoarele locuri se claseaza SIF 5 Oltenia, cu o crestere de 183,9%, de la 0,87 RON/actiune la finele lui 2004 ajungand, vineri, la 2,47 RON/actiune. Pretul unui titlu SIF 4 a urcat de la 0,58 RON/actiune in ultima sesiune bursiera de anul trecut la 1,61 RON/actiune in data de 16 decembrie. SIF 1 Banat-Crisana a inregistrat, in 2005, a apreciere cu 173,49%, cursul evoluand de la 0,83 RON/actiune pana la 2,27 RON/actiune. Cea mai mica crestere, de aproximativ 97%, a fost resimtita de SIF 3 Transilvania, de la 1,04 RON/titlu la 2,05 RON/titlu.

Codul fiscal si listarea BCR, asteptate cu interes

“Referitor la inceputul de an, evolutia actiunilor din acest sector depinde in primul rand de forma finala a Codului fiscal. Este de asteptat sa se creeze o anumita reticenta din partea cumparatorilor din cauza impozitului majorat, dar tinand cont de flexibilitatea acestui tip de investitie si de faptul ca impozitarea majorata se va aplica si celorlalte modalitati de investire, credem ca impactul nu va fi prea mare”, apreciaza Marcel Murgoci. Domnia sa considera ca, pentru SIF-uri, va conta si finalizarea privatizarii BCR si informatiile legate de listarea acesteia. “Probabil ca anul viitor va fi dominat de discutiile privind momentul listarii BCR, eveniment asteptat cu multa nerabdare de jucatorii din piata, iar pe seama informatiilor vehiculate pe aceasta tema vor exista variatii semnificative ale pretului SIF-urilor”, sustine si Laurentiu Rosoiu.

Citeste si:  Fondurile de investitii raman pe val

Autor: Raluca Bara