Macinat de scandaluri de coruptie, PSD incearca sa-si refaca imaginea publica chiar pe domeniul luptei anticoruptie. Presedintele PSD, Mircea Geoana, si deputatul Titus Corlatean au intocmit un proiect de lege care sa separe afacerile de politica si sa conduca la limitarea actelor de coruptie in sfera politicii. Social-democratii propun ca toti demnitarii, inclusiv cei din administratia locala, sa fie obligati sa-si declare integral afacerile. Mai mult, acestia vor pierde controlul direct al acestora, urmand sa fie administrate de specialisti independenti.
Demnitarii (presedinte, ministri, parlamentari, secretari si subsecretari de stat) si alesii locali vor trebui sa desemneze in termen de 90 de zile un administrator al afacerilor detinute. In caz contrar, isi pierd mandatul. De asemenea, demnitarii vor trebui sa completeze un registru de interese in care vor trebui sa mentioneze companiile la care detin actiuni. In acelasi registru, vor trebui specificate toate tranzactiile cu statul roman sau in care sunt implicate fonduri UE pe care aceste companii le-au incheiat. Registrul de interese trebuie completat in termen de 30 de zile de la inceputul mandatului. Daca termenul este depasit se vor aplica amenzi cu un cuantum intre 5.000 si 10.000 de RON. Registrul va fi predat administratorului independent, care il va reprezenta pe demnitar in Consiliul de Administratie al firmelor in care este actionar majoritar.

Citeste si:  Euro a fost cotat pentru finele lunii la 3,49 lei

Pedepse cu inchisoarea

Administratorul independent este obligat sa informeze periodic Fiscul si Registrul Comertului de evolutia afacerilor pe care le are in grija. Exista o serie de restrictii si pentru administrator. El nu poate fi ruda cu cel caruia ii supravegheaza afacerea, nu trebuie sa aiba cazier, iar demnitarul nu trebuie sa detina actiuni la societatea de administrare la care lucreaza cel desemnat pentru functia de administrator. Proiectul de lege interzice demnitarilor sa joace la bursa sau sa influenteze din pozitia detinuta activitatea bursei in folos propriu. De altfel, initiatorii legii vor ca demnitarii care obtin foloase necuvenite din informatiile la care au acces sa fie pedepsiti cu inchisoare de la 1 la 5 ani. Geoana sustine ca legea este indispensabila separarii lumii politice de mediul de afaceri. El a reprosat actualei puteri ca a permis unor ministri sa-si deruleze afacerile dupa incheierea programului de la Guvern. Corlatean a declarat ca de saptamana viitoare legea va fi supusa spre dezbatere societatii civile apoi urmand sa fie depusa la Parlament. “Vor exista atacuri impotriva acestui proiect. Va ridica probleme serioase din partea baronilor politici si a oamenilor de afaceri”, a conchis Corlatean.

Citeste si:  Razboiul din Ucraina: UniCredit nu exclude iesirea din Rusia

Autor: Adrian Ilie