Investitie de 50 de milioane euro pentru a obtine combustibil din rapita Peste doi ani, Lehliu Gara (Calarasi) va fi primul oras romanesc care se va lauda cu o rafinarie specializata in productia de biodiesel. Investitia grupului Martifer se ridica la 47 de milioane euro si reprezinta bugetul cu care portughezii si-au propus sa faca primii pasi in businessul de pe plaiurile mioritice. Asteptarile nou-venitilor sunt pe masura investitiei: la o productie anuala de 100.000 tone de biodiesel, portughezii prognozeaza o cifra de afaceri de 80 milioane euro.
Europa impune
Estimarile sunt cat se poate de realiste, dat fiind ca noua afacere mizeaza pe o directiva UE pe care Romania va fi obligata sa o respecte. Normele europene impun tarilor membre sa ia masuri in vederea inlocuirii motorinei utilizate in transport cu biocombustibil, care ar urma sa reprezinte 2% din consumul total in acest an si 20% in 2020. In Romania, grupul portughez va produce biodiesel folosind ca materie prima floarea-soarelui si rapita. „Rafinaria va produce anual 100.000 tone de biodiesel, ceea ce reprezinta 30a din necesarul de pe piata romaneasca”, a precizat Carlos Gil, managerul de proiect.
Biodieselul este un combustibil ecologic folosit pentru autovehicule in loc de motorina. In Germania, in 2002 existau 17.000 de statii de alimentare cu biodiesel, 2,5 milioane de autoturisme utilizand exclusiv acest tip de carburant. Insa, de departe, cel mai mare avantaj al biodieselului este pretul. Acesta ajunge sa reprezinte aproape jumatate din costul unui litru de motorina, data fiind scutirea de taxe pentru formele de energie care nu polueaza.
Noi locuri de munca
Proiectul grupului portughez promite locuitorilor din Lehliu Gara, unde rata somajului este de 10%, 50 de noi joburi permanente, plus alte cateva zeci de locuri de munca sezoniere in agricultura. Pentru constructia rafinariei din Romania s-au cumparat deja zece hectare de teren intravilan, portughezii intentionand sa achizitioneze circa 50.000 hectare de teren agricol pentru a cultiva rapita si soia.
Biodieselul, o alternativa la motorina Biodieselul este un carburant alternativ la motorina si se produce din ulei din plante. Carburantul este folosit la toate motoarele Diesel din ultimele generatii si poate fi amestecat in proportii diferite cu motorina. In cazul in care se utilizeaza exclusiv biodiesel, performantele de rulare ale autovehiculului pot fi mai mici. Totodata, consumul de carburant poate fi usor mai ridicat decat daca s-ar folosi motorina. Biodieselul reduce cu aproape 90% emisia de dioxid de carbon si cu 98a pe cea de sulf din atmosfera.
Grupul Martifer
Fondat in 1990, grupul Martifer are o cifra de afaceri de peste 125 milioane euro si 950 de angajati. Are activitati in Portugalia, Spania, Germania, Cehia, Polonia, Slovacia si Romania, fiind implicat in domenii precum constructii metalice, producerea de energie si servicii imobiliare.