Evolutia comertului exterior arata ca, pina la sfirsitul anului, importurile si exporturile vor depasi praguri psihologice. La fel s-ar putea intimpla cu deficitul comercial, care, din cauza importurilor din iarna, se va apropia de 10 miliarde de euro.

Dezechilibrul in comertul exterior a scazut, pentru prima oara in acest an, in luna iulie, atingind 765,8 milioane de euro. Desi aceasta valoare reprezinta o reducere a deficitului cu circa 215 milioane de euro fata de iunie, valoarea consemnata in primele sapte luni este cu 1,5 miliarde de euro peste nivelul din perioada similara a anului 2004.

Ritmul de crestere al deficitului balantei comerciale se mentine ridicat datorita faptului ca pe primele sapte luni ale acestui an importurile au crescut mai mult decit exporturile. Valoarea importurilor a crescut fata de primele sapte luni ale anului 2004 cu 21,8%, la 17,49 miliarde de euro, iar exporturile au urcat cu 15,2%, la 12,52 miliarde de euro.

In luna iulie exporturile au insumat 1,99 miliarde de euro, cea mai mare valoare inregistrata dupa 1990. „Dinamica exportului inregistrata in primele 7 luni ale anului in curs, comparativ cu perioada similara a anului trecut, se mentine la un nivel ridicat, in conditiile in care pe principalele piete partenere cresterea economica si consumul final sint mai putin favorabile decit se anticipa“, a declarat Iuliu Winkler, ministru delegat pentru comert.

De mentionat este si faptul ca in luna iulie s-a inregistrat o incetinire a ritmului de crestere atit a importurilor, cit si a exporturilor, comparativ cu luna anterioara.

Citeste si:  Stirile TVR isi cauta sef

Principalii parteneri comerciali ai Romaniei au ramas tarile din UE, care detin o pondere de 68,6% in structura exporturilor si de 63% in cea a importurilor, dintre acestea remarcindu-se Italia, Germania si Franta.

Forta de munca se exporta cel mai bine

Daca se vor mentine tendintele actuale, exportul Romaniei va atinge, pina la sfirsitul anului, valoarea-record de 20 de miliarde de euro. Vestea proasta este ca si importurile ar putea atinge, la rindul lor, pina la sfirsitul anului o valoare-record, de 30 de miliarde de euro, valoare influentata si de preconizatele masive importuri de iarna.

Acest lucru inseamna un deficit comercial de circa 10 miliarde de euro, ceea ce se traduce intr-un procent de 12-13% din PIB. Importurile sint stimulate de aprecierea monedei nationale. De remarcat este insa faptul ca aceasta apreciere, puternic blamata de exportatori, nu a condus totusi la o plafonare a valorii exporturilor, ci dimpotriva. Aceasta se poate explica fie prin scaderea profiturilor, fie prin cistiguri de competitivitate ale exporturilor romanesti.

Insa, dupa cum ne-a declarat profesorul universitar de economie, dl Daniel Daianu, nu deficitul comercial este cel care ar trebui sa ingrijoreze, ci cel de cont curent. Insa acest deficit este influentat si de remiterile de capital ale romanilor din strainatate, deoarece Romania este si un “important exportator de forta de munca”, conform dlui Daniel Daianu. Aceste remiteri s-ar cifra la circa 3 miliarde de euro, insa aici trebuie adaugate si sumele ce nu sint centralizate deoarece nu intra pe cai oficiale in tara.

Citeste si:  WTTC: Romania trebuie sa practice «taxarea inteligenta» in turism

Deficitul de cont curent ingrijoreaza

In total, remiterile s-ar cifra la 4 miliarde de euro, adica nu mai putin de 40% din deficitul comercial. Scazind aceste remiteri din preconizatul deficit al balantei de plati, se obtine un deficit de cont curent de cifrat undeva intre 5 si 6 miliarde de euro. In conditiile unui PIB de 73-75 miliarde de euro, PIB influentat si de aprecierea leului, pentru 2005 deficitul de cont curent va fi de 8-9%. Acest deficit nu este cronic, ne-a declarat dl Daianu, dar este ingrijorator. Temerile vin din cauza deteriorarii surselor de finantare. „Se consuma mult pe credit“, spune dl profesor, „insa nu valoarea absoluta este mare“, ci ritmul de crestere al creditului in valuta. Aceste semnale de alarma au determinat BNR sa introduca recent o serie de masuri restrictive pentru creditul in valuta.

Investitiile straine directe au crescut cu 15%

Valoarea acestor investitii atrase de Romania in primul semestru al anului a ajuns la 1,48 miliarde de euro, in crestere cu 15% fata de perioada similara a anului trecut, reiese din datele Bancii Nationale a Romaniei. Potrivit BNR, in perioada ianuarie-iunie a anului trecut, investitiile straine directe au fost de 1,29 de miliarde de euro. Soldul investitiilor de portofoliu este mai mare anul acesta. Datele bancii centrale arata un sold pozitiv al investitiilor de portofoliu in perioada analizata in valoare de 536 de milioane de euro. In aceeasi perioada a anului 2004, BNR raporta un sold negativ al investitiilor de portofoliu de 117 milioane de euro. Potrivit Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) in primele sase luni ale anului 2004, valoarea capitalului social la firmele cu capital strain a fost de 658,3 milioane de euro. Anul acesta, capitalul social la firmele cu capital strain a crescut cu 35%, pina la valoarea de 890 de milioane de euro. Alte date relevate de ONRC arata ca in iunie au fost infiintate 1.053 de firme cu capital strain, cea mai importanta contributie in acest domeniu apartinind oamenilor de afaceri italieni. Acestia au infiintat 235 de noi firme, cu un capital social subscris de peste 268.500 de euro.

Citeste si:  Marirea fermelor medii va creste competitivitatea agriculturii

Autor: Alexandru Gugoasa