Circa 30 la suta din sumele provenite din fondurile europene pentru IT vor merge spre proiecte de e-business, 30 la suta vor finanta proiecte din domeniul comunicatiilor, iar 40 la suta pentru dezvoltarea serviciilor electronice.
Fondurile europene alocate sectorului de IT se ridica la 336 milioane de euro pentru perioada 2007-2013.

“Credem ca integrarea europeana va ridica nivelul competitiei in domeniul IT&C si, ca urmare, intregul sector – de la institutiile guvernamentale la intreprinderi si pana la beneficiarii finali – va avea de castigat. Este adevarat insa ca este nevoie sa intelegem ca oportunitatile oferite de integrarea europeana nu ne sunt oferite, ci ele trebuie accesate cu ajutorul unor proiecte eficiente, la obiect si perfect fezabile”, a explicat ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy, citat de Rompres.

Sectorul tehnologiei informatiei si comunicatiilor (IT&C) este unul dintre domeniile cu cea mai importanta rata de crestere si care promite foarte mult dupa integrarea Romaniei in UE. “Strategia de branding de export pentru sectorul IT, care a fost lansata anul trecut pentru a promova resursele Romaniei si pentru a actiona ca un catalizator pentru atragerea de investitii straine in tara noastra, va fi, de asemenea, unul dintre punctele forte ale sectorului IT dupa integrare”, a precizat Nagy.

Citeste si:  TELEVIZIUNE MOBILA

Inovatie, investitie, modernizare

Viitorul companiilor care isi desfasoara activitatea pe piata de comunicatii depinde de perspicacitatea cu care se vor adapta competitiei de pe piata unica si de capacitatea de a anticipa nevoile consumatorilor europeni.
Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), jucatorii de pe piata de comunicatii electronice din Romania au doua avantaje majore in procesul aderarii: pe de o parte, datorita cadrului legislativ si de reglementare in care isi desfasoara deja activitatea in conformitate cu normele europene, iar pe de alta parte, neutralitatea tehnologica promovata in tara noastra care le permite sa foloseasca si tehnologii a caror utilizare este limitata in alte state (de ex. CDMA 450).

´´Cel mai important lucru este sa continue sa inoveze, sa investeasca, sa se modernizeze si sa adopte strategii puternice si credibile pentru a tine pasul cu ritmul Europei´, a explicat presedintele ANRC, Dan Georgescu. ANRC va continua sa actualizeze cadrul de reglementare in masura si in ritmul in care el se modifica la nivel european, Romania contribuind deja la consultarile organizate de Comisia Europeana pentru modificarile cadrului de reglementare pentru domeniul comunicatiilor. ´´Cu o penetrare a telefoniei mobile de aproximativ 61 la suta, a telefoniei fixe de aproape 21 la suta si a Internetului de mare viteza de 3,46 la suta si cu rate de crestere spectaculoase in toate aceste sectoare, industria comunicatiilor electronice, mai ales dupa ce va deveni parte a pietei comune, va capta atentia investitorilor straini interesati sa valorifice acest potential de crestere”, a spus presedintele ANRC.

Citeste si:  Telefonul din spatele volanului