Circa 30 la suta din sumele provenite din fonduri europene vor merge spre proiecte de e-business, 30 la suta vor finanta proiecte din domeniul comunicatiilor, iar 40 la suta pentru dezvoltarea serviciilor electronice. Fondurile europene alocate sectorului de IT se ridica la 336 milioane de euro pentru perioada 2007-2013.

´´Credem ca integrarea europeana va ridica nivelul competitiei în domeniul IT&C si, ca urmare, intregul sector – de la institutiile guvernamentale, la întreprinderi si pâna la beneficiarii finali – va avea de castigat. Este adevarat însa ca este nevoie sa întelegem ca oportunitatile oferite de integrarea europeana nu ne sunt oferite, ci ele trebuie accesate cu ajutorul unor proiecte eficiente, la obiect si perfect fezabile”, a explicat ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy, citat de Rompres si www.SMARTfinancial.ro.

Sectorul tehnologiei informatiei si comunicatiilor (IT&C) este unul dintre domeniile cu cea mai importanta rata de crestere si care promite foarte mult dupa integrarea României în UE. ´´Strategia de Branding de Export pentru sectorul IT, care a fost lansata anul trecut pentru a promova resursele României si pentru a actiona ca un catalizator pentru atragerea de investitii straine în tara noastra, va fi de asemenea, unul dintre punctele forte ale sectorului IT dupa integrare´, a precizat Nagy.

Citeste si:  Microsoft lanseaza Windows 365, un cloud PC pentru a folosi Windows 11 oriunde

Viitorul companiilor care îsi desfasoara activitatea pe piata de comunicatii depinde de perspicacitatea cu care se vor adapta competitiei de pe piata unica si de capacitatea de a anticipa nevoile consumatorilor europeni.

Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare în Comunicatii, jucatorii de pe piata de comunicatii electronice din România au doua avantaje majore în procesul aderarii: pe de o parte, datorita cadrului legislativ si de reglementare în care îsi desfasoara deja activitatea în conformitate cu normele europene, iar pe de alta parte, neutralitatea tehnologica promovata în tara noastra care le permite sa foloseasca si tehnologii a caror utilizare este limitata în alte state (de ex.CDMA 450).

´´Cel mai important lucru este sa continue sa inoveze, sa investeasca, sa se modernizeze si sa adopte strategii puternice si credibile pentru a tine pasul cu ritmul Europei´, a explicat presedintele ANRC, Dan Georgescu.

ANRC va continua sa actualizeze cadrul de reglementare în masura si în ritmul în care el se modifica la nivel european, România contribuind deja la consultarile organizate de Comisia Europeana pentru modificarile cadrului de reglementare pentru domeniul comunicatiilor.

Citeste si:  Crystal Reports XI este „Produsul Anului“

´´Cu o penetrare a telefoniei mobile de aproximativ 61 la suta, a telefoniei fixe de aproape 21 la suta si a Internetului de mare viteza de 3,46 la suta si cu rate de crestere spectaculoase în toate aceste sectoare, industria comunicatiilor electronice, mai ales dupa ce va deveni parte a pietei comune, va capta atentia investitorilor straini interesati sa valorifice acest potential de crestere”, a spus presedintele ANRC.

De asemenea, din punct de vedere al evolutiilor tehnologice, dupa 2007 se va accentua tendinta de convergenta a serviciilor de pe piata de comunicatii electronice. “Este de asteptat ca ofertele triple play deja existente la noi în tara sa evolueze, ca în cazul tot mai multor state europene, spre servicii care integreaza servicii de telefonie fixa si mobila, de acces la Internet si acces la programe TV (quadruple play)”, a aratat Dan Georgescu.

Atât evolutiile tehnologice de pe piata de comunicatii electronice, cât si intensificarea concurentei vor fi simtite în primul rând de utilizatorii finali care vor avea la dispozitie o gama diversificata de servicii, de o calitate sporita.

Citeste si:  PRIVATIZAREA RADIOCOM