Romania si SUA vor semna astazi un acord privind amplasarea de baze americane in aceasta tara la Marea Neagra. Semnarea documentului va avea loc cu prilejul scurtei vizite la Bucuresti a secretarului de stat, Condoleezza Rice, care intentioneaza dupa aceea sa viziteze Kievul si Bruxelles-ul. Deplasarea survine pe fondul scandalului legat de informatiile referitoare la inchisorile secrete ale CIA din Europa de Est, si care s-ar afla, se zice, inclusiv in Romania, scrie „KM“.

Plata pentru primirea in UE

Locul exact al amplasarii bazelor militare nu este cunoscut, dar presedintele tarii, Traian Basescu, a declarat ca, probabil, ele vor fi la Babadag, nu departe de Delta Dunarii, la Fetesti (200 km de Bucuresti), precum si in apropierea Marii Negre. Anterior, militarii americani au folosit Baza aeriana Mihail Kogalniceanu in calitate de punct de tranzit pentru dislocarea a 7.000 de soldati in faza primara a interventiei din Irak, in 2003, si au pastrat aici temporar 3.500 de soldati.

Citeste si:  Prin contractul cu IQM, statul a fost prejudiciat cu aproape 300 miliarde de lei

„Romania spera ca amplasarea pe teritoriul ei a bazelor militare americane va atrage investitii straine in tara“, informeaza RBK.

Acest lucru ar trebui sa ajute la reducerea din imensa prapastie economica ce desparte acest stat de Uniunea Europeana, unde Bucurstii intentioneaza sa intre in 2007. Este foarte posibil ca insusi acordul de gazduire pe teritoriul ei a unui contingent armat strain sa fie un fel de plata pentru primirea in UE.

Vechi mentalitati

Interesant este ca despre deschiderea bazelor americane in Romania s-a anuntat in ziua in care la Kiev se desfasura forumul Comunitatii Optiunii Democratice, unde, alaturi de Georgia si Ucraina, deja aflate pe arenele „revolutiilor colorate“, a intrat o serie intreaga de alte tari, inclusiv Romania, care se pregateste sa gazduiasca trupe americane. Crearea acestei aliante politice trebuie sa fie binecuvantata si de secretarul general al OSCE, Marc Perrin de Brichambaut, sosit la Kiev in calitate de observator alaturi de secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis.

Citeste si:  Preturile componentelor IT se prabusesc

In acest context, aparitia bazelor americane in Romania apare ca un gest de o evidenta neprietenie, un gest ce nu prea pare sa aiba ceva in comun cu „razboiul impotriva terorismului mondial“ care va fi folosit, fara indoiala, ca justificare.

De amintit ca, la conferinta lui de presa, seful Statului Major General al armatei ruse, Iuri Baluevski, a declarat ca principala problema din relatiile Rusiei cu NATO sunt „ramasitele vechii mentalitati, atat in randul politicienilor, cat si al militarilor“. Declaratia privind iminentele baze americane confirma cum nu se poate mai bine justetea cuvintelor ofiterului rus.

Agentia „Rusia la zi“