Subtipul virusului gripei aviare H5 a fost identificat de specialistii Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala, in noaptea de duminica spre luni, la patru gaini din localitatea Caraorman, judetul Tulcea, au anuntat reprezentantii Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). Si asta, dupa ce cu numai doua zile in urma fusese declarat inchis primul focar de gripa aviara din Romania confirmat si de Laboratorul din Marea Britanie, iar probele recoltate de la puii “santinela” din Ceamurlia de Jos iesisera negative, in urma testelor virusologice si serologice. “Am luat aceleasi masuri ca si la Ceamurlia de Jos si Maliuc. In plus, am inceput de ieri actiunile de sacrificare si incinerare a pasarilor domestice, cu plata despagubirilor catre proprietari”, a declarat ieri purtatorul de cuvant al MAPDR, Adrian Tibu. Valoarea compensatiilor ce urmeaza a fi acordate posesorilor de pasari din Caraorman a fost estimata de MAPDR la cel mult o jumatate de miliard de lei (ROL).

In localitatea tulceana Caraorman exista aproximativ 110 gospodarii, in care sunt crescute un numar total de peste 2.000 de pasari. “Satenii din Caraorman vor primi despagubiri cuprinse intre 60 si 120 de mii de lei vechi pe kilogram, in functie de specia pasarii sacrificate, rata, gaina, curcan etc. In ceea ce priveste valoarea totala a acestor despagubiri, ea se va cifra dupa primele estimari la cel mult o jumatate de miliard de lei vechi”, ne-a precizat purtatorul de cuvant al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Adrian Tibu.

Citeste si:  Taifunul aviar isi continua drumul

Printre masurile luate de conducerea MAPDR dupa confirmarea virusului H5 al gripei aviare si in Caraorman, se numara detasarea unui grup de medici veterinar in zona pentru a preleva permanent probe, de instituire a starii de carantina si de dezinfectie a gospodariilor.

“Vom pastra legatura permanent cu Primaria din Caraorman. Totodata, vom intensifica monitorizarea pasarilor migratoare in zona afectata, cat si a populatiei, care va fi vaccinata antigripal zilele urmatoare. Pentru ca nu exista o cale rutiera de acces catre localitatea respectiva, carantina va fi impusa doar pe calea apei”, a mai precizat Adrian Tibu.

Autor: Cosmin Anghel