Grupul Rompetrol, a doua companie petroliera de pe piata romaneasca, iese la „cumparaturi“ in Uniunea Europeana.
Conducerea companiei a anuntat ieri finalizarea achizitiei grupului Dyneff, cel mai mare distribuitor independent de produse rafinate din Franta, integrarea in Rompetrol urmand sa se incheie in primavara anului viitor. „Este prima achizitie semnificativa in Uniunea Europeana a unei corporatii cu baza in Romania“, a declarat Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol.
El a adaugat ca este, de asemenea, prima achizitie importanta in vestul Europei a unei companii petroliere din Europa de Est cu exceptia Rusiei. Pretul tranzactiei va ramane confidential pana in primavara lui 2006 cand se va incheia transferul de proprietate.
Achizitia permite grupului Rompetrol dublarea cifrei de afaceri, de la 2,5 miliarde dolari, cat estimau managerii grupului la mijlocul anului, la peste 5 miliarde dolari acum. „Achizitionarea grupului Dyneff de catre Rompetrol va crea o societate de rafinare si comercializare de produse petroliere pan-europeana si integrata total cu o baza importanta de active atat in Europa de Est, cat si in cea de Vest“, a spus Dinu Patriciu.
Finantarea achizitiei a fost asigurata de banca franceza Societe Generale, a anuntat ieri Rompetrol. „Este achizitia anului, Rompetrol fiind prima companie multinationala romaneasca de anvergura europeana, cu investitii in Uniunea Europeana. Rompetrol se transforma astfel, dintr-o corporatie regionala, intr-un jucator european“, a comentat analistul economic Matei Paun.
Dyneff, o afacere de familie, fondata in urma cu aproape 50 de ani de Antoine Lecea, este cel mai mare grup petrolier de distributie independent din Franta.
Firma franceza acopera 20% din piata sudului Frantei si 1,5% din piata Spaniei, are o retea de 226 de benzinarii, depozite la Mediterana si Oceanul Atlantic si are acces la conducta ce leaga piata mediteraneana de piata nord-europeana.
Dyneff detine 3,5% din piata franceza care inseamna vanzari anuale de 85 de milioane de tone de produse petroliere. In 2004, Dyneff a vandut peste 3,2 milioane de metri cubi de produse petroliere, ceea ce inseamna aproape trei sferturi din vanzarile de carburanti ale pietei romanesti.
Pentru anul acesta, cifra de afaceri consolidata a grupului francez a fost estimata la 2,5 miliarde dolari ,iar profitul este estimat la 20 milioane dolari. Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol considera ca prin integrare, profitul Dyneff se poate tripla deoarece firma franceza are o situatie financiara buna, fara potentiale datorii. Patriciu prognozeaza ca profitul operational al Rompetrol va creste cu 20-25%, iar castigul net va cunoaste un avans de 10-12% dupa preluarea Dyneff.
Totodata, activele grupului vor urca cu 25%. Presedintele Rompetrol a anuntat ca fondatorul afacerii Dyneff, Antoine Lecea va ocupa un post in consiliul de administratie al Rompetrol Franta, denumire sub care va opera Rompetrol in a doua mare economie a zonei euro. „Negocierile pentru Dyneff au inceput in urma cu circa 8-9 luni, iar discutiile serioase au fost initiate acum circa 5 luni. Planuim si alte achizitii externe, nu numai in Uniunea Europeana, dar nu pot da detalii. Ca o companie integrata, cautam cele mai ieftine resurse si vrem sa vindem pe pietele cele mai stabile“, a mai spus Patriciu.
Cumparand firma franceza, grupul Rompetrol intra in competitie cu jucatorii majori de pe piata franceza – Total, Exxon, Shell, BP si Amoco, care acopera 54% din piata produselor petroliere franceze.
Patriciu este insa optimist si spune ca se asteapta la un raspuns pozitiv al pietei franceze. „Rebranduirea benzinariilor se va incheia in primavara anului viitor. Ele vor functiona sub denumirea «Stations du soleil» cu logo-ul Rompetrol“, a explicat Patriciu. Reprezentantii grupului romanesc cred ca Rompetrol va vinde pe piata franceza si spaniola deservita de Dyneff de trei ori mai multi carburanti decat in Romania. „Rompetrol isi va pastra cota pe piata romaneasca de 32%. Pentru piata externa cumparam carburanti de la alti rafinori si exportam sau prin agentii de trading cumparam titei si il procesam. Cheia afacerii este rafinaria Petromidia. Nu vom comercializa direct produse Petromidia in Franta.
Vom vinde in Turcia, produse rafinate la Petromidia, iar pentru Franta vom aduce carburanti din Italia“, a spus presedintele grupului Rompetrol. Patriciu a mai declarat ca doreste sa transfere sediul social al holdingului Rompetrol din Olanda in Romania, dupa ce „hartuielile judiciare“ asupra grupului vor inceta. „Cand hartuielile judiciare vor inceta vreau sa mut sediul principal al holdingului la Bucuresti asa cum mi-am dorit intotdeauna. Mi se pare normal ca o companie multinationala ca Rompetrol sa aiba sediul in capitala Romaniei“, a afirmat presedintele Rompetrol. (M.B.)
Autor: Mihaela Balea