In centrul Bucurestilor, in Piata Romana, exista o cladire care a fost inchiriata cu numai 0,74 euro pe metrul patrat, in conditiile in care pretul zonei pentru comercianti se ridica la 120 euro pe luna. Cladirea apartine Uniunii Generale a Industriasilor din Romania 1903 (UGIR-1903) si aproximativ 40% din suprafata ei a fost inchiriata de o firma la care fostul director general al patronatului respectiv, Stelian Dorobantu, detine 75% din actiuni, sustine presedintele UGIR-1903, Cezar Coraci.
Daca acuzatiile aduse de UGIR-1903 sunt adevarate, spiritul intreprinzator al membrilor patronatului a fost surclasat de cel al fostului lor coleg care si-a asigurat inchirierea spatiului de 646 metri patrati pe 20 de ani, pana in 2024, pentru aproximativ 500 euro pe luna. Cu acesti bani, pe Bulevardul Magheru, Dorobantu n-ar fi putut inchiria nici macar o garsoniera, ci numai 4 metri patrati de spatiu comercial.
Fostul director al UGIR-1903 afirma insa ca decizia inchirierii subsolului Palatului UGIR-1903 apartine Comitetului Executiv al patronatului.
Acesta a decis, in sedinta din 16 decembrie de 2004, cresterea veniturilor Uniunii prin punerea in valoare a unei parti a cladirii. „Este imputernicit in acest scop sa actioneze directorul general (Dorobantu – n.r.). Acesta selecteza firma de la care a obtinut cele mai mari avantaje posibile pentru UGIR-1903 si careia i-a impus cele mai grele conditii tehnico-financiare. Aceasta firma, unde este asociat si Stelian Dorobantu, International Diamond Gold, s-a angajat, initial, sa plateasca anticipat, chiria pe 10 ani, angajament anticomercial, pe care nici o firma nu ar fi putut sa-l onoreze, si care a fost ulterior corectat. Obligatiile pe care International Diamond Gold si le-a asumat initial fata de UGIR-1903, favorizau Confederatia Patronala si dezavantajau total demararea activitatii comerciale. Pot fi deci acuzat ca am actionat in interesele UGIR-1903 si impotriva intereselor oricui altcuiva, in primul rand ale mele personale“, este singura explicatie oferita de fostul director general al Uniunii.
De altfel, UGIR-1903 il acuza pe fostul sau director general ca i-a lasat cu o datorie uriasa la Fisc. „Ministerul de Finante ne imputa o suma de 7 miliade lei vechi, pana in 2002 numai, dar ne aflam inca in proces. O parte din suma este corecta, insa alta parte nu e“, sustine Coraci. Potrivit unui audit intern al UGIR-1903, alte 1,5 miliade, cu penalitati, 2,5 miliarde lei vechi, reprezinta suma pe care patronatul o datoreaza Fiscului pe perioada 2003-2004. Referitor la datoriile facute de UGIR-1903 in anii in care a fost director general, Dorobantu sustine ca acestea „sunt cu siguranta o ilustrare a abuzurilor statului si nu o proba a managementului defectuos“.
De altfel, dupa ce l-a suspendat din functie pe Dorobantu, UGIR-1903 i-a desfacut acestuia contractul de munca, in urma cu patru zile, conform articolului 61 litera e din Codul Muncii. Litera e nu se refera la cazuri de indisciplina ci la pensionare, in cazul in care salariatul indeplineste conditiile de varsta standard si stagiul de cotizare si nu a solicitat pensionarea in conditiile legii. De altfel, evolutia salariului directorului Dorobantu in cadrul UGIR-1903 a fost una spectaculoasa, de la 1,2 milioane lei vechi in 1996 la 56.250.000 lei vechi in momentul pesionarii. Salturi semnificative a inregistrat in 2000, cand i-a fost dublat salariul, de la 8,3 milioane la aprozimativ 17 milioane si in ianuarie 2004, cand de la 28 milioane a sarit direct la 50 milioane lei vechi pe luna. (F.R.)
Autor: Florin Rusu