Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ieri ca, incepand cu 16 decembrie, 15 directori de spitale vor fi destituiti, iar membrii consiliilor de administratie de la 24 de unitati sanitare vor fi inlocuiti. Aceste schimbari au survenit in urma controalelor dispuse de catre Eugen Nicolaescu la cele 148 de spitale cu datorii din intreaga tara.
Din cei 15 directori destituiti, sase sunt de la unitati sanitare bucurestene: Sorin Oprescu – Spitalul Clinic Universitar de Urgenta Bucuresti si Spitalul Elias, Dan Tulbure – Institutul Clinic Fundeni, Vlad Ciurea – Spitalul “Dr. Bagdasar Arseni”, Eugen Bratucu – Spitalul Caritas, Florian Popa – Spitalul “Sf. Pantelimon” si Serban Bradisteanu – Institutul Inimii “C.C. Iliescu”.
Totodata, din cele 24 de consilii de administratie care vor fi schimbate, opt sunt de la unitatile sanitare din Capitala. Coincidenta sau nu, totii directorii de spitale schimbati de Nicolaescu sunt in functii din timpul guvernarii PSD.
“In urma controalelor au fost gasite nereguli in ceea ce priveste managementul spitalelor. Astfel, directorii vor primi maine ordinele de demitere, care contin motivatia schimbarii din functie. Vor fi numite conduceri interimare. Nu am pe nimeni in vedere pentru acestea, dar va fi luat in considerare, in primul rand, criteriul competentei”, a justificat aceste decizii Eugen Nicolaescu.
In replica la decizia ministrului sanatatii, Sorin Oprescu, directorul Spitalului Universitar si al Spitalului Elias, a declarat ca “acest lucru se intampla cand un contabil ajunge in fruntea Ministerului Sanatatii”. Pe aceeasi lungime de unda se situeaza si directorul Spitalului Clinic Caritas, Eugen Bratucu, care sustine ca “este o decizie politica si au fost demisi numai oameni considerati ca fiind apropiati vechii puteri sau apartinand acesteia. Decizia ministrului nu are legatura cu reforma reala a sistemului sanitar. Sper ca noii directori sa se descurce mai bine cu banii putini alocati de la buget”.
Pe de alta parte, Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase “Dr. Matei Bals” din Capitala, unde a fost inlocuit Consiliul de Administratie, afirma ca “avem de recuperat de la CNAS circa 49 miliarde de lei vechi. Nu inteleg cum in aceste conditii a putut ministrul sanatatii sa ne restructureze Consiliul de Administratie”. Streinu-Cercel declara ca “va ataca in instanta aceasta decizie”, intrucat acuzatia privind neintrunirea consiliului cel putin o data pe luna si celelalte nereguli invocate “sunt niste cioace”.
Ca urmare a controalelor ce au vizat managementul si datoriile Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti, condus de Sorin Oprescu, ministrul Eugen Nicolaescu a mai anuntat ieri destituirea Ioanei Suran, fosta consilier juridic in Ministerul Sanatatii, pe motiv ca aceasta efectua asistenta juridica si pentru unitatea sanitara respectiva.
“La Spitalul Universitar exista sapte cazuri de incompatibilitate pentru directorii de clinica intrucat legea prevede o varsta maxima de 70 de ani pentru detinerea unor astfel de posturi, iar ei au peste aceasta limita”, a precizat ministrul sanatatii. El a mai adaugat ca “un exemplu este cel al lui Emanoil Popescu, de 78 de ani, care detine ilegal postul de director adjunct. Mai mult, raportul initial in care era mentionat acest lucru a fost schimbat, iar cel inaintat Comisiei Centrale de Control a ajuns fara a mai fi trecut acest aspect constatat in timpul controalelor”.
“Era practic imposibil sa schimb un rezultat al unei echipe formata din patru persoane, numai pentru ca sunt eu Sorin Oprescu. Au venit patru oameni straini si nu aveam nici o putere asupra lor. In plus, profesorul Emanoil a fost mentinut in functia de director adjunct mai mult ca o recunoastere a calitatii profesionale a acestui om, si in nici un caz in alte scopuri”, a declarat Sorin Oprescu.
In plus, acesta a mai adaugat ca asteapta ordinul de ministru privind demiterea Consiliului de Administratie si al Comitetului Director de la cele doua spitale, dar mai ales motivele pentru care a fost luata aceasta decizie, in conditiile in care echipele de control au declarat ca nu au gasit cheltuieli care nu pot fi justificate.
“Ma surprinde aceasta decizie, mai ales ca nu am stiut nimic despre o discutie in acest sens. Echipa de control care a evaluat situatia spitalului a recunoscut ca Institutul a acumulat datorii, dar toate acestea sunt justificate prin numarul mare de internari si, cu certitudine, prin operatiile de transplant efectuate in spital”, a declarat directorul Institutului Fundeni, Dan Tulbure, vizat si el de decizia ministrului de resort.
Totodata, printre cei 15 directori de spitale destituiti se numara si Florian Popa, directorul Spitalului bucurestean “Sf. Pantelimon”, care sustine ca “decizia de a fi schimbat din functie nu ma surprinde, intrucat aceasta este politica pe care Eugen Nicolaescu a promovat-o de la inceputul mandatului sau. E o decizie luata de un singur om si probabil in spatele documentelor asa-zis oficiale are un mare grad de inflamatie personala”.
Trebuie precizat ca secretarul de stat Virgil Paunescu este cel care a supervizat actiunile de control la cele 148 de unitati sanitare cu datorii.
Autor: Cosmin Anghel