Panica care a pus stapanire pe o buna parte a consumatorilor de carne de pui dupa aparitia gripei aviare si importul la preturi de dumping din SUA si Brazilia ar putea falimenta industria avicola din Romania. Pierderile totale ale industriei avicole in lunile octombrie, noiembrie si decembrie 2005 au depasit 1.230 miliarde lei vechi (peste 30 milioane euro), sustine Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR).

Totodata, stocurile producatorilor autohtoni au ajuns la 20.000 tone. Paradoxal, desi pretul carnii de pui a scazut cu aproximativ 15% la poarta fermelor, in magazine a ramas la fel ca inainte de declansarea gripei aviare.

Importuri cu preturi de dumping, din SUA si Brazilia

Ilie Van a precizat ca, in 2005, consumul de carne de pasare a fost asigurat in proportie de 42% din import, fata de numai 17% in anul 2000. Astfel, in 2005, consumul a fost de 375.000 tone carne de pui, din care 217.000 tone din productia interna si 158.000 din import. De remarcat ca 50% din import este din SUA, 33% din Brazilia si 17% din Uniunea Europeana. Ilie Van sustine insa ca produsele avicole din SUA si Brazilia nu respecta normele sanitar-veterinare si de biosecuritate europene. “De ce se permite importul produselor de proasta calitate si comercializarea acestora fara ambalaj?”, a intrebat presedintele UCPR. Acesta a mentionat ca importul carnii de pasare din SUA si Brazilia a fost realizat cu 780 euro/tona, sub pretul mondial al carnii de pasare, concurand neloial productia interna.

Citeste si:  BRCC vă invită să vă alăturaţi evenimentului “Christmas Drinks 2023”

Cresc taxele vamale

UCPR considera ca taxa vamala de 45% nu este eficienta in acest caz, propunand cresterera taxei vamale la 70%, pentru cele doua pozitii tarifare (pulpe si parti de pulpe si jumatati posterioare si sferturi) care provin din SUA si Brazilia. “O cantitate mai mica de carne de pasare din import ar putea duce la valorificarea productiei interne si la revenirea ei la nivelul perioadei anterioare declansarii crizei gripei aviare”, a aratat Ilie Van.

Rica Daniel, director in cadrul Ministerului Agriculturii, a anuntat ca in aceste zile se poarta negocieri cu expertii comunitari in domeniu, pentru a ni se permite cresterea taxei vamale la 70%, la cele doua pozitii tarifare. “Aceasta masura va fi temporara, pe sase luni, pentru a permite revigorarea sectorului avicol”, a precizat oficialul Ministerului Agriculturii. Potrivit acestuia, cresterea taxei vamale ar urma sa intre in vigoare in a doua jumatate a lunii februarie.

Cota de TVA redusa la alimente, din nou pe tapet

Citeste si:  Volkswagen, o usoara scadere a vanzarilor in 2021

Producatorii autohtoni incurajeaza consumul de carne de pasare ambalata, etichetata, verificata sanitar-veterinar si valorificata prin magazine autorizate. In vederea consilierii consumatorilor din punct de vedere al sigurantei alimentare a produselor avicole autohtone, UNPR va lansa la 1 februarie un website dedicat presei si consumatorilor.

In Romania exista acum 82 producatori de oua consum, care au realizat 1,2 miliarde de oua in 2005 si 78 producatori de carne de pasare care au produs aproximativ 220.000 tone carne in viu. In tara noastra sunt 42 de abatoare, din care 33 in functiune si sase agreate pentru export in UE. Sectorul avicol asigura circa 25.000 de locuri de munca. Investitiile realizate intre 2002 – 2005 au fost de 110 milioane euro, din care 60 in abatoare si 55 in ferme. Programul de investitii in perioada 2006 – 2009 este de 170 milioane euro (90 in abatoare si 80 in ferme).

Ce solicita producatorii interni de carne de pui si oua

Citeste si:  IBM, venituri totale de 21,9 miliarde de dolari pentru trimestrul al doilea

– Cresterea taxei vamale la cele doua pozitii tarifare (pulpe si parti de pulpe si jumatati posterioare si sferturi) de la 45% la 70%;

– Acceptarea la import a carnii de pasare care respecta tehnologiile europene de crestere a pasarilor, tehnologii pe care tara noastra le-a implementat deja;

– Acceptarea la import a cantitatilor de carne care respecta regulile de igiena si comercializare din legislatia interna, legislatie in acord cu cea europeana;

– Certificarea sanitar-veterinara a carnii importate sa se faca conform legislatiei romanesti (armonizata cu cea europeana) fara aplicarea unor derogari pentru importul din SUA si Canada, asa cum este prevazut in prezent, in Ordinul Ministerului 66/2003;

– Comercializarea carnii de pasare din import sa se faca cu respectarea normelor interne: ambalare, etichetare, loc de comercializare;

– Masuri fiscale in vederea depasirii perioadei de criza (reducerea TVA la 7-8%).

Autor: Mircea Fica