Compania-mama a Facebook a decis sa raspunda atacului cu un atac. In timp ce Canada tocmai a promulgat o lege care obliga gigantii online sa plateasca pentru a difuza continut media local, Meta a anuntat ca, drept represalii, blocheaza accesul la publicatiile media canadiene pe Facebook si Instagram.

Actiune, reactie. Facebook si Instagram vor bloca accesul la publicatii ale institutiilor media canadiene, a anuntat compania mama Meta, ca reactie la o lege care tocmai a fost adoptata si care obliga gigantii web sa plateasca pentru a difuza continut media local. “Astazi, confirmam ca continutul de stiri nu va mai fi disponibil pe Facebook si Instagram pentru toti utilizatorii din Canada”, a precizat Meta intr-un comunicat, subliniind ca a avertizat “in repetate randuri” ca aceasta masura va fi luata.

“Daca guvernul nu ii poate apara pe canadieni impotriva gigantilor web, cine o va face?”, a reactionat ministrul Patrimoniului, Pablo Rodriguez. Facebook nu avea “nicio obligatie” de a taia acest acces, intrucat legea nu a intrat inca in mod oficial in vigoare, a adaugat el. Cabinetul ministrului a subliniat, de asemenea, ca “s-a intalnit cu Facebook si Google saptamana aceasta” si ca ramane deschis la discutii suplimentare.

Citeste si:  A intrat in vigoare noul cod CAEN: Firmele, obligate iar la cheltuieli pentru modificari in statut

Propunere de lege “gresita si periculoasa”

Noua lege impune gigantilor digitali sa incheie acorduri comerciale echitabile cu mass-media canadiene pentru publicatiile partajate pe platformele lor, sau sa se confrunte cu un arbitraj obligatoriu. Luna trecuta, premierul Justin Trudeau a criticat Meta pentru ca a blocat accesul unor canadieni la stiri online in timpul testelor, afirmand ca aceasta companie a fost “profund iresponsabila si lipsita de contact” prin refuzul de a plati jurnalistii pentru munca lor. Opozitia sa fata de acest proiect de lege, a spus el, a fost “gresita (si) periculoasa pentru democratia si economia noastra”.

Sursa: https://www.capital.fr/entreprises-marches/meta-ne-paiera-pas-les-medias-du-canada-bloques-sur-facebook-et-instagram-1472180