Anul 2006 a debutat, din punct de vedere fiscal, cu “alinierea” tuturor impozitelor la 16%. Din pacate insa, cresterea impozitelor pe dividende, actiuni si transferuri imobiliare la 16% nu sunt singurele majorari in domeniul taxelor si impozitelor de care romanii vor avea parte in acest an. Pe langa cresterea de la 1 iulie a accizelor la carburanti, alcool, gaze si electricitate, populatia ar putea “da piept”, in a doua jumatate a acestui an, odata cu modificarea Codului fiscal, cu noi cresteri ale taxelor si impozitelor. Singura veste buna este aceea ca, cu mici exceptii, incepand cu acest an, romanii au scapat de povara depunerii declaratiilor de venit global.

Potrivit Legii 163/2005 privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 138/2004 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003, privind Codul fiscal, incepand cu 1 ianuarie 2006, romanii platesc un impozit de 16% pentru castigurile din dobanzi si actiuni si pentru cele obtinute din tranzactiile imobiliare. Dar aceste noi impozite nu sunt, din pacate, singurele care vor subtia in acest an veniturile romanilor, care vor plati mai multe taxe si impozite majorate.

Citeste si:  Pretul petrolului nu mai are limite

Bonificatie in cazul contribuabililor bun-platnici

Impozitele locale pe care le vom plati in acest an vor fi mai mari, in medie cu 7%, caci vor fi actualizate cu rata inflatiei. Ele nu sunt insa batute in cuie, consiliile locale fiind singurele care pot stabili cat pot adauga peste acest procent de 7%.

Bucurestenii vor plati in acest an cu 7% mai mult in contul impozitului pe casa si masina, dar, daca se vor grabi, si-si vor achita integral obligatiile pana la 15 martie a.c., vor plati cu 7% mai putin, ceea ce reprezinta bonificatia din partea statului. Practic, bun-platnicii nu vor resimti majorarea impozitelor locale.

Din “calea” majorarii accizelor nu se va putea da la o parte, din pacate, nimeni, caci aceasta este batuta in cuie si convenita cu Uniunea Europeana. Pentru acest an, o noua crestere a accizelor la bauturi alcoolice, carburanti, tutun, gaze si electricitate este prevazuta pentru data de 1 iulie. Dar noua varianta de Cod fiscal ar putea sa ne aduca surprize neplacute. Potrivit celei mai recente versiuni, publicata pe site-ul MFP la sfarsitul lunii noiembrie 2005, restaurantele ar putea fi “lovite” de noi taxe de autorizare, impozitele aplicate castigurilor din transferurile imobiliare s-au putea transforma intr-o taxa in cuantum de 2% aplicata pretului de vanzare a bunului, iar in cazul tigarilor si alcoolului ar putea fi instituit un pret minim.

Citeste si:  Rata de creditare a IMM, de 3 ori mai mica decat cea din UE

Calendarul obligatiilor fiscale

Calendarul fiscal stabilit de Finante pentru 2006 a fost corelat cu cota unica de impozitare de 16%, in acest an persoanele fizice nemaifiind obligate sa depuna declaratia de venit global, cu exceptia celor care obtin venituri din drepturi de autor si a liber-profesionistilor. In prima jumatate a acestei luni, angajatii permanenti care au obtinut anul trecut si alte venituri din salarii, altele decat cele de la functia de baza, si doresc sa beneficieze de deduceri, au obligatia de a anunta in scris angajatorul despre realizarea acestora.

Pana la sfarsitul lunii februarie a.c., angajatorii au obligatia intocmirii si transmiterii fiselor fiscale 1 si 2 atat angajatilor, cat si unitatii fiscale. Pana pe 15 martie, asociatiile fara personalitate juridica au obligatia depunerii Declaratiei anuale de venit, iar pana la 15 mai, persoanele care realizeaza venituri din drepturi de autor si din profesii liberale au obligatia depunerii Declaratiei de venit pe anul 2005. Pana la sfarsitul lunii iunie a.c., contribuabilii care obtin venituri din cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si solare au obligatia depunerii Declaratiei de impunere pentru veniturile din activitati agricole.

Citeste si:  Antreprenorii au ridicat piata materialelor de constructii

In perioada 1 septembrie-15 noiembrie 2006, aceeasi categorie de contribuabili are obligatia efectuarii platilor anticipate, in cuantum de 50% la fiecare termen, din impozitul pe venitul din activitati agricole.

Autor: Dana Banzea