Din cauza retrocedarilor masive de terenuri catre fostii proprietari, fenomenul de transhumanta si meseria de cioban pot sa dispara in cativa ani, sustin crescatorii de ovine din Romania. „Fenomenul de transhumanta inseamna miscarea unor efective de animale, iarna spre campii si vara spre munte. Astfel, oile pot consuma o cantitate consistenta si ieftina de furaje, tot timpul anului“, a explicat Petre Niculaie, seful serviciului de cresterea animalelor din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). „Acum, lucrurile legate de transhumanta si de cresterea oilor nu mai stau chiar ca inainte, deoarece foarte multi oameni si-au luat terenurile agricole inapoi. Ciobanii nu mai au voie sa intre pe terenurile oamenilor. Si mi se pare un lucru foarte normal. Cum sa intre ciobanul cu 3.000-4.000 de oi pe campul meu?“, a continuat Niculaie.

Asadar, putinii ciobani care inca mai muta oile de la munte la campie si viceversa trebuie obligatoriu sa detina o «harta a transhumantei», in care sa fie notat intocmai itinerariul si zonele unde oile au voie sa pasca, fara sa incalce proprietatile particulare, ne-a declarat oficialul din MAPDR. De asemenea, ciobanii trebuie sa obtina avize de la consiliile locale si de la directiile sanitar-veterinare.

Citeste si:  Creditul se muta pe card

Oile vor fi crescute in ferme, nu pe munti

In viitorul apropiat, meseria de cioban va suferi mari modificari, sustin crescatorii de animale. Proprietarii de oi nu au cum sa trimita ciobanii ilegal, pe terenurile oamenilor. Oile trebuie crescute in ferme biosecurizate, in exploatatii inregistrate. De asemenea, crescatorii trebuie sa le asigure furajele necesare, care sa fie depozitate intr-un mod corespunzator, ne-a declarat Petre Niculaie. Referindu-se la ciobanii din zona de munte, acesta este de parere ca in fiecare sat care are ca specific cresterea ovinelor trebuie sa existe o asociatie a crescatorilor. „In fiecare sat trebuie sa existe macar un munte al primariei. Oamenii pot sa-si stranga toti oile la un loc si sa le duca, prin intermediul asociatiei, sa pasca acolo, fara a incalca proprietatile particulare“, a afirmat Niculaie.

In legatura cu acest aspect, presedintele Agentiei Domeniilor Statului (ADS), Tanczos Barna, ne-a precizat: „crescatorii de animale au posibilitatea fie sa incheie contracte de concesiune/arenda cu ADS pentru terenurile de stat, fie sa incheie diferite forme de contracte cu proprietarii de pasuni“. Barna a adaugat ca pana in prezent au fost retrocedate 72.500 hectare de pasuni, cele mai multe in judetele Arad, Brasov, Sibiu, Dambovita si Caras Severin.

Citeste si:  Campania de vaccinare impotriva pestei porcine va costa peste 160 miliarde de lei

Macelarii romåni nu stiu sa-si expuna marfa

In Romania, carnea de oaie se gaseste destul de rar, deoarece romanii nu sunt consumatori inraiti de carne de oaie, este de parere Petre Niculaie. In al doilea rand, chiar daca se gaseste in magazine, forma de prezentare a produselor de carne de catre comercianti nu este atragatoare pentru clienti. „Tin halcile de carne atarnate in cui, ca in macelariile din trecut. La noi in tara, carnea de ovine nu este prezentata frumos, in caserole, ca in tarile europene“, a continuat reprezentantul MAPDR.

Conform ultimei balante comerciale a Ministerului Agriculturii, exporturile de carne de ovine, in special de miel, au crescut in primele sapte luni ale anului cu 36% fata de perioada precedenta a anului trecut. Romania a exportat in primul semestru al anului 13.500 tone miei si oi vii, in valoare de 33 milioane de euro. Principalele destinatii de export ale mieilor sunt Grecia, Croatia si Siria, ne-a declarat Niculaie. De asemenea, conform balantei MAPDR, Romania a importat doar 30 tone de ovine, in valoare de 55.000 euro, in primele sase luni din 2006.

Citeste si:  Angajații de la stat mizează pe siguranța locului de muncă