Romania are nevoie de fonduri si de strategii pentru cresterea pietei interne de produse si servicii IT, dupa integrarea în Uniunea Europeana, a subliniat ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Zsolt Nagy, in deschiderea celei de-a 12-a editii a Romanian Computers Show (RoCS).

Desi sectorul ITC este cel mai dinamic motor din economie, cu rate semnificative de crestere si cu cele mai mari investitii directe atrase, acesta are înca o mare problema si anume raportul dintre hardware (65 la suta) si software (35 la suta), invers decât cel din UE.

“Aceasta nu înseamna ca trebuie sa scadem componenta de hardware ci sa o crestem pe cea de software cu solutii proprii care corespund nevoilor pietei”, a mai spus ministrul comunicatiilor. Potrivit sursei citate, la ora actuala nu exista entitati din administratia centrala care sa nu fi prevazut investitii semnificative în sectorul IT, odata cu integrarea în UE.

“In perioada urmatoare (2007-2008) au fost prevazute investitii de peste un miliard de euro pentru dezvoltarea unor servicii si produse IT numai în administratia centrala”, a precizat ministrul. Aceste investitii se vor orienta în sectorul de securizare a frontierelor, în sanatate, în cel al pensiilor, dar si în cel al finantelor.

Citeste si:  MAI: Contracte de 46,5 milioane euro pentru IT

“In momentul de fata avem nevoie de strategii pentru dezvoltarea sectorului si aici pot fi mentionate stategia de broadband (internet în banda larga), e-government, dar si cea de dezvoltare a accesului la comunicatii în mediul rural”, a mai spus ministrul comunicatiilor. RoCS 2006, este unul dintre cele mai importante evenimente IT&C din Romania, organizat de IDG Romania, care se desfasoara între 21 si 24 noiembrie 2006, la Bucuresti.

Aceasta a 12-a editie, ultima dinaintea aderarii României la Uniunea Europeana, aduce în atentia pietei ITC sase teme majore care acopera întreaga industrie si anume Enterprise Mobility and Wireless (platforme, aplicatii, echipamente de acces, studii de caz), Data Security, Internet, servicii Web si interoperabilitate, managementul securitatii; Storage, Networking & Disaster Recovery; Networking management, Infrastructures and Services: toate modelele IP, broadband, data center, convergenta, echipamente si device-uri; BIS – Business Integrated Solutions: ERP/CRM/BI, aplicatii de business pentru diferite verticale profesionale; SOA – Services – Oriented Architecture: transformarea majora în relatia dintre business si IT; viitorul SaaS (Software as a Service); o gama larga de aplicatii pentru sectoarele: guvernamental, financiar, educational, de productie, al telecomunicatiilor.

Citeste si:  Fuziune la Gecad