Recent, Asociatia Investitorilor in Centrul Istoric (AICI Bucuresti) si Romania Think Tank au atras atentia – din nou – asupra necesitatii realizarii unui plan coerent asupra situatiei centrului istoric al Bucurestiului in cadrul conferintei cu tema “Revitalizarea Centrului istoric: Apel la transparenta, Informare si Implicare Publica”.

Reprezentanti ai organizatilor AICI, Romania Think Tank, UNDP, Pro Patrimoniu, ATU, OAR Bucuresti si ai companiei Sedesa au discutat necesitatea promovarii valorilor existente in acesta zona, dar si a unei atitudini de constientizare la nivelul locuitorilor din Bucuresti. Conferinta a fost deschisa de catre Jaap L. Werner, Ambasadorul Olandei in Romania, care a punctat importanta implementarii si promovarii acestui proiect.

Compania Sedesa a prezentat proiectul ce vizeaza reabilitarea infrastructurii din centrul vechi, iar UNDP (United Nations Development Programme) a prezentat proiectul de refacere si consolidare a 11 cladiri din Centrul Istoric. UNDP a mai indeplinit in 1999 un proiect de reabilitare a 6 fatade din centrul istoric, care insa, a declarat Florin Banateanu, director sectia socio-economica in cadrul UNDP, nu a schimbat cu nimic partea economica. Proiectul a avut si o componenta sociala, implicarea tinerilor din centrele de plasament in lucrarile de reabilitare.

Citeste si:  Paradoxul marimii in targuri si expozitii

In urma dezbaterilor s-a desprins ca o concluzie necesitatea constituirii si dezvoltarii unui instrument de consultare si informare pe toata perioada implementarii. Acest mijloc de informare se doreste a fi un suport atat pentru partile ce coodoneaza aceste activitati, echipele de project management, cat si dintre acestea si diferitele organizatii si cetateni.

De asemenea, au fost identificate posibilitati de colaborare cu organizatii independente. Fiecare organizatie poate contribui in cadrul acestui proiect de reabilitare, in functie de expertiza si resursele administrate. Un exemplu in acest sens l-a constituit organizatia ATU care va oferi expertiza sa pe partea de studiu si analiza sociologica.

Mai mult, participantii la conferinta au agreat demararea consultarilor in vederea realizarii unui parteneriat capabil sa mobilizeze resurse suplimentare si parteneri noi ce pot contribui la urgentarea reabilitarii Centrului istoric. Totodata, a fost fixata in jurul datei de 10 decembrie 2006 si intalnirea lunara intre partile direct interesate ce are ca scop informarea reciproca asupra stadiului de dezvoltare al proiectului si de discutare a unor noi propuneri.

Citeste si:  Ultimul tren pentru inregistrarea marcilor romanesti

Cei reuniti la eveniment considera ca Primaria trebuie sa reactioneze corect si constructiv la propunerile de parteneriat, si nu doar reactiv, la presiunea publica. Reprezentantii Primariei trebuie sa se fie responsabili si direct interesati in sprijinirea unor astfel de initiative.