Romanilor le place sa platesca in numerar si numai o mica parte din vanzari sunt efectuate prin intermediul cardurilor, spune Catalin Cretu, director Visa pentru Romania si Bulgaria. „Desi numarul tranzactiilor efectuate prin intermediul cardurilor la puncte de vanzare din magazine (POS) a crescut semnificativ, la 9% in al doilea trimestru al anului, fata de doar 5,2% in perioada similara a anului trecut, se resimte inca inexistenta retelei de infrastructura pentru folosirea cardurilor la comercianti“, afirma Cretu.

Circa 91% din tranzactiile efectuate cu cardul constau in retrageri de numerar de la automatele bancare.

„Platile in numerar sunt mai usor de ascuns, si favoizeaza evaziunea. Plata prin carduri „aduce cu sine transparenta tranzactiei, prin urmare platile electronice sunt un instrument puternic in subminarea economiei negre din Romania“, afirma directorul Visa. La capitolul numaului de tranzactii efectuate in magazine, Romania sta mai bine decat Bulgaria, dar mai prost decat Serbia si Croatia, conform datelor celui de-al doilea trimestru oferite de Visa. „In Serbia tranzactiile pe card au debutat doar de trei ani, si au deja cel mai mare ritm de crestere din lume, apropiat de cel al Chinei, insa cultura sarbilor pentru carduri a fost dezvoltata inca din timpul comunismului“, spune Cretu.

Citeste si:  Ce este Crowdstrike, a carui actualizare a provocat o pana de curent la nivel mondial?

Ca numar de tranzactii la bancomate, Romania devanseaza considerabil alte tari, romanii retragand bani din ATM-uri cu mai bine de doua-trei ori mai mult decat sarbii, croatii sau bulgarii, ca numar de tranzactii. Ca valoare a tranzactiilor cu carduri Visa, Croatia se afla sensibil aproape de Romania. „Se vorbeste tot mai des de «sub-bancarizarea» Romaniei – circa 60% din populatie nu au un cont in banca. Apetitul celor care sunt, cat de cat, legati de serviciile bancare a fost deschis de regula printr-un card de salarii“, spune Cretu.

Autor: Bogdan Tudorache