Industria romaneasca a carnii de pasare a avut mult de suferit din cauza cazurilor de gripa aviara descoperite in ultimele luni, ne-a declarat Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR). Potrivit acestuia, crescatorii de pasari din sistemul industrial au avut in perioada 7 octombrie, cand a fost depistat primul caz, pana pe 20 decembrie, pierderi de peste 33 milioane de euro.

“Aceasta suma reprezinta 5-6% din cifra de afaceri de anul trecut. Este foarte mult. In continuare inregistram pierderi. Acum ne vom confrunta si cu impactul pe care il va avea faptul ca au fost descoperite in Turcia cazuri de imbolnaviri la oameni. Din cauza asta este un intreg sector, cel avicol, care poate sa pice. Sectorul nu poate rezista la un astfel de soc”, a precizat Van.

El sustine ca in ultimele trei luni crescatorii de pasari au fost nevoiti sa reduca preturile cu 25-30%, din cauza scaderii dramatice ale vanzarilor. Presedintele UCPR sustine ca in acest moment vanzarile reprezinta cam 60% din cele inregistrate in septembrie, anul trecut. “Si comerciantii sunt foarte circumspecti”, a mai afirmat Van. Potrivit datelor UCPR, peste 500 miliarde de lei au reprezentat numai pierderile provocate de scaderea pretului de vanzare la carnea de pasare vanduta de abatoare.

Stocurile cresc, in ciuda reducerii preturilor

Chiar si in conditiile reducerii preturilor de vanzare a carnii de pasare la poarta abatoarelor, stocurile au continuat sa creasca. “Situatia este grava. Peste trei milioane de pui nu s-au bagat la crestere. Nu am mai folosit oua pentru incubatie. Nu am mai exportat. Si toata carnea care nu s-a vandut o tinem pe stoc”, a spus Van. Aproape 230 miliarde de lei au constituit costurile suplimentare pentru stocarea carnii a carei livrare a fost intarziata, iar 170 miliarde de lei in urma opririi exporturilor. La acestea se adauga pagube de 290 miliarde de lei determinate de nepopularea cu pui a complexurilor conform fluxului tehnologic, 12 miliarde de lei ca urmare a intarzierii sacrificarii puilor si 9 miliarde de lei din cauza neutilizarii oualor de incubatie. In plus, crescatorii de pasari au fost obligati sa suporte cheltuieli suplimentare pentru dezinfectie de 240 miliarde de lei. La toate aceste pierderi se adauga si despagubirile in valoare de 28 miliarde de lei vechi de la bugetul statului, acordate pentru cele peste 120.000 de pasari sacrificate.

UCPR cere reducerea importurilor

In aceste conditii, UCPR solicita Ministerului Agriculturii sa ia unele masuri printre care reducerea importurilor de carne de pasare prin majorarea taxelor vamale si introducerea unor norme suplimentare de comercializare. Importurile de carne de pasare au ajuns sa detina o cota de 45% din piata romaneasca. Acestea au crescut pe seama subevaluarilor in vama, a preturilor de dumping. Cele mai mari importuri, 87% din total, sunt facute din Statele Unite ale Americii si Brazilia.

Producatorii de carne de pasare afirma ca autoritatile sanitare-veterinare trebuie sa controleze cu mai multa atentie importurile de produse avicole care intra in Romania, in special cele provenite din Republica Moldova si Bulgaria. Ilie Van spune ca nu este exclusa sa posibilitatea semnalarii de focare de gripa aviara in cele doua tari, chiar daca acestea nu au raportat nici un caz pana acum.

Turcia confirma existenta unui nou caz de gripa aviara la om

Virusul gripei aviare a fost confirmat la inca un om din Turcia, respectiv din provincia centrala Sivas, a informat, ieri, postul de televiziune CNN Turk, citat de Mediafax. De la inceputul acestui an, 14 persoane au fost contaminate in Turcia cu gripa aviara, au anuntat autoritatile de la Ankara. In estul Turciei, trei copii din aceeasi familie au murit in urma contractarii virusului H5N1.

Cetatenii turci iau cu asalt farmaciile din Plovdiv, sudul Bulgariei, in cautarea medicamentului Tamiflu, in conditiile in care virusul gripei aviare a ajuns si la Kusadasi, relateaza site-ul novinite.com. Expertii sunt de parere ca gripa aviara a fost la originea deceselor in masa inregistrate atat in randul pasarilor salbatice, cat si al celor domestice intr-o zona de langa Kusadasi, populara statiune de pe litoralul turc al Marii Egee, a anuntat postul national de televiziune turc. (A. Chirila)

Autor: Claudia Botezatu