– Domnule Adrian Nastase, ati fost, si dumneavoastra si PSD-ul in general, foarte retinuti in a comenta criza din Guvern legata de renuntarea premierului la o demisie “irevocabila” si, apoi, la demisia, de aceasta data reala, a ministrului Culturii, doamna Mona Musca. Acum, dupa ce lucrurile s-au lamurit, as dori un comentariu mai amplu din partea dumneavoastra, cu atat mai mult cu cat v-ati dovedit un “cunoscator” al evolutiilor din Alianta .
– O prima observatie este aceea ca lucrurile nu s-au lamurit deloc, ba chiar dimpotriva! Inainte parea clar ca vom avea anticipate si ca, pana atunci, ne multumim cu guvernul Tariceanu. Acum, nu e clar daca ne asteapta o remaniere sau o restructurare, oricum, vor fi din nou nesfarsite targuieli in coalitie. Toate acestea in conditiile in care Traian Basescu a lasat sa se inteleaga din nou, vineri, ca doreste alegeri anticipate. Apoi, in legatura cu retinerea noastra, nu cred ca aveti dreptate: si eu, si alti colegi, am aratat ca e vorba de o criza artificiala, instrumentata de la Cotroceni. Ne-am abtinut, e adevarat, sa comentam situatia interna din alte partide pentru ca, pur si simplu, nu e treaba noastra. Pe de alta parte, ne-am implicat in momentele in care am simtit nevoia reechilibrarii raportului de forte.
– De ce spuneti ca aceasta criza a fost instrumentata de la Cotroceni?
Oricine se uita cu detasare la evenimentele politice din ultimele saptamani, poate vedea ca, in interiorul Aliantei s-a incercat o revolutie “oranj” care sa duca la alegeri anticipate. Incercarea de impunere a lui Stolojan este o dovada foarte clara in acest sens. Or, tema anticipatelor a fost lansata si sustinuta de Traian Basescu. Acum, daca au aparut evenimentele nefericite legate de inundatii, a fost pus in aplicare un plan nou – sa-i zicem planul B – prin care sa fie subminat Guvernul Tariceanu din interior. Mai precis, s-a incercat un “export de revolutie” in PNL. Slabirea PNL, combinata cu o eventuala retragere a ministrilor PD sub pretextul neintelegerilor cu Partidul Conservator, ar crea premisele unor alegeri anticipate. Fac de prea mult timp politica pentru a ma lasa pacalit de asa zisa revolta a “moralilor” din PNL. Gestul Monei Musca este un gest pur politic, ce are drept scop destabilizarea liberalilor. Gestul lui Ionut Popescu, unul din “pupilii” lui Theodor Stolojan, trebuie judecat in acelasi context. Nu ma intereseaza cine va castiga in aceasta batalie, dar nici nu vreau sa lasam impresia ca ne-au pacalit…
– Ce aveti impotriva alegerilor anticipate? In mod normal, orice partid aflat in opozitie ar trebui sa doreasca alegeri anticipate.
Da, cu conditia ca aceste eventuale anticipate sa vina dupa o perioada rezonabila de la precedentele alegeri. Si eu in mandatul trecut, am propus acest lucru dupa un an si ceva de functionare a guvernului in ideea unui mandat complet, 2003-2007, pentru pregatirea intrarii in Uniunea Europeana. Traian Basescu a vrut anticipate la o luna dupa ce se constituise guvernul de coalitie! Democratia presupune mandate stabile pe perioade clare de timp. E ridicol sa faci alegeri de fiecare data cand nu-ti convine cate ceva. Poate, in viitorul indepartat, cand mijloacele tehnice o vor permite, cetatenii vor vota electronic in fiecare dimineata si vor avea in fiecare zi un alt guvern…
– Concret, ce-i reprosati presedintelui Basescu?
Principial, faptul ca nu intelege ca o tara nu se poate guverna prin crize. Cand esti patron de intreprindere sau, ma rog, comandant de vas, acolo se pune problema democratiei intr-o masura mai mica. Dar, cand esti presedinte, trebuie sa fii presedintele tuturor, nu sa-i asmuti pe unii impotriva altora. Cand am avertizat, in campania electorala, ca Traian Basescu nu va fi un presedinte al tuturor romanilor si va genera constant crize, am fost ironizat. Iata ca am avut, din pacate, dreptate! Ma asteptam la demonizarea PSD, la o conducere discretionara, la lipsa consultarilor, la acuzatii aruncate celorlalte partide din coalitie… Ceea ce nu m-am asteptat nici eu a fost ca Traian Basescu sa-si saboteze propria Alianta, cu propriii lui oameni. Pare ca n-am intuit ca in Traian Basescu zace un sef de trib care-si devoreaza prietenii. Cu Traian Basescu mai bine esti dusman decat prieten! Vine, plange pe umarul tau, si te gateste la cina…
– Credeti ca domnul Stolojan ar dori sabotarea liberalilor?
Nu fac procese de intentie! Pornim chiar de la prezumtia ca intentiile au fost, sau inca sunt, cele mai bune! Dar stiti ca e si o vorba cu iadul care e pavat cu intentii bune… Ceea ce vreau sa spun este ca regulile statului de drept impun separarea puterilor si a atributiilor institutiilor pentru a asigura o desfasurare normala a activitatilor societatii. Din pacate, Traian Basescu, prin modul cum actioneaza, isi depaseste atributiile intr-un mod extrem de periculos. Mai nou, insa, declaratiile de vineri de la intalnirea cu reprezentantii presei straine, arata ca nici macar presedintele nu mai detine controlul: e ca ucenicul vrajitor, depasit de propriile lui vraji. (Extrase din Interviul consemnat de A. M. Press)