Dupa scandalurile SAFI si FNI, oamenii au ocolit fondurile mutuale de investitii. O parte din vina o poarta si administratorii acestor fonduri, care, in principal din cauza lipsei de fonduri, nu au putut practica o politica de comunicare foarte buna.
Cu toate aceste reticente, aceasta piata se dezvolta din ce in ce mai mult. Industria fondurilor de investitii va creste de 3-4 ori in acest an, activele nete urmand sa ajunga la sfarsitul lui 2006 la 300-400 de milioane de euro, comparativ cu circa 100 de milioane de euro la finele lui 2005, sustine Eugen Voicu, vicepresedintele Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv.
Ca mecanism de a pune bani deoparte, fara consum de timp, nu exista forma mai buna decat un fond de investitii, unde banii se inmultesc, considera vicepresedintele UNOPC, care recomanda administratorii independenti fata de cei care apartin de mari grupuri financiar-bancare, unde procesul decizional este mai lent.
Servicii speciale pentru investitii majore
Administratorii fondurilor deschise de investitii ofera, ca si bancile comerciale, servicii speciale pentru persoanele cu bani multi, a declarat vicepresedintele UNOPC, Eugen Voicu, citat de Rompres. El a precizat ca, prin intermediul conturilor individuale administrate pentru clientii care plaseaza multi bani, sumele investite pot fi dublate intr-un an. Sumele unor asemenea conturi difera in functie de societatea de administrare. La societatea de administrare Certinvest, clientii pot beneficia de acest serviciu daca investesc cel putin un miliard de lei vechi.
“Le administram banii respectivi in baza unui mandat, pe un orizont de timp nu mai mic de un an si cu un profil de risc asumat”, a aratat vicepresedintele UNOPC. Certinvest administreaza pana in prezent 20 de astfel de conturi speciale, insa numarul acestora este in crestere, iar sumele sunt importante.
Fondurile ofera investitorilor economie de timp
Pentru cei cu bani multi este un mod mai bun de a investi. “Nu stai tu sa investesti pe bursa, ci, contra unui comision, dai cuiva mandatul sa faca acest lucru. Noi incasam comision de administrare si comision de performanta. Mentionam un randament, dar nu garantam nimic, doar faptul ca tintim acel randament. Ce este peste, se plateste separat”, a spus Eugen Voicu. Ca mecanism de a pune bani deoparte, fara consum de timp, nu exista forma mai buna decat un fond de investitii, unde banii se inmultesc, considera vicepresedintele UNOPC, care recomanda administratorii independenti fata de cei care apartin de mari grupuri financiar-bancare, unde procesul decizional este mai lent. De asemenea, Voicu a explicat ca nu este atat de importanta suma initiala pe care o plaseaza o persoana, cat mai ales investitia constanta, periodica, in acest mod randamentul investitiei putand fi chiar mai mare decat randamentul fondului.
La sfarsitul anului trecut, nivelul detinerilor persoanelor fizice din activele nete ale fondurilor deschise de investitii era de 41 milioane euro, respectiv doar 0,7 la suta din economiile populatiei detinute de sistemul bancar. Potrivit estimarilor vicepresedintelui UNOPC, fondurile de actiuni vor avea un randament in acest an de circa 40 la suta, fondurile diversificate 20-25 la suta, fondurile de obligatiuni si instrumente cu venit fix 8-9 procente, iar fondurile monetare 4-5 la suta.
Autor: Anca Vlada