Uniunea Europeana pregateste o directiva prin care acorda un set de facilitati investitorilor care detin actiuni la companii aflate in alte state decat tara lor natala, informeaza Financial Times. Astfel, investitorii ce detin titluri la firme de pe teritoriul altor tari vor putea sa-si exercite mai usor drepturile de actionar. Obiectivul noului proiect de lege este de a se elimina cat mai multe din dificultatile cu care se confrunta investitorii transfrontalieri din Uniunea Europeana, de exemplu, permitandu-se actionarilor sa-si transmita votul prin intermediul Internetului, prin corespondenta postala sau chiar pe email.

Noile reguli vin pe fondul cresterii ingrijorarii in randul actionarilor institutionali privind capacitatea lor de a influenta companiile externe la care detin actiuni. Totusi, aceasta noua legislatie ar putea intampina dificultati in tarile europene unde nu exista o cultura corporationista obisnuita cu aceste nivele foarte inalte de activism din partea actionarilor. Proiectul, propus de Charlie McCreevy, comisar UE pentru piata interna si servicii, a fost aprobat saptamana trecuta de Comisia Europeana si va fi prezentat oficial astazi la Bruxelles.

Citeste si:  Impozitul forfetar se restrange din 2010 iar profitul reinvestit nu se mai impoziteaza din octombrie

Un alt mare obstacol care va fi depasit odata cu introducerea acestei noi legislatii este eliminarea cerintelor de „blocare a actiunilor“, prin care se interzic tranzactionarile inaintea unei intalniri generale a actionarilor. Aceasta masura este vazuta de catre cea mai mare parte a analistilor ca fiind una dintre cele mai mari constrangeri impuse investitorilor care doresc sa participe la intalnirile actionarilor. Pentru a participa la aceste intalniri generale, acum este suficient pentru un investitor sa faca proba calitatii de actionar la compania respectiva, la o anumita data inaintea respectivei intruniri.

Bruxelles-ul a sprijinit de mult luarea unor masuri care sa sustina drepturile investitorilor transfrontalieri, evidentiind faptul ca a crescut puternic volumul de actiuni de pe pietele europene care este detinut de investitori straini. Cand a aparut aceasta idee, in septembrie 2004, Comisia Europeana a aratta ca numai valoarea portofoliului detinut de investitorii britanici s-a majorat de la 98 miliarde euro in 1987 la 642 de miliarde euro in 2003.

Citeste si:  Liber-profesionistii, noua tinta a bancilor

In plus, Comisia de la Bruxelles a tinut sa sublinieze ca aproximativ 35% – 40% din capitalizarea Bursei de la Paris apartine investitorilor din afara granitelor franceze.

„Participarea actionarilor este o preconditie esentiala pentru o guvernanta corporativa eficienta. Totusi, cetatenii Uniunii Europene care care detin titluri la o companie aflata intr-un alt stat membru intampina dificultati majore in momentul in care doresc sa-si exercite propriile drepturi de vot“, se afirma intr-un memorandum atasat la proiectul de lege.

Pentru a deveni lege, proiectul are nevoie de aprobarea atat a Parlamentului European, cat si a statelor membre ale Uniunii Europene. Dar Comisia Europeana a obtinut deja semnale pozitive la planurile sale in cadrul unor runde de consultatii, astfel incat este putin probabil ca Bruxelles-ul sa se confrunte cu o prea mare opozitie.

Autor: Bogdan Asaftei