Eurom Bank va fi delistata de la bursa electronica Rasdaq dupa ce actionarul majoritar, Kolal BV Amsterdam, a perfectat vanzarea a 95% din actiuni bancii israeliene Leumi, a declarat Alexander Regenbogen, director general adjunct al Eurom Bank. Kolal BV Amsterdam, o companie olandeza controlata de oameni de afaceri israelieni, va primi de la cea de-a doua banca din Israel suma de 41,69 milioane dolari. In acest moment, valoarea de piata data de Rasdaq a Eurom Bank este de 70 milioane dolari.

Conform acordului, dupa cinci ani, Kolal va putea primi compensatii suplimentare, cuantumul acestora fiind influentat de profitabilitatea bancii. Noi actionari majoritari asteapta aprobarea autoritatilor romane si israeliene, pentru delistare. In conformitate cu termenii contractului, Kolal a acordat bancii israeliene o optiune de a cumpara, intr-o perioada de 6 luni de la incheierea tranzactiei, actiuni Eurom suplimentare, in limita ce va fi detinuta de catre Kolal. In acest moment, restul de actiuni este detinut de Blocul National Sindical, in proportie de 3%, iar restul de 2% apartin altor actionari.

Citeste si:  Excesul creditarii in valuta ar putea duce la un lant de falimente

Inainte de a fi incheiat contractul cu banca din Israel, Eurom Bank a starnit interesul mai multor investitori. „S-a luat in discutie o fuziune cu o banca romaneasca, am avut oferte de cumparare din partea a doua mari banci din Europa si am purtat discutii cu institutii financiare din SUA“, a declarat Alexander Regenbogen, director general adjunct al Eurom Bank.

Banca din Romania are 35 de filiale raspandite in toata tara, dintre care 6 in Bucuresti, are un capital social de 39,7 milioane de lei si o capitalizare bursiera de 70 de milioane dolari. In acest moment, Eurom Bank detine o cota de piata de 0,5%. „Speram ca in doi ani sa ne marim cota de piata de cinci ori“, a spus Daniel Tsiddon, seful departamentului strategie si dezvoltare afaceri internationale al Bank Leumi.

Leumi Bank este numarul doi ca marime din Israel, cu o cota de piata de 31%, din total activ, un capital propriu de 3,5 miliarde dolari si total active de 59,4 miliarde dolari.

Citeste si:  Inflatia si petrolul lovesc cresterea economica

Autor: Gabriel Preda