Uraganul Katrina si cotatiile-record inregistrate la titei in ultima perioada “lovesc” puternic si in producatorii si distribuitorii autohtoni de carburanti. Acestia anunta, saptamanal, cresterea vertiginoasa a preturilor la benzina, care a depasit deja valoarea unui euro/litru (este adevarat, intr-o anume masura si datorita aprecierii monedei nationale).

Nici preturile la motorina nu raman pe loc, un litru costand in prezent intre 33.000-34.000 de lei. Iar prognozele si opiniile analistilor nu sunt deloc imbucuratoare. Acestia anunta ca, pana la sfarsitul anului, cotatia titeiului ar putea depasi pragul de 80 de dolari/baril. Acest lucru ar putea duce pretul unui litru de benzina la nu mai putin de 37.500-38.000 de lei, in circa trei saptamani, fata de 36.300 lei cat este, incepand de astazi, pretul unui litru de benzina la statiile Petrom.

Preturile carburantilor vor fi afectate si de majorarea tarifelor aplicate in activitatea de transport al titeiului, care se ridica la aproximativ 325.800 de lei/tona, potrivit noului Ordin al presedintelui Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, publicat recent in “Monitorul Oficial”.

In ceea ce priveste cotatia ridicata a materiei prime, Dinu Patriciu, seful grupului Rompetrol, preciza, recent, ca la o crestere de 10% a pretului titeiului pe pietele internationale, influenta asupra carburantilor la pompa este de aproximativ 3-4%. Insa aceasta crestere nu se vede imediat, ci la terminarea stocurilor existente, adica trei saptamani, cel mult o luna. Astfel, daca cotatia titeiului va ajunge la 80 de dolari, pretul unui litru de benzina va costa aproximativ 40.000 de lei/litru. Patriciu mai preciza recent ca, in urmatorii doi-trei ani, pretul unui litru de motorina va fi mai mare decat la benzina, deoarece consumul de motorina este in crestere, ceea ce va duce la scumpirea acestui produs. Compania Petrom a anuntat ieri ca preturile la carburanti vor fi majorate cu 700 de lei/litru. Astfel, pretul unui litru de ECO Premium este la benzinariile Petrom 36.300 de lei, iar Premium fara plumb, 36.000 lei. La motorina Super Euro, pretul unui litru este de 34.000 de lei, iar un litru de Euro Diesel costa nu mai putin de 33.200 lei. Cu aceeasi valoare, de 700 de lei/litru, se va majora si tipul de benzina “de lux” Top Premium 99, al carui pret a ajuns la 39.400 de lei.

In aceasta saptamana, aceleasi preturi se regaseau si la statiile Rompetrol, cel de-al doilea mare operator de pe piata carburantilor din Romania. La Rompetrol, cea mai scumpa benzina este cea Euro Super 98 fara plumb, care costa 39.900 de lei. Nici la benzinarii particulari preturile nu sunt departe, acestia anuntand recent majorarea preturilor cu aproximativ 500 de lei/litru, potrivit unor membri ai Asociatiei Benzinarilor Particulari.

Autor: Ciprian Mailat