Pentru a putea fi despagubiti in eventualitatea inregistrarii unor pagube, gestionarii fondurilor de vinatoare vor trebui sa se asigure.Potrivit unui proiect de lege cu privire la protectia fondului cinegetic si al vinatorii, gestionarii fondurilor de vinatoare vor fi obligati sa incheie contracte de raspundere civila. Contractele se vor incheia pe perioada de valabilitate a contractului de gestionare, iar nivelul primelor anuale de asigurare se stabilesc de asigurator. Mentionam ca atribuirea dreptului de gestionare a faunei cinegetice se realizeaza de administrator, direct sau prin licitatie publica, in functie de modul de constituire a proprietatii fondului de vinatoare. Printre posibilii gestionari ai fondurilor de vinatoare se numara administratorii padurilor proprietate privata, organizatiile neguvernamentale non-profit care au in obiectul de activitate gestionarea durabila a fondului cinegetic si practicarea vinatorii, administratorul padurilor proprietate publica a statului, institutiile publice stiintifice care au ca obiect de activitate cercetarea stiintifica in domeniul cinegetic, institutiile de invatamint care au ca discipline de studiu vinatul si vinatoarea sau asociatiile de proprietari de teren cu fond cinegetic.

Se scumpeste vinatoarea

Potrivit aceluiasi proiect de act normativ, cetatenii din Uniunea Europeana vor avea acelasi tratament cu romanii, in ceea ce priveste dobindirea permiselor de vinatoare, dreptul de a practica vinatoare si tarifele de impuscare. Practic, aceasta prevedere se traduce printr-o majorare a tarifelor dupa 2007. „Cu siguranta ca, de la 1 ianuarie 2007, tarifele se vor majora“, ne-a declarat Vasile Lupu, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii. Taxa de vinatoare constituie venit la bugetul de stat.

Amenzi drastice

Braconierii risca, conform noii legi, o pedeapsa cu inchisoarea de la 3 la 7 ani sau cu amenda de la 5.000 la 25.000 de RON. De asemenea, scoaterea din tara, fara respectarea reglementarilor legale, a trofeelor medaliabile de vinat sau a faunei vii de interes cinegetic se pedepseste cu amenda intre 15.000 si 30.000 de RON sau cu inchisoarea de la un an la 5 ani.