Manifestarile de la Alba Iulia dedicate Zilei Nationale a Romaniei au fost o noua ocazie pentru politicieni sa se intalneasca pentru a mima un “consens national” de dragul electoratului. Evident, nu au uitat sa-si tarasca dupa ei si sustinatorii, impopotonati cu pancarte, pe care erau inscrise insemnele catorva partide. Ceremonialul depunerii de coroane la statuile lui I.C. Bratianu si Iuliu Maniu a fost compromis de adeptii PC, PSD, PPCD, care, imediat ce liderii acestor formatiuni paseau solemn pentru a-si prezenta omagiul, isi iteau capetele. Numai premierul Calin Popescu Tariceanu nu a vazut nimic, desi nu era nici urma de ceata. “A fost o manifestare fireasca, la care au fost reprezentate si partidele politice, dar cei mai multi dintre participanti nu au venit la Alba Iulia pentru o optiune politica, ci pentru a-si manifesta bucuria pentru aceasta zi”, a declarat senin seful executivului.

Solul lui Traian Basescu la ceremonii a fost consilierul Theodor Stolojan, presedintele delectandu-se la Bucuresti cu traditionala baie de multime. Acesta a oprit coloana oficiala de masini si timp de o ora a acordat autografe si s-a lasat fotografiat de publicul venit sa urmareasca defilarea Regimentului 30 Garda si Protocol “Mihai Viteazul”. La celalalt capat al tarii, premierul Tariceanu, ministrul apararii, Teodor Atanasiu, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, si ministrul muncii, Gheorghe Barbu, au indurat cuminti frigul de Alba Iulia si au fredonat imnul national.

Citeste si:  CEC reduce dobanzile la credite cu 2%

Cativa senatori si deputati rataciti au depus si ei coroane de flori. Atat pesedistii Antonie Iorgovan si George Maior, alaturi de pedistii Alexandru Peres si Valeriu Tabara, cat si reprezentanti ai institutiilor locale si judetene din Alba, ai asociatiilor veteranilor de razboi au fost prezenti la ceremonial. Nu au lipsit presedintele conservatorilor, Dan Voiculescu, si purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu.

Agenda incarcata pentru premier

Seful executivului a participat ieri la ceremonia de primire a solilor tuturor provinciilor romanesti, organizata in Sala Unirii din Alba Iulia. Premierul a fost intampinat dupa tipicul consacrat, cu paine si sare. In delegatia initiala de la depunerea coroanelor de flori au fost inclusi ministrii finantelor, Sebastian Vladescu, si culturii, Adrian Iorgulescu. “Este un moment de bucurie pentru ca astazi ne regasim cu totii, reprezentantii tuturor regiunilor din tara, stransi la Alba Iulia, oras care ramane in sufletul si mintea romanilor, locul in care traim bucuria acestei zile cu totii”, a declarat primul-ministru. Ceremonia de primire a solilor s-a incheiat cu Hora Unirii, in care s-au prins toti cei prezenti. Calin Popescu Tariceanu a asistat la Te Deum-ul oficial, la Catedrala Ordotoxa, precum si la parada militara si la parada portului popular. Tot ieri, premierul a avut o serie de intrevederi cu autoritatile locale sibiene si a vizitat obiectivele incluse in cadrul proiectului “Sibiu – Capitala culturala europeana 2007”.

Citeste si:  Producătorii de electricitate folosesc din nou gaz

La Rosia Montana, coruptia e Mariceanu!

Un grup de activisti de mediu au protestat ieri fata de tacerea complice a Guvernului Tariceanu in problema Rosia Montana. In timpul depunerii de coroane la statuia lui I.C. Bratianu, acestia au ridicat un banner pe care era scris: “La Rosia Montana, coruptia e Mariceanu! Salvati Rosia Montana!” Protestul vine in urma articolelor din presa, care dezvaluie implicarea premierului Calin Popescu Tariceanu in afacerea Rosia Montana, inca de pe vremea cand era ministrul industriilor.

“Desi oficialii europeni au atras atentia in nenumarate randuri asupra coruptiei din Romania, au aparut suspiciuni chiar si in ceea ce-l priveste pe premierul Tariceanu. Din perspectiva guvernului, tacerea e de aur, cand vine vorba de proiectul de la Rosia Montana. In ceea ce ne priveste, tacerea ucide”, a declarat Denis Memet, unul dintre participanti.

Autor: Diana Stirlea