Cele aproximativ 1.200 de cabinete medicale individuale din Bucuresti vor fi scoase la vanzare in luna noiembrie, a anuntat Florentina Constantinescu, director al Directiei de Achizitii, Concesionari si Contracte din cadrul Primariei Capitalei. Astfel, printr-o hotarare ce urmeaza sa fie adoptata in perioada urmatoare de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti, respectivele spatii vor putea fi achizitionate de medicii de familie de la primariile de sector sau de la Primaria Capitalei. Florentina Constantinescu a mai precizat ca Ordonanta Guvernului nr. 110/2005, privind situatia cabinetelor medicale individuale, mentioneaza faptul ca vanzarea spatiilor se va face numai in baza unei liste aprobate de catre CGMB.
Pe de alta parte, vicepresedintele Asociatiei Medicilor de Familie din Bucuresti, Tereza Franciuk, sustine ca “sunt imobile care nu au mai fost reparate sau consolidate de multi ani. Autoritatile nu urmaresc decat repararea acestor imobile cu bani din veniturile cadrelor medicale, lucru ce s-a incercat si prin contractele de concesionare. Unele imobile au probleme grave la structura, iar bani pentru reparatii nu avem”.
Pana in momentul de fata, cabinetele medicale individuale au fost concesionate in procentaj de 50%, restul fiind cu contracte de inchiriere semnate de Administratia Fondului Imobiliar din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti.
Proiectul de hotarare care va fi supus dezbaterii consilierilor va cuprinde lista de vanzare a cabinetelor din Capitala, iar vanzarea efectiva urmeaza sa fie efectuata de catre municipalitate in cazul celor concesionate si de catre administratiile locale pentru cele cu contract de inchiriere.
La ora actuala, cabinetele respective sunt administrate de catre primariile de sector in baza Hotararii CGMB 884/2005. In schimb, acestea au obligatia sa le administreze, nu sa le scoata si la vanzare, proprietarul unic al lor fiind CGMB.
“Am inteles ca investitiile efectuate pana in momentul achizitionarii se vor amortiza din costul cabinetului. Dar problema este ca multe dintre ele sunt intr-o stare avansata de degradare si este anormal ca medicul de familie sa fie obligat sa plateasca o data pentru un astfel de cabinet, ca mai apoi sa investeasca sume importante in consolidarea lui”, sustine vicepresedinta AMF, Tereza Franciuk.
Autor: Cosmin Anghel