Demersul Opozitiei de a-l demite pe ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu (foto), a esuat, o data cu respingerea motiunii privind epidemia de rujeola. Motiunea, “Copiii din Romania mor de rujeola datorita guvernului iresponsabil” initiata de PSD si PRM, a fost respinsa ieri in plenul Camerei Deputatilor cu 99 de voturi pentru, 115 impotriva si o abtinere.

Dupa cum era de asteptat, dezbaterile au degenerat in acuze si insulte, in care Opozitia vorbea despre un Guvern “criminal” iar ministrul de resort constata o “epidemie de prostie”. Dupa ce fostul ministru al Sanatatii, deputatul PSD Ovidiu Branzan a citit textul motiunii, Nicolaescu i-a acuzat pe reprezentantii Opozitiei ca au lansat acest atac in momentul in care a anuntat reformarea sistemului. “De la declansarea epidemiei de rujeola , de la primele decese datorare complicatiilor acestei boli au trecut mai bine de trei saptam?ni. Iata ca motiunea apare abia acum, in plina campanie de vaccinare si coincidenta, dupa ce am anuntat demiterea a 23 de consilii de administratie si 15 consilii directoare la spitalele cu datorii”, a spus Nicolaescu. Ministrul Sanatatii a raspuns acuzatiilor din textul motiunii, avertizandu-i pe semnatari ca ca o epidemie mul mai dura a fost inregistrata in 1997, cand la guvernare era PDSR si nu a fost solicitata nici o ancheta desi in perioada 96-98 au fost inregistrate 32 de decese prin rujeola. De asemenea, Nicolaescu a mai spus ca aceasta epidemie a fost generata din cauza unor erori ale guvernarii anterioare. Astfel, el a spus ca in perioada 2002-2004 ar fi trebuit vaccinate mai multe persoane dec?t au fost, pierderile de vaccin au fost foarte mari iar la inceputul acestui an stocul a fost redus si in plus, programul de imunizari a fost prost gestionat. Nici colegii sai de partid nu s-au lasat mai prejos. Deputatul Liviul Campanu i-a reprosat fostului ministru al Sanatatii ca i-a facut publicitate pe bani publici sotiei sale. Campanu a fluturat afisul publicitar cu Dana Razboiu care facea campanie pentru alaptarea naturala. La finalul discursului a cerut un moment de reculegere pentru victimele din sistemul sanitar si in special pentru cele facute de guvernarea PSD. Trezit din amorteala, deputatul social-democrat Victor Ponta a spus ca a ascultat discursuri de o “ticalosie” fara precedent, in care reprezentantii Puterii recurg la atacuri la adresa familiei si folosesc copii victime in scopuri politicianiste. El a reluat tezele sefilor sai pe linie de partid, si a criticat prezenta unui contabil la Ministerul Sanatatii iar in context i-a sugerat lui Nicolaescu sa discute cu Tariceanu, astfel incat sa primeasca o functie de pe pozitia careia “sa nu mai poata omori oameni”. Si deputatul Ovidiu Branzan a revenit la tribuna pentru a acuza Guvernul “criminal”. El a recunoscut insa ca problema nu este neaparat Nicolaescu , desi motiunea cerea demiterea acestuia, ci faptul ca ” anul acesta ministerul a uitat sa vaccineze copii”.

Citeste si:  Romania: Program Operational pentru Pescuit cofinantat prin Fondul European pentru Pescuit

In ajutorul lui Nicolaescu a venit liderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Crin Antonescu, care a spus ca, desi nu pridideste sa critice Guvernul, discursul ministrului este “impecabil”. Antonescu l-a pus la punct si pe Victor Ponta. “Va invit sa tropaiti frumos din picioruse pe la sedintele TSD unde va jucati de-a Che Guevara”, i-a recomandat Antonescu tanarului deputat. La finalul dezbaterilor, Eugen Nicolaescu a mai luat inca o data cuvantul pentru a spune ca a constatat ca e vorba despre “o epidemie de prostie”.

Autor: Cristina Faighel