Persoanele care vor fi gasite vinovate ca au incercat sa duca societatea Romaero la faliment, ca mai apoi sa fie vanduta pe bucati pentru valorificarea terenurilor pe care este amplasta, vor fi trase la raspundere in decursul anului viitor, ne-a declarat ieri Aurel Cazacu, presedintele Consiliul de Administratie al companiei. Potrivit acestuia, capul listei ar putea fi detinut de catre fostul director general Viorel Manole, care prin activitatea desfasurata in acest an nu a facut altceva decat sa compromita contractul incheiat in 2004 cu firma americana Lockheed Martin. Totusi, pe lista vinovatilor ar putea aparea si persoane care in prezent ocupa functii inalte in cadrul Ministerului Economiei si Comertului (MEC) sau chiar fostul ministru Dan Ioan Popescu.
Pentru gasirea tapilor ispasitori trebuie mentionat faptul ca toata “ingineria” a inceput inca din luna decembrie 2004, atunci cand, “printr-o eroare umana”, asa cum a fost catalogata, in luna mai a.c., de catre ministrul economiei, Codrut Seres, banii prevazuti in bugetul companiei Romaero pentru derularea contractului cu firma americana au ajuns la o cu totul alta societatea, si anume Romarm, care avea datorii de peste 1.000 miliarde lei vechi. Amintim faptul ca fosta guvernare si-a luat angajamentul ca in decursul anului 2005 sa aloce de la bugetul de stat o suma de aproximativ 200 miliarde de lei pentru contractul de mentenanta a aeronavelor Hercules 130, insa la inceputul acestui an, in bugetul companiei era trecuta cifra zero la investitii.
Anul viitor, peste 14 milioane de lei alocati pentru investitii
Potrivit liderului de sindicat de la Romaero, Dan Chelaru, prima transa din cei 192 miliarde de lei, bani care trebuiau sa ajunga la companie, au fost virati in conturile altei societati care pe deasupra avea si datorii. “La insistentele sindicatului, in decursul lunii mai, ministrul economiei a analizat situatia si ne-a promis ca la rectificarea bugetara vom primi o parte din bani, lucru care a si fost facut, astfel ca in luna august s-au alocat 52 miliarde de lei”, a mai spus Chelaru. Potrivit purtatorului de cuvant al MEC, Iuliana Dumitru, vinovat pentru nealocarea fondurilor necesare derularii contractului cu Lockheed Martin ar putea fi fostul director general, pentru ca nu a solicitat banii acestia in intalnirile avute cu ministrul Seres, desi oficialul MEC le-a cerut inca de la inceputul mandatului tuturor directorilor generali ai companiilor aflate in coordonarea institutiei planurile si strategiile de dezvoltare. Totusi, cealalta neregula prin care societatea Romaero a ramas fara nici un leu la investitii ar putea duce la fostul ministru Dan Ioan Popescu, intrucat, potrivit legislatiei, numai ministrul poate redirectiona fonduri din bugetul institutiei. La randul sau, presedintele CA, ne-a mai precizat faptul ca pe langa fostul director ar putea fi gasiti vinovati si alti directori care au compromis contractul cu firma americana.
Privatizarea in circa doua luni
Cu toate acestea, compania Romaero va fi scoasa la privatizare in circa doua luni, iar strategia de trecere in proprietate privata va viza preluarea societatii de un investitor strategic, si nu vanzarea pe bucati pentru valorificarea terenurilor pe care este amplasata, au mai declarat, ieri, oficialii companiei.
“Din punctul nostru de vedere, Romaero este in proces de privatizare, sunt realizati toti pasii, a fost emis raportul de evaluare. Urmeaza sa se faca anuntul oficial, emiterea caietului de sarcini, in circa o luna sau doua”, a precizat directorul general al societatii, Dan Vulcan. Acesta a afirmat ca circa 15-20 de societati au depus scrisori de intentie pentru privatizare. In prezent, societatea se afla in administrare speciala si supraveghere financiara in vederea pregatirii etapelor necesare pentru privatizare. In acest an au fost alocate de la buget fonduri de 5,2 milioane lei, iar anul viitor vor fi suplimentate aceste fonduri pana la valoarea de 13,8 milioane de lei, suma necesara pentru derularea contractului de mentenanta.
Autor: Ciprian Mailat