Cu pachetul sau de14 proiecte de lege, ministrul Eugen Nicolaescu a reusit sa-si puna in cap o buna parte din lumea medicala si, evident, Opozitia care ameninta chiar cu o motiune de cenzura daca responsabilul de la Sanatate insista ca Guvernul sa-si asume raspunderea pe aceste propuneri. Aproape fiecare propunere legislativa a starnit ieri criticile oamenilor din sistemul sanitar. Colegiul Medicilor acuza ministrul ca prin proiectele sale normative incearca sa ascunda un buget al Sanatatii foarte mic, in timp ce Monica Pop, directorul Spitalului de Oftalmologie considera „Legea Spitalelor“, un document „anticonstitutional“. Mari nemultumiri si-au exprimat si lanturile de farmacii, care prin lege vor fi obligate sa aleaga intre a se muta la tara sau a renunta la unele investitii de la oras. Putinii responsabili din sistem, multumiti de propunerile lui Nicolaescu, au recunoscut ca nu au avut timp sa le citeasca.

Colegiul Medicilor justifica aparitia acestui pachet de legi prin faptul ca Eugen Nicolaescu vrea sa fuga de un adevar, acela ca bugetul Sanatatii nu este de 4,9% din PIB, cum a declarat ministrul, ci de 3,3%: „Analizand aceste legi, am ajuns la concluzia ca ele au fost facute pe coltul mesei, in graba si pentru a masca o situatie, si anume faptul ca bugetul Sanatatii este de 3,3% din PIB, si nu 4,9 cum declarase Eugen Nicolaescu“. Oana Grigore, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, contrazice afirmatiile Colegiului Medicilor, spunand ca pentru anul viitor, ministerul a primit 4,9% din PIB.

Citeste si:  Industria a crescut cu 5,9%

Daca aceste propuneri legislative vor trece de Parlament, anul 2006 va insemna sfarsitul carierei medicale pentru acei doctori care vor dori sa ocupe functia de „manager“ al unui spital. „Mi se pare inadmisibil cum poate un ministru sa incalce Constitutia, unde foarte clar se arata ca orice om poate sa aiba doua profesii. Am vorbit cu avocati care ne-au spus ca „Legea Spitalelor“ incalca drepturile constitutionale“, a declarat Monica Pop, directorul Spitalului de Oftalmologie din Bucuresti. In acord cu Monica Pop, Presedintele Asociatiei Spitalelor, Florian Popa se arata ingrijorat de faptul ca aceasta lege ar putea trece pragul Parlamentului. „Managerul, daca este doctor trebuie sa-si faca meseria. Nu mi se pare normal faptul ca viitorii directori de spital ar putea fi preoti sau profesori de sport.

Textul legii arata ca orice absolvent cu un curs de management poate ocupa aceasta functie in spital“. Afectati de aceasta lege vor fi si proprietarii de lanturi de farmacii, care, daca legea cu privire la aceste unitati se aplica, vor fi obligati sa isi restranga investitia. „Legea farmaciei incalca principiile integrarii europene prin implicarea statului in sectorul privat. Noi avem, in Bucuresti, 71 de unitati farmaceutice, iar daca aceasta lege se va aplica vom fi nevoiti sa inchidem mai mult de jumatate dintre aceste unitati“, a declarat P.R-ul Help Net, Claudia Ion. Presedintele Colegiului Medicilor din Iasi, Vasile Astarastoaie respinge si proiectul de lege privind transplantul de organe, care prevede ca pot fi prelevate organe, fara semnatura familiei, de la acei pacienti decedati care, in timpul spitalizarii, nu au fost vizitati de rude sau prieteni. Astarastoaie critica si intentia ministrului de a legaliza exportul de organe. „Daca Ceausescu vindea oameni, Nicolaescu vrea sa vanda organe“, a comentat Astarastoaie.

Citeste si:  Romania, pe locul 49 in lume in functie de valoarea PIB

Criticilor de specialitate li s-au alaturat ieri si cele politice. Fostul ministru PSD al Sanatatii, Ovidiu Branzan, a anuntat ieri ca PSD ar putea depune o motiune de cenzura daca isi va asuma raspunderea pe pachetul de legi privind reforma sistemului de sanatate. Pana atunci, a spus Branzan, „PSD va depune o motiune simpla legata de starea actuala a sanatatii“. Acesta l-a acuzat pe actualul ministru ca vrea sa reformeze sistemul sanitar fara sa aiba insa o strategie in acest sens. Legile sanatatii sunt elaborate in pripa, a mai spus fostul ministru, si au ca efect oprirea procesului de descentralizare a sistemului sanitar prin concentrarea intregii competente in mana unui singur om, ministrul in functie. Deputatul PSD spune ca unele dintre legi vorbesc de proiecte care exista de multi ani, cum ar fi legea programelor nationale de sanatate, ca altele sunt legi mai vechi cu nume schimbat sau ca unele dintre reglementari nu au ce cauta in acest pachet.

Citeste si:  Strategul Jack Trout: „Sunteti zero in materie de imagine“

Autori: Liana Anghelescu, Clement Sava