Parlamentarii Aliantei DA ii cer presedintelui CNA, Ralu Filip, sa revina asupra deciziei de a interzice spotul publicitar cu Traian Basescu in campania „Invinge apele“.

Mai multi membri ai Comisiei de cultura din Senat si Camera nu sunt de acord cu Filip ca spotul ar avea continut electoral. In plus, reprezentantii Puterii i-au amintit actualului presedinte al CNA (numit in functie de Adrian Nastase pe cand era prim-ministru) ca in legislatura precedenta nu a reactionat la clipuri cu demnitari PSD in tot felul de campanii publicitare, chiar in an electoral.

„Explicatia domnului Filip nu sta in picioare. Presedintele se afla in exercitiul mandatului sau prezidential si nu in campanie electorala. Aceasta ar insemna ca orice aparitie televizata a presedintelui sa fie cenzurata“, sustine senatorul PD, Dan Gabriel Popa. El a precizat ca va ridica problema in cadrul Comisiei de cultura din care face parte.

Mona Musca, deputat al PNL, membru in Comisia de cultura a Camerei, este de parere ca avem de-a face cu „o exagerare“ a lui Filip. „Cred ca se poate corecta si singur. Face mai mult rau oamenilor decat presedintelui Basescu“, a declarat Mona Musca. Ea a aratat ca va ridica totusi aceasta problema in cadrul comisiei de la Camera de vreme ce in trecut „au fost oameni cu mai putina popularitate care au facut acest lucru si nu au fost sanctionati“. Mai multi parlamentari au invocat, pe post de contraexemplu, spoturile difuzate de mai multe televiziuni pe vremea cand Adrian Nastase – prim-ministru pe atunci – a aparut impreuna cu sotia sa, Dana, intr-o campanie de donatii pentru refacerea manastirii Voronet. Un alt exemplu a fost cel din anul electoral 2004, cand sotia pe-atunci a ministrului in functie al Sanatatii, Ovidiu Branzan, facea campanie pentru alaptarea naturala a pruncilor.

Citeste si:  Nou medicament pentru Parkinson

Pentru Mona Musca, gestul lui Basescu se inscrie in normalitate. „Atunci cand o persoana care se bucura de cea mai mare incredere si popularitate in randul populatiei indeamna la solidaritate sociala si intrajutorare nu cred ca este vorba de publicitate electorala, ci de efectul pe care il poate avea un asemenea demers“, sustine deputata PNL.

Dintre membrii Comisiei de cultura din Camera Deputatilor, Cosmin Popp (PD) a fost cel mai vehement. „In primul rand consider ca pozitia lui Ralu Filip este in afara unei interpretari corecte a cadrului legal“, a spus parlamentarul PD. „Ralu Filip se refera la un articol din Legea audiovizualului, care prevede ca politicienii nu au voie sa participe la clipuri electorale, dar problema e ca ceea ce face Traian Basescu este un mesaj de intrajutorare“, a spus Popp. De altfel, el l-a mai acuzat pe Ralu Filip ca nu a avut aceeasi reactie in situatii similare, cum ar fi teledonurile organizate dupa primul val de inundatii unde unii politicieni se laudau cu donatiile facute. El a spus ca au existat discutii informale despre posibilitatea ca Ralu Filip sa fie audiat la Comisia de cultura, dar s-a ajuns la concluzia ca o reactie imediata ar putea lasa impresia unui gest politicianist.

Citeste si:  Cat costa un manager?

Autori: Cristina Faighel, Marius Vulpe