Dovedind ca este intr-o verva politica de zile mari, fostul presedinte Ion Iliescu si-a lansat, ieri, la libraria “Mihail Sadoveanu”, cartea “Viata politica – intre violenta si dialog”. Locatia s-a dovedit neincapatoare pentru zecile de fani de varsta a treia, care au tinut sa participe la eveniment, alaturi de apropiati de-ai lui Iliescu, colegi de partid si chiar actualul presedinte al PSD, Mircea Geoana, o aparitie meteorica si rezervata.

Iliescu a preferat pentru aceasta actiune, ca o nota ostentativa la adresa actualei conduceri a PSD, compania lui Petre Roman, alaturi de care va lansa, pana la sfarsitul lunii septembrie, si proiectul “polul social”, o constructie care sa coaguleze fortele de stanga din Romania, “sa reuneasca oameni cu sensibilitate sociala, care sunt impreuna, partide, personalitati, miscari sindicale, societate civila”, dupa cum explica Roman, si sa constituie o alternativa la actuala putere. “PSD e una, iar polul social e alta”, a comentat Iliescu, ridicand bariera intre PSD, despre care, folosind o formula indulcita, spune ca “se confrunta cu niste probleme ca orice partid care a trecut de la putere in opozitie” si viitoarea structura, care “nu e obligatoriu” sa se transforme intr-un partid.

Fostul presedinte a revenit in forta in prim-planul politic, secondat de Petre Roman, alaturi de care va lansa, pana la sfarsitul lunii septembrie, proiectul “polul social”, ca alternativa la actuala putere. Deocamdata, cei doi fesenisti au facut echipa cu ocazia lansarii ultimului volum al lui Iliescu, “Viata politica intre violenta si dialog”, scris in ´97 si reeditat.

“Va iubesc din tot sufletul, domnule presedinte, si va astept oricat pana reveniti!”, a fost declaratia plina de patos a unei admiratoare care l-a intampinat pe Iliescu exact cand acesta cobora din masina, indreptandu-se spre librarie. Cu o mina triumfatoare, “bunicuta” si-a facut apoi loc printre zecile de fani de varsta a treia care au tinut sa-l felicite si sa-i smulga un autograf, colegi, intre care Nicolae Vacaroiu, Dan Ioan Popescu, Sorin Oprescu, Ioan Talpes, Corina Cretu, Serban Nicolae, Alexandru Athanasiu, Antonie Iorgovan, Rodica Stanoiu, Ioan Solcanu, Doru Ioan Taracila, Neculai Ontanu, Gelu Voican Voiculescu, Nora Rebreanu care a fost suspendata din partid, in urma scandalului cu Omar Hayssam, precum si actualul lider pesedist, Mircea Geoana. Acesta a venit mai tarziu si a fost primit cu oarecare indiferenta de Iliescu care i-a dat, totusi, o carte cu un autograf, in timpul unui schimb de replici de complezenta. “Ia uite, concurenta!”, comentau admiratorii fostului presedinte, stransi ciorchine in jurul lui.

Iliescu a prezentat volumul timp de aproape o jumatate de ora, spre disperarea audientei, exasperata de aerul de nerespirat din libraria asaltata de participanti la lansare, apoi a dat autografe.

La un moment dat, un strigat puternic – “Mincinosi, blasfemie!” – a tulburat linistea prezentarii. “Emitentul” a fost insa rapid inlaturat de reprezentantii organizatiei de Bucuresti. “Fir-ai al dracului de spion imputit!”, striga, cu naduf, Nora Rebreanu, in urma protestatarului.

“Polul social” va fi lansat pana in septembrie

Desi Ion Iliescu a fost mai rezervat in declaratiile privind coagularea unui “pol social”, Petre Roman a venit cu ideea lansarii acestuia pana in septembrie, constructia reprezentand “alternativa de stanga, de centru-stanga la actuala putere de dreapta”.

Iliescu a intervenit insa si a facut distinctia intre PSD si viitoarea constructie: “Nu e vorba despre un pol social-democrat. Este vorba despre o constructie politica, organizatorica, deci PSD este principalul partid al stangii parlamentare si cu o forta politica deosebita, dar sunt oameni care nu se incadreaza in PSD. Acesta e una, e un partid, si cu totul altceva este cadrul mai larg al societatii civile in care stanga sa fie mai prezenta”.

Iliescu nu renunta la sefia blocului senatorial

Referindu-se la colegii pesedisti, Iliescu a recunoscut ca a folosit la adresa lor termenul “talhari” in timpul sedintei de grup parlamentar, dar a tinut sa sublinieze ca era o expresie “metaforica”. De fapt, Iliescu si-a mai indulcit, in timpul interventiilor de ieri, tonul folosit in ultima vreme la adresa PSD, concentrandu-si vehementa doar la adresa puterii. Si pentru a demonstra ca are chiar o relatie buna cu partidul, Iliescu a spus ca isi va pastra functia de lider de grup senatorial. “Starea de spirit din grup este impotriva acestei demisii”, si-a argumentat Ilici alegerea.

Puterea, acuzata ca emite “minciuni ordinare”

Pentru ca tot le promisese pesedistilor ca le va da pe tava cateva lectii de conduita politica si de reactie adevarata la actiunile puterii, Iliescu a sarit demonstrativ la gatul reprezentantilor actualei conduceri a tarii, pe care i-a acuzat de “minciuni ordinare”, “intoleranta fata de opozitie”, “neacceptarea unor reguli ale jocului democratic”. “Li se pare anomalie faptul ca presedintii celor doua Camere sunt de alta culoare politica decat guvernul. Ba chiar vin cu vehementa sa sustina ca asa ceva este inacceptabil, ca asta impiedica functionarea institutiilor statului si ca nicaieri in lume nu e asa ceva. Este exact invers. Este o minciuna ordinara aceasta afirmatie!”, a comentat Iliescu, care nu l-a scapat din colimator si pe Basescu: “Ceea ce constat cu amaraciune: au trecut opt luni de zile ale noii puteri, insa presedintele tarii nu si-a gasit timp sa aiba un dialog firesc, normal cu reprezentantii fortelor politice parlamentare. Este obligatia fisei de post a presedintelui sa fie primul factor de dialog si sa intretina dialogul politic”.

Autor: Deleanu Valentina