Bursa de Valori Bucuresti a avut o saptamana cu lichiditate foarte buna, in crestere cu 37% fata de primele patru sedinte din 2006, care a urcat valoarea totala a tranzactiilor la aproape 290 milioane lei noi. Media zilnica a tranzactiilor de la BVB a fost de 58 milioane lei noi, cu 10% mai mare decat anterior, cresterea datorandu-se in special actiunilor financiare si titlurilor petroliere.
Segmentul obligatiunilor a cumulat operatiuni in valoare de 1,33 milioane lei noi, ponderea tranzactiilor fiind detinuta de emisiunea Raiffeisen Bank si, intr-o masura mai mica, de obligatiuni emise de Finansbank, banci comerciale care se pregatesc sa lanseze pe piata de capital noi fonduri mutuale care sa includa si plasamente in Bursa. Toti indicii bursieri au atins noi maxime istorice in cele cinci sedinte de tranzactionare de saptamana trecuta. Astfel, BET a urcat cu 6,92%, pe fondul evolutiei crescatoare a actiunilor SNP Petrom, Antibiotice si Oltchim, valoarea maxima atinsa joi fiind de 7.521,2 puncte, cu un randament de 14,86% fata de sfarsitul anului 2005. Indicele BET-C creste cu 6,39%, investitorii orientandu-se si pe alte societati decat blue-chips-urile, cu speranta ca si acestea vor avea rezultate pozitive.

Citeste si:  Din 2007, proiectele de mediu si transporturi doar prin Fondul de Coeziune

“A doua saptamana din acest an continua sa faca investitorii fericiti la Bursa, insa de data aceasta nu SIF-urile au tras in sus piata, ci mai degraba Petrom si reprezentantele sectorului petrolier, in a doua parte a saptamanii trecute s-a simtit o intrare agresiva la cumparare pe emitentii ce nu crescusera la nivelul mediei pietei, aceasta decizie de investitii nefiind intotdeauna justificata si de rezultatele financiare ale emitentilor respectivi”, ne-a declarat Mihai Piscan, director general adjunct al SSIF Intercapital Invest.

In opinia sa, “alt blue-chip care nu s-a miscat a fost Rompetrol Rafinare Constanta, aici in piata existand un vanzator din cadrul grupului ce tine cotatia pe loc, la 0,115 lei noi/actiune”.

In acelasi timp, SNP a avut pondere de circa 20% din totalul pietei si a castigat 12,75% in pret, fiind cea mai bine capitalizata societate la cota Bursei si atingand noi maxime istorice, pana la 0,575 lei noi, ce o conduc catre nivelul de 0,5 lei noi/titlu, potrivit brokerilor.

Citeste si:  Un nou produs financiar destinat agricultorilor

Capitalizarea BVB urca la 64,93 miliarde lei noi, respectiv 17,8 miliarde euro (peste 21,5 miliarde dolari). BET-C a atins maximumul tot joi, ajungand la 4.442,08 puncte, cu un randament de 13,58%, in timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a urcat cu mult mai putin decat restul pietei – doar 1,65% – dupa avansul serios luat in prima saptamana din 2006, avand totusi un randament de 13,25% fata de inchiderea din 2005.

Pe piata deal, s-au inregistrat tranzactii mai mari cu titlurile SIF 1 Banat-Crisana, ale operatorului portuar Socewp Constanta si ale SNP-Petrom, valoarea totala atinsa fiind de 15,6 milioane lei noi, ce reprezinta 5,39% din piata. Cele mai mari cresteri pentru saptamana trecuta s-au inregistrat pentru titlurile Broker Cluj (BRK) de 22,74%, Socep Constanta (SOCP) de 17,89%, Antibiotice Iasi (ATB) de 17,43%, in timp ce scaderi mari au avut actiunile Otelinox Targoviste (INX) cu -9,09%, Mefin Sinaia (MEF) cu -7,91% si Bermas Suceava cu -3%.

Citeste si:  Majorarea ratei dobanzii de catre BCE nu va duce euro la maxime istorice

“Finalul saptamanii a adus la BVB si primele mici corectii si nu excludem ca pe termen scurt sa asistam la o calmare a pietei, eventual pe preturi chiar mai reduse decat cele actuale, ca un respiro al Bursei mai mult decat necesar dupa cursa ascendenta”, ne-a mai spus Mihai Piscan.

(C.C.)