Derivatele petroliere, contractele la termen pe cele doua titluri Petrom si Rompetrol Rafinare, au ajuns in ultimele trei luni un adevarat „El Dorado“ al Bursei Monetar – Financiare si de Marfuri de la Sibiu (BMFMS), potrivit analistilor bursieri.
„Atractia actionarilor catre aceste titluri se explica prin anumite atuuri ale companiilor petroliere, Petrom fiind o companie care se remarca prin siguranta, iar Rompetrol – prin dinamica“, a declarat, pentru ziarul „Averea“, Teodor Ancuta, presedintele BMFMS.
Achizitia celui mai mare distribuitor independent de produse petroliere din Franta – Grupul Dyneff – de Grupul Rompetrol a avut un efect major asupra evolutiei cotatiilor, impulsionand piata derivatelor petroliere.
Atuurile celor doua derivate petroliere sunt diferite, potrivit directorului adjunct al BMFMS: in cazul DERRC – comision foarte mic, iar pentru DESNP – marja foarte redusa.
„De altfel si pe piata spot, performerele anului trecut au fost titlurile petroliere si cele din sectorul financiar-bancar“, a declarat Darius Cipariu, directorul general adjunct al BMFMS. Anuntul recent legat de cresterea cererii mondiale de petrol cu aproape 2% in 2006 ar putea induce, potrivit brokerilor de la BVB, o crestere a preturilor actiunilor celor doi emitenti la Bucuresti, dar si la Sibiu, in cotatiile contractelor cu derivate petroliere. In 2005, considerat cel mai bun an al BMFMS, s-a tranzactionat un numar-record de 703.138 contracte si s-a atins un volum de 270 milioane euro, printre cele mai cautate actiuni s-au aflat derivatele petroliere DERRC si DESNP, care au generat circa 38% din piata sibiana.
In 2005, pentru RRC s-au realizat 152.657 de contracte, in valoare totala de peste 41 milioane euro. „Desi a fost introdus abia in luna februarie a anului trecut, contractul futures pe actiunile Rompetrol s-a bucurat de o mare apreciere din partea investitorilor, devenind cel mai tranzactionat contract la BMFMS in 2005, cu o pondere de 23% din volumul total“, ne-a declarat Darius Cipariu. In opinia sa, „volatilitatea ridicata a titlurilor RRC si evolutia atipica fata de trendul general al pietei au sporit gradul de incertitudine privind valoarea acestei actiuni pe termen de trei sau sase luni, ceea ce a atras o multime de speculatori pe piata DERRC“. Costurile foarte reduse de tranzactionare pe piata de la Sibiu au contribuit la succesul acestui contract, a mai spus Cipariu.
Activul-suport DESNP a ocupat in 2005 locul al patrulea in clasamentul celor mai tranzactionate actiuni de la Sibiu, cu un total de peste 115.000 contracte (16% din total). „Ca si DERRC, contractele DESNP au fost impulsionate in 2005 atat de explozia pretului petrolului pe plan mondial, cat si de conditiile de tranzactionare extrem de avantajoase oferite de BMFMS“, a mai spus Darius Cipariu.
Autor: Cristina Ciobanu