Sectorul petrolier tine capul de afis in toate bursele romanesti, ridicand zilnic valoarea tranzactiilor si cotatiile, simultan cu evolutia petrolului pe pietele internationale. La Bursa de Valori Bucuresti sunt listate in prezent patru mari companii petroliere, respectiv SNP-Petrom (SNP), Rompetrol Rafinare (RRC), Oil Terminal (OIL) si Rafinaria Astra Romana Ploiesti (ASP).

“Cei patru emitenti sunt reprezentativi, pentru sectorul in cauza, avand in vedere ca societatile listate pe Rasdaq si tranzactionate in acest moment fie pe segmentul de piata XMBS al sistemului ARENA, fie pe segmentul RGBS sunt societati ce an de an realizeaza pierderi, avand rezultate financiare lipsite de orice relevanta economica si fiind o prezenta nesemnificativa atat prin lichiditatea tranzactiilor – poate cu exceptia VEGA -, cat si prin ponderea prezentata de fiecare dintre acestea in capitalizarea bursiera”, ne-a declarat Laurentiu Rosoiu, analist al SSIF Active International, care considera totusi ca cele mai importante titluri, ce sustin piata, sunt SNP si RRC. “OIL insa, o companie mult mai mica decat cele mentionate, da impresia unei companii cu o activitate bine ancorata in realitate, indicatorii acesteia inregistrand valori destul de bune, dar fara un potential ca acela prezentat de SNP si, totodata, fara o vizibilitate, activitate si management atat de performante ca in cazul RRC”, ne spune analistul SSIF Active International. Potrivit acestuia, in acest moment “sunt evidente dimensiunile companiei SNP, ce are active de peste 17,7 miliarde lei noi, de aproximativ cinci ori mai mare decat RRC, si cu o capitalizare bursiera de peste zece ori mai mare decat principala sa rivala”. Mihai Caramiha, broker la SSIF Eastern Securities, considera insa ca “actiunile RRC sunt pe un trend usor crescator si vor recupera, in acest moment pretul lor fiind subevaluat in raport cu potentialul lor”.

Citeste si:  Dolarul isi arata muschii in fata euro

Actiunile SNP si RRC prezinta importanta pentru piata in acest moment, urmate insa indeaproape de titlurile OIL, care, dincolo de valorile relativ bune ale indicatorilor, tocmai a fost “exonerat” de plata sumei de 1.111.228.018 lei noi catre Directia Regionala Vamala Constanta. SNP reprezinta aproximativ 50% din capitalizarea totala a BVB. “Importanta SNP pentru piata de capital romaneasca este data mai ales de potentialul prezentat pentru investitorii institutionali straini: daca actiunile reprezentand 10% din capitalul social, la care angajatii SNP au dreptul in urma majorarii de capital social realizate de OMV in 2004, vor intra in circuitul bursier, la care se adauga posibilitatea ca inca 5%-10% din detinerea Ministerului Economiei si Comertului sa intre in portofoliul Fondului Proprietatea, ne putem completa imaginea despre pozitia SNP in cadrul pietei”, spune Laurentiu Rosoiu. Potrivit acestuia, “RRC, desi de dimensiuni mult mai mici, da dovada unei activitati mult mai dinamice, ce realizeaza o cifra de afaceri de aproximativ 2.500 lei noi la fiecare 1.000 lei noi din valoarea activelor fixe, in timp ce rotatia activelor circulante se realizeaza in numai jumatate din perioada necesara SNP, dar si RRC este devansat la acest indicator de OIL, care are o viteza de rotatie a activelor circulante mult mai buna, de doar 64. “Prin prisma indicatorilor de evaluare a pietei, RRC, desi, are, fara indoiala, cel mai bun PER (doar 5,18), avantajul dat de aceasta valoare este puternic contrabalansat de faptul ca realizeaza cel mai mic castig pe actiune – doar 0,019 lei noi, fata de 0,025 la SNP si 0,021 la OIL -, are cea mai mica valoare a activelor nete pe actiune, ceea ce reflecta inca o data gradul mare de indatorare al companiei, investitorii platind pentru o unitate a activelor nete mai mult decat dublul platit in cazul SNP”, a mai spus Laurentiu Rosoiu, care da, ca argumente “pro RRC”, ratele de profit net superioare date de dinamica si de calitatea managementului. La Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri din Sibiu, sunt doar contracte derivate pentru cele doua blue-chips-uri de la BVB, respectiv DESNP si DERRC.

Citeste si:  BNR mai arunca o galeata de apa peste romanii infierbantati de credite

Autor: Cristina Ciobanu