Numarul operatorilor economici din Romania care trebui sa declare date Intrastat din ianuarie 2007 este in prezent de 16.377, din totalul de aproape 50.000 care efectueaza schimburi intracomunitare, a declarat, pentru Rompres, directorul Directiei Statisticii Comertului din cadrul Institutului National de Statistica, Florentina Gheorghe, informatii citate de www.SMARTfinancial.ro.

Firmele care în anul anterior au depasit pragurile valorice de comert intracomunitar stabilite pentru anul în curs vor transmite declaratia Intrastat pentru toate lunile anului, în timp ce operatorii economici care depasesc pragurile valorice în cursul anului, transmit declaratia Intrastat începând cu luna în care au fost depasite.

Pragurile reprezinta limita valorica a schimburilor intracomunitare sub care operatorii economici sunt scutiti sa transmita declaratia Intrastat. Pragurile statistice se stabilesc separat si pot avea valori diferite pentru introduceri (achizitii) si respectiv expedieri (livrari) intracomunitare de bunuri.

Informatiile privind pragurile valorice Intrastat sunt publicate în Monitorul Oficial al Romaniei, la sfarsitul anului anterior celui pentru care pragurile valorice sunt în vigoare. Pentru anul 2007 pragurile statistice stabilite sunt de 300.000 lei (85.000 euro) pentru achizitii intracomunitare si de 900.000 lei (250.000 euro) pentru livrari intracomunitare. Firmele care sunt vizate de aceste prevederi sunt cele cu activitate de comert intracomunitar.

Citeste si:  Un nou jucator pe piata cimentului din Romania

Declaratia Intrastat reprezinta o simplificare a declaratiilor vamale si nu o noua obligatie pentru agentii economici. Declaratiile Intrastat au 20 de rubrici, care se regasesc în declaratiile vamale uzuale, care au 54 de rubrici la care se adauga 10 rubrici pentru control si supraveghere vamala.

Declaratiile Intrastat trebuie completate si transmise numai în mod electronic, lunar, pâna la data de 15. Intrastat este numele dat sistemului de colectare a datelor statistice privind comertul cu bunuri între tarile din Uniunea Europeana. In momentul în care o tara devine membra a Uniunii Europene (UE) si parte a Pietei Unice, controlul vamal asupra miscarii bunurilor între aceasta tara si celelalte state membre UE dispare, iar comerciantii nu mai au obligatia completarii declaratiilor vamale pentru aceste bunuri.

Pentru a inlocui aceasta sursa de date, a fost creat si dezvoltat sistemul statistic Intrastat, pentru colectarea informatiilor direct de la operatorii economici din tarile membre UE care realizeaza schimb de bunuri cu alte state membre UE.

Citeste si:  Curtea Europeana decide in favoarea corporatiilor cu activitati off-shore

Acest sistem statistic este operational de la 1 ianuarie 1993 la nivelul Uniunii Europene si are la baza o serie de regulamente care se aplica în toate statele membre UE, permitand cunoasterea volumului schimburilor internationale ale fiecarei tari si stând la baza calculului indicatorilor macroeconomici care evidentiaza evolutia economica si sociala a unei tari.

Implementarea sistemului Intrastat merge foarte bine, au aareciat reprezentantii INS. “Chiar daca firmele nu mai au perceptia obligatiei catre autoritatile administratiei publice, acum când a capatat conotatia raportarii statistice perceptia obligativitatii este similara”, a afirmat Florentina Gheorghe.

Reprezentanta INS a admis totusi ca exista greutati inerente pentru început, în conditiile în care declaratiile vamale erau completate înainte de comisionarii vamali. Multe firme au decis sa renunte la comisionarii vamali, din cauza costurilor, dar o parte dintre acestia au în continuare clienti si s-au reprofilat pe completarea declaratiilor Intrastat.