Haiducia IMM-urilor, invatate sa se descurce pe cont propriu, din cauza costurilor bancare foarte mari, pare a lua sfarsit. Dupa ce dobanzile la credite au scazut foarte mult in ultimul an, mai exista totusi o bariera importanta in calea firmelor pentru obtinerea finantarilor de la banci: birocratia destul de mare si garantiile necesare pentru un credit, stiut fiind ca putine sunt micile firme care dispun de active imobiliare cerute in astfel de cazuri. Iata insa ca bancile incep incet-incet sa simplifice procedurile necesare accesarii unei finantari pentru constituirea garantiilor imobiliare au gasit diverse solutii: fie renunta la ele, in cazul creditelor de mici valoare, fie le inlocuiesc cu alte tipuri de garantii, fie recurg la insitutii de garantare, atat interne, precum Fondul de Garantare a Creditelor, fie europene. Sa vedem ce variante de finantare avem si spre ce banci ne indreptam atentia.Un impuls important pe piata finantarilor pentru companii il au si fondurile partial nerambursabile europene, precum Phare, Ispa sau Sapard, care se deruleaza prin intermediul bancilor.

Banca Transilvania, Finansbank, Raiffeisen Bank, Libra Bank, OTP Bank sau BRD sunt doar cateva dintre institutiile bancare care au lansat recent astfel de produse, venind in sprijinul dumneavoastra. Creditele de tipul „descoperit de cont”, creditele pentru IMM-urile din micile orase sau credite pentru IMM-urile care au mai putin de 50 de angajati raspund cerintelor actuale ale pietei.

Credite rapide pentru IMM de la Banca Transilvania

“Sectorul IMM pentru Banca Transilvania este o prioritate. In afara de produsele traditionale de credit (care presupun o analiza financiara mai elaborata), Banca Transilvania a creat o platforma ce ofera posibilitatea clientilor sa acceseze finantare rapida”, spune Daniel Szekely, manager IMM la Banca Transilvania. Platforma a creat ceea ce piata numeste deja “creditele rapide”.

Aceste facilitati de credit se adreseaza companiilor mici si mijlocii. Scopul imprumutului este de a permite accesul cat mai facil si rapid la finantare pentru companiile de talia celor mentionate mai sus, furnizandu-le capitalul necesar pentru efectuarea de investitii, finantarea capitalului de lucru sau inceperea unei noi afaceri.

Creditul se acorda numai societatilor care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
 Perioada minima de functionare a companiei 12 luni, pana la data acordarii creditului ;
 Valoarea creditului este corelata cu cifra de afaceri medie lunara a clientului;
 Conform ultimului bilant contabil ( semestrial sau anual) evolutia cifrei de afaceri a imprumutatului este pozitiva ( Cifra de Afaceri (CA) la finele perioadei de raportare fata de CA la perioada precedenta ) ;
 Conform ultimului bilant contabil (semestrial sau anual) imprumutatul inregistreaza profit din exploatare ;
 Imprumutatul nu a fost inregistrat in Centrala Incidentelor de Plati cu mai mult de 3 incidente majore in ultimele 6 luni si si nu este in interdictie de a emite CEC-uri bancare ;
 La creditele contractate in ultimele 12 luni figureaza in Centrala Riscurilor Bancare cu serviciul datoriei A.

Astfel, putem distinge urmatoarele credite :

Credit 1 ora de investitii fara aport propriu

Creditul se analizeaza intr-o ora. Din acest credit se pot achizitiona mijloace fixe: utilaje, echipamente, autoturisme, etc. Avantajele constau in faptul ca nu este necesar un avans, finantandu-se intreaga factura (inclusiv TVA) si nu se cer nici garantii suplimentare, ci e de ajuns sa veniti cu factura proforma la banca. Banca va plati factura, iar garantie va fi bunul achizitionat din credit.
Creditul se aproba in aceeasi zi si se acorda pe o perioada de maxim 5 ani. Valoarea creditului poate sa fie maxim 100.000 RON.

In prezent, costurile acestui credit sunt:
�� dobanda 16% pe an

�� comision de acordare credit: 1,5% din valoarea creditului aprobat
�� comision lunar de gestiune : 0,15% aplicabil la soldul creditului
�� nu exista comision de rambursare anticipata

Creditul se ramburseaza in rate lunare egale, clientul putand beneficia si de o perioada de gratie de 3 luni.

Credit 1 ora pentru capital de lucru FARA GARANTII MATERIALE

Creditul se aproba intr-o ora si se acorda pe o perioada initiala de 6 luni, existand posibilitatea de a se prelungi pe perioade succesive de inca maxim 12 luni. Acest credit are o valoare maxima de 30.000 RON. La finele celor 6 luni se reface analiza financiara si se ia decizia de a prelungi creditul pe inca 12 luni sau, in cazul in care clientul nu mai indeplineste criteriile de eligibilitate se rescadenteaza pe 6 sau 12 luni cu rambursari lunare egale.

In prezent, creditul are urmatoarele caracterstici:

• dobanda: 17% pe an;
• comision de acordare: 2,5% din valoarea creditului aprobat;
• comision de gestiune: 0,1% aplicabil la soldul creditului;
• nu exista comision de rambursare anticipata.

Avantajele principale ale acestui credit sunt: se acorda in 1 ora si ca nu solicitam garantii materiale.

Creditul dobanda zero (0% p.a.)

Creditul se aproba tot intr-o ora si vine in completarea creditului pentru capital de lucru. Clientul poate contracta maxim 35.000 RON. Intr-adevar Banca Transilvania nu percepe dobanda pentru acest credit. Comisionul de acordare este de 1%, si se mai percepe un comision lunar, in functie de gestionarea proprie a clientului a fluxului de incasari si plati. Adica, daca la sfarsitul lunii suma finantata se regaseste in contul curent al clientului, acesta va plati un comision de 1%. In caz contrar, va plati un comision de 2%.

Avantajul principal al acestui credit este ca pentru prima data, Banca nu cere justificari pentru destinatia creditului.

Creditul Scontare 100%

Avantajul major este faptul ca orice intreprindere mica si mijlocie are posibilitatea de a transforma in bani, in proportie de 100%, inainte de scadenta, biletele la ordin sau cecurile primite de la clientii sai. Noul produs este destinat companiilor care au nevoie de resurse financiare pentru desfasurarea si cresterea activitatii lor curente.
Valoarea finantarii este de pana la 35.000 RON, dar fara sa depaseasca cifra de afaceri medie lunara a imprumutatului. Creditul poate fi acordat pe termen de pana la 12 luni.

Creditul are urmatoarele costuri:
• Dobanda: 15% pe an
• Comision de tragere: 1%

• Nu exista comision de acordare
• Nu exista comision de rambursare anticipata
• Nu se percepe comision de remitere spre incasare a instrumentelor de plata

Creditul Start-Up

Pe langa platforma de credite rapide, Banca Transilvania a lansat si primul produs de finantare destinat investitiilor necesare firmelor nou infiintate, dar si a celor care functioneaza de nu mai mult de 6 luni, Creditul Start-Up. Noul intreprinzator trebuie sa acopere doar 25% din valoarea investitiei care se poate ridica pana la 35.000 RON. In varianta Creditul Start-Up Plus, valoarea finantarii se poate ridica chiar pana la 85.000 RON. Pentru a sustine cu adevarat nou-infiintata afacere, Banca Transilvania acorda o perioada de gratie pentru rambursarea creditului de pana la 6 luni, intreaga perioada de rambursare putand ajunge pana la 5 ani.

Pe langa finantare, noile afaceri primesc si consultanta in ce priveste realizarea planului de afaceri, aceasta impreuna cu un chestionar preliminar de analiza a potentialului noii idei fiind o confirmare in plus a dorintei Bancii Transilvania de a deveni principalul sustinator al intreprinderilor mici si mijlocii.

Creditul poate fi acordat si utilizat pentru oricare dintre cheltuielile necesare demararii noii afaceri, atat pentru investitii cat si/sau numai pentru capital de lucru, conform planului de afaceri prezentat.

Abnoament bancar pentru IMM

Abonamentul Bancar, cea mai recenta inovatie lansata de catre Banca Transilvania, destinata Intreprinderilor Mici si Mijlocii, este o premiera pe piata bancara din Romania si urmareste simplificarea si eficientizarea la maxim a relatiei intreprinzatorului cu banca.

Apeland la Abonamentul Bancar, toate intreprinderile mici si mijlocii, clienti noi ai bancii, si care au o cifra de afaceri mai mica de 1,5 milioane RON, vor putea efectua nelimitat operatiuni bancare in schimbul unui cost lunar de 10 EUR – valoarea abonamentului.

Pentru clientii care au o relatie mai veche cu Banca Transilvania, abonamentul se stabileste ca medie a valorii comisoanelor lunare aferente operatiunilor efectuate in ultimele 6 luni.

In ambele situatii, valoarea abonamentului este stabilita pentru 6 luni, dupa care valoarea acestuia este fixata, din nou, pentru urmatoarele 6 luni.

Citeste si:  Google costa 100 miliarde dolari

Daca valoarea totala a comisioanelor aferente operatiunilor efectuate de firma, intr-o luna, este mai mica decat valoarea Abonamentului Bancar, aceasta va achita doar cat a consumat.

In valoarea Abonamentului Bancar sunt incluse toate operatiunile, adica:
– plati si incasari intrabancare in lei si valuta
– plati si incasari interbancare in lei si valuta
– ridicari si depuneri de numerar

Atractivitatea acestui produs al Bancii Transilvania deriva chiar din usurinta cu care poate fi accesat si utilizat, dar si din confortul pe care il genereaza pentru firma care, astfel, are siguranta ca nu va plati lunar mai mult decat valoarea abonamentului, chiar daca rulajele sale lunare si, implicit, comisioanele, cresc considerabil. Asadar, banca ofera intreprinderilor mici si mijlocii posibilitatea sa-si dezvolte afacerile, avand certitudinea unor costuri reduse si stabile.

“Ne-ati intrebat ce trebuie sa faca sau sa nu faca un intreprinzator roman in relatia cu o banca. Poate cel mai important lucru ar fi sa nu aiba prejudecati legate de o banca si de tratamentul la care se asteapta sa fie supus. Banca Transilvania a dovedit ca dedica in totalitate peste 300 de oameni pentru acest sector, iar produsele pe care noi le cream sunt concepute impreuna cu clientii nostri. De aceea, faptul ca suntem o banca romaneasca si ca deciziile sunt luate la nivel local, ne ofera avantajul competitiv principal: flexibilitatea de care putem da dovada in relatia cu o companie”, spune Daniel Szekely.

Finantare pentru nevoile curente ale intreprinderii prin Finansbank

Finansbank va ofera produsul PromptFinans, destinat finantarii oricaror nevoi pe care compania dumneavoastra le are pe termen scurt. PromptFinans este un produs de creditare de tipul „descoperit de cont” la care puteti apela in cazul in care nu reusiti sa va acoperiti cheltuielile legate de nevoile curente din resurse proprii.

Banca se angajeaza sa va ofere acest produs intr-un timp scurt, pe baza unei documentatii simplificate. Gasirea unor garantii materiale nu trebuie sa va preocupe deloc, intrucat produsul vi se acorda fara constituirea unor garantii materiale. Aveti la dispozitie o limita maxima de finantare de 53.000 RON si o perioada de creditare de 12 luni. Exista si posibilitatea de a vi se prelungi termenul scadent daca intampinati dificultati in rambursarea banilor.

Va puteti califica pentru un astfel de produs daca aveti o companie stabila din punct de vedere financiar, cu o experienta in domeniul in care activati de minimum 2 ani. De asemenea, compania dumneavoastra trebuie sa obtina profit din exploatare si sa nu fie inregistrata cu credite restante sau cu incidente in Centrala Incidentelor de Plati.

Creditul MedicalFinans pentru cabinete medicale

Daca firma dumneavoastra isi desfasoara activitatea in domeniul medical, puteti alege un credit destinat special clinicilor si cabinetelor medicale, stomatologice si veterinare care au nevoie de achizitia de echipamente. Este vorba de o finantare care se acorda in colaborare cu furnizorii de astfel de echipamente, ceea ce ofera acestei finantari posibilitatea de a se putea obtine fara plata vreunei dobanzi, dar cu comsioanele aferente. Dobanda este inlocuita practic de acel discount pe care-l practica de obicei furnizorii de echipamente la plata pe loc, care se face prin banca.

Pentru creditele de peste 25.ooo EUR pentru achizitia de echipamente veti avea nevoie de o garantie ipotecara. Pentru creditele de pana la 15.000 EUR pentru cheltuieli curente nu se cer garantii reale. Trebuie sa indepliniti urmatoarele conditii de eligibilitate: minim un an de activitate; fara inregistrari CIP, CRB (fara restante la alte credite); mai putin de 10% din total active datorii inregistarte privind taxele la bugetul de stat.

Un credit cu garantie imobiliara

La sfarsitul lunii mai, Finansbank a lansat un nou credit, SuportFinans, un face-lift al PromptFinans. Este vorba tot de un credit pe termen scurt, de maxim un an, cu posibilitatea de prelungire, destinat finantarii stocurilor, creantelor comerciale si a altor cheltuieli pe termen scurt. Suma finantata creste pana la maxim125.000 EUR, dar firma trebuie sa aduca o garantie ipotecara. Criteriile de eligibilitate sunt identice cu cele de la primul produs, cu exceptia experientei in domeniu, care poate fi mai mica, de minim un an.

Doamna Daniela Niculescu, directorul diviziei pentru IMM-uri din cadrul Finansbank a precizat ca banca va lansa, pana la sfarsitul acestui an, peste 10 tipuri de astfel de credite destinate micilor intreprinderi. Ea a precizat ca IMM-urile beneficiaza acum de credite pentru care se cer garantii mult mai flexibile, perioadele de creditare si sumele imprumutate sunt tot mai mari, documentatia necesara este simplificata iar timpii de acordare redusi.

Toate acestea sunt posibile datorita faptului ca banca a implementat o aplicatie informatica dedicata acestor tipuri de credite, care permite gestionarea mai eficienta si mai rapida a dosarelor de creditare. La fel de importanta este partea de consiliere pe care o acorda specialistii bancii celor care doresc o finantare, intrucat se stie ca una dintre marile probleme ale intreprinzatorilor este aceea ca nu stiu cum sa faca un dosar bun pentru obtinerea finantarii.

Problemele IMM-urilor

“Problema mea e realizarea unui plan de afaceri si un cash-flow pe care mi-l cere banca. Cum trebuie realizate acestea?”, a intrebat administratorul unei mici intreprinderi. Un alt intrepinzator a avrut sa stie care sunt criteriile dupa care bancile analizeaza bilantul financiar al firmelor, atunci cand iau decizia acordarii sau nu a creditului. Pentru a rezolva toate aceste probleme, Finansbank are in fiecare unitate bancara cate doi oameni specializati in acordarea de finantari IMM-urilor. Banca va avea un numar de 100 de unitati pana la sfarsitul anului.

Credite si pentru IMM-urile din micile orase

Va desfasurati activitatea intr-un oras care are mai putin de 50.000 de locuitori? La Raiffeisen Bank gasiti doua noi produse care sunt destinate exact companiilor care activeaza in orasele mici. Creditele sunt acordate intr-o linie de finantare de 30 de milioane de euro, in cadrul programului de sprijinire a IMM-urilor initiat de Uniunea Europeana prin Banca de Dezvoltare a Germaniei (KfW) in cooperare cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Potentialul economic redus al oraselor in care activati nu va mai fi un impediment in calea dezvoltarii unei afaceri rentabile.

Creditul pe care il puteti obtine de la Raiffeisen Bank se poate incadra intre un minimum de 3.000 de euro si un maximum de 250.000 de euro. Si de aceasta data, imprumutul vi se acorda fara ca banca sa va solicite foarte multe documente.

In acest program sunt incluse doua tipuri de credite care se acorda in lei, in functie de ceea ce v-ati ropus sa realizati cu acesti bani. Daca doriti sa faceti investitii, puteti accesa creditul KfW pentru investitii. Acest credit vi se acorda pe o perioada de pana la 60 de luni. Al doilea credit, KfW pentru capital circulant trebuie rambursat intr-o perioada de maximum 12 luni.
Care ar fi avantajele de care v-ati bucura daca apelati la aceste credite? In primul rand, beneficiati de conditii de acordare mai flexibile. Costurile pe care le implica aceste credite sunt ceva mai mici, dobanda pe care va trebui sa o platiti este cu 1%mai mica decat dobanda standard, pentru profilul de risc al societatii pe care o conduceti.

Creditele de la Libra Bank

Libra Bank a obtinut un imprumut de 1,5 milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Germaniei (KfW). Banii sunt destinati sectorului IMM-urilor si sunt derulati prin Fondul Romano-German, care are o activitate de 7 ani pe piata creditelor pentru IMM-uri din Romania. Daca aveti un IMM in care lucreaza mai putin de 50 de angajati, o asociatie familiala, sunteti liber profesionist sau persoana fizica autorizata, atunci Libra Bank poate fi solutia pentru finantarea proiectelor pe care le doriti materializate.

Vi se ofera posibilitatea de a avea un plan de rambursare adaptat capacitatii dumneavoastre de plata, in functie si de specificul activitatii pe care o desfasurati. De aemenea, beneficiati de finantarea integrala a proiectului, de analiza rapida a dosarului si de garantii flexibile. Banca va acorda si consultanta privind oportunitatile de afaceri si structurarea de business plan. Aceste credite va permit sa va finantati activitatea curenta sau sa faceti investitii.

Citeste si:  Efectele forfetarului: IMM devin persoane fizice

Creditul pentru investitii are o valoare maxima de 60.000 de euro sau echivalentul in RON si poate ajunge pana la 25.000 de euro sau echivalentul in RON pentru capital de lucru, in conditiile in care conduceti o firma care activeaza in domeniul comertului.

BRD are o gama extinsa de produse de creditare pentru IMM-uri

In ceea ce priveste produsele de finantare destinate IMM-urilor, BRD este una dintre bancile cu cea mai complexa oferta, iar banca continua sa lanseze noi produse pentru micii intreprinzatori.

Printre produsele de finantare pe termen scurt ale BRD de care puteti beneficia se regasesc cele de pre-finantare (Credit pe contract; Scontare acreditive), post-finantare (Factoring intern/export; Scontare efecte de comert), descoperitul de cont temporar sau acoperirea integrala a fluxului/necesitatilor (descoperit de cont autorizat; plafon de finantare global; linii FOREX). Puteti obtine si garantii, precum SGB-uri (Scrisoare de Garantie Bancara), acreditive stand-by. Printre produsele de finantare pe termen mediu si lung se gasesc: credite de investitii clasice; InvestPlus (garantie FEI); credite din surse BEI (cu sau fara garantie FEI); co-finantari SAPARD; micro-credite (FRG); leasing.

Garantie gratuita de la FEI

Prin programul Investplus beneficiati de garantie FEI gratuita pentru orice credit de investitii contractat pana la data de 30.06.2007. Astfel puteti aduce in garantie doar obiectul creditului si nimic mai mult. Creditele se pot acorda pe maxim 10 ani, valoarea imprumutului fiind de peste 40.000 de euro. Garantia poate acoperi maxim 30% din valoarea imprumutului, care se poate obtine in LEI, EURO sau USD.

Co-finantarea proiectelor SAPARD

BRD este una dintre bancile care va poate oferi co-finantarea proiectelor Sapard. Puteti beneficia de un astfel de credit daca derulati afaceri in domeniul agricol, ca societate comerciala, persoana fizica autorizata sau asociatie familiala. Creditul acordat se incadreaza intre 5.000 si doua milioane de euro sau echivalentul in lei.

Componentele financiare ale imprumutului sunt: fonduri nerambursabile intre 30% si 50% iar fondurile proprii ale dumneavoastra si credite BRD (daca nu dispuneti de surse proprii suficiente) intre 50% si 70%. Garantiile sunt cele standard, ca pentru orice credit de investitii sau garantii ale fondurilor de garantare.

Durata finantarii este de maxim 10 ani, cu o perioada de gratie care poate ajunge la 24 de luni. Dobanda este de 5% pe an, deci mult mai mica fata de un credit obisnuit. Numai ca, dupa cum a sesizat un intreprinzator care are o afacere in agricultura si doreste o astfel de finantare, comisioanele bancii aduc si acest credit la costul unui credit obisnuit. Este vorba de faptul ca BRD, pe langa dobanda de 5%, mai percepe un comision lunar de 0,5%, adica 6% pe an, ceea ce inseamna un cost total de 11% pe an.

La acordarea finantarii tip Sapard mai trebuie platit la banca si un comision de acordare de 1,5% din valoarea creditului. Trebuie mentionat insa ca avantajul major al acestor finantari, despre care, de altfel, se intereseaza tot mai multi intreprinzatori, este componenta nerambursabila care poate ajunge pana la 50% din valoarea investitiei, precum si faptul ca se poate obtine si pentru firmele nou-infiintate din domeniul agricol.

Creditele BRD din surse externe

O alta varianta avantajoasa de creditare oferita de BRD sunt creditele din surse externe. Unul dintre acestea este imprumutul de la Fondul Romano-German. Acesta este destinat pentru micro-intreprinderi care au 100% capital privat, maxim 50 de salariati, activitate neintrerupta de cel putin 6 luni. Pentru a beneficia de aceasta finantare trebuie sa aveti domeniul de activitate in productie, prestari servicii sau comert. Valoarea creditului acordat poate ajunge pana la 100% din proiectul propus: minim 500 EUR, maxim 60.000 EUR. Destinatia creditului este finantarea capitalului de lucru sau finantarea proiectelor de investitii. Maturitatea creditului este de minim 3 luni si maxim 48 luni.

Noile produse de creditare pentru IMM-uri

Recent, BRD a lansat noi produse de creditare pentru IMM-uri. Primul dintre acestea este Simplis Credit. Iata caracteristicile acestuia: beneficiari sunt societati de talie mica si mijlocie, avantajul fiind faptul ca beneficiati de o procedura si flux de procesare a documentelor simplificate. Astfel ca puteti obtine decizia de finantare in aceeasi zi sau in maximum 24 ore, dupa cum sustine banca. Documentatia necesara este minima iar schema de garantare flexibila. Puteti apela fie la garantii reale imobiliare sau mobiliare, fie la Fondul de Garantare a Creditelor- FNGCIMM).

Tipuri de credite:
– Facilitate de credit pe termen scurt (max. 12 luni) pentru nevoi curente, SGB, acreditive, in limita a 400.000 RON;
– Credite de investitii (pe maxim 7 ani), destinate achizitiei de active corporale, in limita a 300.000 RON. Un avantaj important al acestui tip de credit este faptul ca nu aveti nevoie de avans (aportul poate fi 0, dupa cum se exprima bancherii) si puteti beneficia de o perioada de gratie de pana la 9 luni;
– Facilitate de credit pe termen mediu (maxim 7 ani) pentru nevoi curente si achizitii de active, in limita a 300.000 RON (maxim 40% pentru nevoi curente).

Trebuie sa indepliniti urmatoarele conditii de eligibilitate: firma trebuie sa aiba minim 12 luni de functionare; profit net, capitaluri proprii mai mari de 0; fara incidente CIP, CRB in ultimele 12 luni; fara restante la plata datoriilor catre bugete. Documentatia necesara este urmatoarea: cerere credit; chestionar tip profil companie; ultimul bilant anual / semestrial si balantele aferente; dosar juridic / hotaarare asociati; documentatie garantii.

Gama de produse Ristretto: Easy, Master, Go

Ultimul tip de credit pentru IMM-uri lansat de BRD are ca principala caracteristica rapiditatea cu care se acorda (maxim 15 minute!), datorita unei documentatii minime solicitate si a unei proceduri simplificate de prelucrare a datelor. In plus, nu sunt necesare garantii materiale iar de aceste credite pot beneficia si firmele nou-infiintate (start-up).

Puteti obtine acest credit daca societatea dumneavoastra este de talie mica si foarte mica.
Pentru a intelege cum sunt clasificate noile credite, in functie de necesitatile dumneavoastra, va facem o scurta prezentare a acestora. Easy este un descoperit de cont in lie pe card business in limita a 1.500 RON. Nu trebuie justificata destinatia creditului, perioada de creditare este de maxim 24 luni. Documentatia necesara: cerere credit; cerere card Business; dosar juridic (pentru deschidere cont); ultimul bilant si balanta aferenta (ulterior). Singura conditie de acordare: sa aveti un cont deschis la BRD.

Master este un pachet de finantare care contine:
– un credit pentru finantarea nevoilor curente pe termen scurt (12 luni), in limita a 75.000 RON;
– un credit de dezvoltare pe termen scurt (12 luni) pentru echipamente, obiecte de inventar, nevoi curente, in limita a 75.000 RON;
– un credit de investitii pe termen mediu (60 de luni) pentru mijloace fixe si imobiliare, cu termen de gratie de 6 luni, in limita a 75.000 RON;
– un descoperit de cont in RON/EUR pe card business, fara justificarea destinatiei, in limita a 20.000 RON sau 5.000 de euro.
Pentru a beneficia de acest tip de finantare firma dumneavoastra trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa aiba minim 12 luni de functionare; o evolutie pozitiva a cifrei de afaceri, bonitate acceptabila; profit din exploatare; conduita tranzactionala acceptabila (CIP, CRB); fara restante la plata datoriilor catre bugete.

Documentatia necesara: cerere credit /card Business; ultimul bilant si balanta aferenta; dosar juridic (pentru deschidere cont) + hotarare asociati; documentatia pentru garantii (pentru credite de peste 50.000 RON).

Go este o solutie de finantare pentru start-up-uri care cuprinde un credit pentru finantarea nevoilor de trezorerie pe termen scurt si un credit de investitii pe termen mediu.
Creditul pentru nevoi curente se acorda pe maxim un an, in limita a 35.000 RON. Creditul de investitii are ca destinatie achizitia de mijloace fixe sau imobiliare, se acorda pe maxim 60 de luni, cu o perioada de gratie de pana la 6 luni, in limita a 75.000 RON. Aportul minim necesar pe care trebuie sa-l detina solicitantul este de 25% din valoarea investitiei. Aceste doua tipuri de credite sunt destinate firmelor noi, sub 12 luni de functionare, care nu au incidente in CIP si CRB si fara restante la plata datoriilor catre bugete.

Citeste si:  Nici nu stii cand te taxeaza banca

OTP Bank vrea sa ofere servicii de calitate IMM-urilor

Si OTP Bank, o banca mai tanara dar cu ambitii mari, inclusiv preluarea CEC-ului, pune mare pret pe serviciile si finantarile destinate IMM-urilor. Reprezentanta bancii, Raluca Vieru, subliniaza calitatea serviciilor oferite de aceasta banca, mai precis rapiditatea cu care se poate acorda o finantare si o documentatie necesara minima, “de bun simt”. O alta caracteristica subliniata a fost transparenta bancii, un lucru apreciat de clienti. Iar pentru a demonstra acest lucru, doamna Vieru ne-a prezentat toate costurile unui credit acordat de OTP Bank. Este vorba de o dobanda de 11% la creditele in lei, de 7-8% la cele in valuta, la care se adauga un comision de acordare a creditului de 1% din suma finantata si un comision anual de administrare a creditului, tot de 1%, calculat la sold.

Raluca Vieru, OTP Bank Romania: “Ne axam pe transparenta si sinceritate in relatia cu IMM-urile”

“Stim ca printre problemele pe care le au micii intreprinzatori atunci cand vor sa obtina o finantare se afla lipsa garantiilor necesare unui credit, dar si neincrederea ce rezulta din lipsa de transparenta a bancilor cu privire la costul finantarilor. Asta si din cauza faptului ca, pana de curand, costurile finantarilor au fost destul de mari. “Ne axam mult pe transparenta si sinceritate. De exemplu, daca un produs nu se potriveste unui client, chiar daca teoretic poate si vrea sa-l obtina, noi preferam sa nu-l acordam. Ne intereseaza in primul rand ce se va intampla cu clientul in viitor, mergem pe o dezvoltare durabila, nu vrem o crestere a cotei de piata cu orice pret, fara sa ne pese ce se intampla ulterior cu clientii nosti, cand costurile acestora ar putea sa creasca”, a precizat Raluca Vieru.

Reprezentanta OTP Bank a subliniat si faptul ca, in afara de creditele clasice pentru finantarea nevoilor curente sau pe termen lung, firmele pot apela la produse bancare prin care sa-si fidelizeze angajatii, acestia putand beneficia pentru creditele obtinute de la banca de dobanzi si comisioane preferentiale, rapiditate in acordarea facilitatilor de credit, flexilbilitate, minim necesar de documente, pachete de produse si servicii complete destinate top managementului si actionarilor firmei, consultanta pentru obtinerea celor mai bune solutii de finantare, adaptate specificului fiecarei companii. De ca alegeti OTP Bank? Pentru ca noi incercam sa contrazicem celebra zicala din lumea bancara: ˝O banca iti da umbrela cand e soare si ti-o ia atunci cand incepe sa ploua˝.

Asadar, iata cateva argumente in acest sens: banca are oameni specializati pentru segmentul IMM, pregatiti sa ofere consultanta si solutii de finantare adaptate fiecarui tip de activitate; transparenta totala in ceea ce priveste oferta bancii; strategia bancii este axata pe dezvoltarea segmentului IMM; costuri de finantare accesibile; termene de rambursare flexibile; canale de acces adaptate necesitatilor intreprinzatorilor (Call Center, Internet Banking sau parteneri); orientarea bancii catre economia reala cu toate trasaturile ei: posibilitatea adaptarii garantiilor necesare facilitatii de credit; venituri reale; reactii rapide, business in timp real. Ramane sa va convingeti si dumneavostra atunci cand mergeti la banca.

Oferta de servicii si credite pentru IMM-uri

Dar iata oferta detaliata a serviciilor si produselor de creditare pentru IMM-uri oferite de OTP Bank. Este vorba mai intai de facilitati de cash management: electronic banking/ internet banking; managementul platilor: ordine de plata (lei, orice valute); schimburi valutare; managementul lichiditatilor: depozite la termen; depozite overnight; conturi escrow; carduri pentru salarii (conventii de plata a salariilor pentru angajatii companiilor); carduri destinate IMM-urilor (atasate contului deschis de companie la OTP Bank).
Solutiile de finantare pentru companie si angajati cuprinde, mai intai, creditele standard acordate pe baza de rating:

– Linii de credit (valoarea maxima a finantarii maxim 25.000 RON). Pentru acest tip de produs nu se solicita garantii reale materiale. Creditul trebuie rambursat in maxim 6 luni. Conform reprezentantilor bancii, acest tip de credit se poate obtine foarte repede, in maxim doua zile.

– Credite pentru achizitionarea de echipamente (valoarea maxima a finantarii fiind de 70.000 RON). Pentru acest tip de produs garantia este reprezentata de bunurile achizitionate din credit si se finanteaza 100% din valoarea echipamentului, deci nu este nevoie de avans.

Conditiile de creditare

Creditul trebuie rambursat in maxim 3 ani, cu o perioada de gratie care poate fi de 6 luni.
Documentatia de care aveti nevoie: Cerere de credit; Certificat de atestare fiscala valid la data depunerii cererii de credit la banca; Certificat constatator obtinut de la Registrul Comertului valid la data depunerii cererii de credit; Aprobarea legala/constitutiva privind contractarea creditului si persoanele imputernicite sa angajeze societatea; Ultimul bilant anual certificat de Ministerul Finantelor si ultima raportare semestriala certificata de M.F.P. inclusiv anexele, precum si balantele de verificare aferente bilanturilor contabile; Ultima balanta de verificare incheiata, nu mai veche de 2 luni;
– Credite standard oferite in cadrul Programului de Creditare destinat IMM Valoarea maxima a finantarii pe care o puteti obtine in acest caz este de 200.000 EUR sau echivalent. Foarte important si avantajos pentru dumneavoastra, spune banca, este faptul ca pentru finantarile de pana la 100.000 de euro nu este nevoie de un plan de afaceri si cash-flow la dosarul de creditare.

Tipurile de credite sunt urmatoarele: linii de credit; credite pentru finantarea activitatii curente pe termen scurt, cu amortizare lunara; produse de tip credit pe termen scurt: emiteri de scrisori de garantie bancara si acreditive; credite de investitii pe termen mediu si lung cu amortizare lunara sau trimestriala, cu o maturitate de maxim 10 ani; refinantare de facilitati acordate pe termen scurt, mediu sau lung, de catre alte institutii financiare, cu respectarea caracteristicilor facilitatii in cauza.

De ce documente aveti nevoie

Lista documentelor de care aveti nevoie pentru solicitarea unui credit: cerere de credit; bilantul contabil anual si semestrial aferent anului trecut, inclusiv anexele, precum si balantele de verificare aferente bilanturilor contabile; ultima balanta de verificare lunara, nu mai veche de 3 luni; documentele de proprietate aferente garantiilor prezentate; certificat fiscal valid la data depunerii cererii; actul legal/ constitutiv prin care sunt specificate posibilitatea de a angaja un credit, precum si persoanele imputernicite sa faca acest lucru; acord de consultare CRB; cash-flow si plan de afaceri (pentru credite pe termen mediu si lung a caror valoare este de peste 100.000 EUR sau echivalent); alte autorizatii legale (in cazul creditelor pentru constructii).

Alte produse de creditare la care puteti apela: facilitati de cont cash pe facturi; facilitati de cont cash pe cecuri si bilete la ordin; plafon de cont cash pe facturi; plafon de cont cash pe cecuri si bilete la ordin; plafon de cont cash pe cecuri, bilete la ordin si facturi; credit agricol pentru productie; plafon multivaluta cu utilizare multipla; facilitate de cont non-cash; plafon de cont non-cash; credite de investitii; finantarea proiectelor; finantarea companiilor de leasing; pre-finantarea exporturilor speciale; alte tipuri de finantari care solicita o abordare specifica a tramzactiilor.