Soarta pachetului de actiuni pe care au dreptul sa-l cumpere angajatii societatii Petrom se va decide in toamna, cand Guvernul va lua din nou in discutie ordonanta care stabileste conditiile de achizitie. Tot atunci se va stabili daca la acest pachet vor avea acces salariati ai Petrom si in nume personal, nu doar prin intermediul Asociatiei salariatilor, sustine Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului. Liderul sindicatelor Petrom sustine insa ca amanarea unei decizii de finalizare a strategiei de privatizare ar putea ascunde alte interese si ar dezavantaja salariatii.

Anul trecut, compania Petrom a fost preluata contra sumei de 1,5 miliarde euro de investitorul austriac OMV. Strategia de privatizare in baza careia s-a facut tranzactia prevedea ca salariatii Petrom au dreptul sa cumpere pana la 10% din actiunile companiei, pretul de achizitie urmand a fi stabilit ulterior. O prevedere similara se regaseste in toate reglementarile care stau la baza privatizarilor din sectorul energetic. Pe langa strategia de privatizare, Ministerul Economiei si Comertului a decis sa elaboreze un proiect de act normativ special pentru achizitia actiunilor de catre salariatii Petrom. „Ordonanta prevede vanzarea pachetului de 8% doar prin intermediul Asociatiei Salariatilor Petrom“, ne-a spus Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului. In varianta propusa, proiectul a starnit imediat controverse, lucru recunoscut chiar de ministrul Economiei. „A fost amanat pentru toamna dupa ce mai multi colegi (ministri -n.r.) au avut obiectii si au propus ca salariatii sa aiba dreptul sa cumpere actiuni si in nume propriu. Am dat-o in lucru juristilor si ei urmeaza sa decida“, a explicat sursa citata. Desi considera ca varianta initiala era convenabila pentru Minister in primul rand pentru ca era mai simplu de aplicat, Codrut Seres lasa de inteles ca viitoarea ordonanta ar putea fi modificata, asa cum au sugerat alti ministri. Actualul ministru al Economiei spune ca proiectul initiat pentru Petrom nu este singular, la toate companiile din sectorul energetic recent privatizate achizitia de catre salariati a unui pachet de actiuni fiind reglementata printr-un act special. Anuntul privind amanarea adoptarii actului normativ i-a surprins pe salariatii Petrom care tocmai anuntau ca au inceput discutiile cu mai multe banci dispuse sa finanteze achizitia pachetului de 8%. Pretul pachetului de actiuni este de 235 de milioane de euro, deoarece reglementarile de la privatizare stabilesc ca salariatii vor cumpara actiuni la acelasi pret cu cel platit de actionarul majoritar OMV la preluarea companiei. Suma care ar reprezenta un efort individual de aproximativ 3.300 euro pentru fiecare dintre cei peste 70.000 de angajati sau fosti salariati ai Petrom.

Citeste si:  Tranzactii pe Rasdaq de 150 de milioane de euro

Liviu Luca, presedintele Sindicatului Petrom sustine ca, in cazul in care s-ar adopta decizia ca actiunile destinate salariatilor sa poata fi cumparate individual, exista riscul inechitatii posesiei. Astfel, primul venit la negocieri poate cumpara mai multe actiuni decat i se cuvin, si asta in defavoarea celor care nu au bani disponibili. Pentru ca, explica Luca, vor fi salariati care nu vor putea sa imprumute suma de bani cu care sa achite pachetul de actiuni la care au dreptul. Asa s-ar putea insinua, in actionariatul „salariatilor“, diverse persoane cu alte interese, adauga acesta.

Asociatia Salariatilor Petrom a trimis ieri o scrisoare deschisa in care atrage atentia vicepremierului George Copos si ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, ca formula achizitiei pachetului prin intermediul PAS (asociatia salariatilor) este cea mai convenabila pentru toata lumea. „Singura formula prin care putem castiga si noi ceva de pe urma muncii noastre este aceea de a apela la un credit. Ar fi fost imposibil ca cineva sa negocieze cu fiecare dintre cei peste 70.000 de oameni, angajati si fosti angajati ai SNP Petrom, in parte. Noi am incredintat conducerii Asociatiei Salariatilor din SNP Petrom mandatul de negociere in numele nostru, cu finantatori interni si externi“, se arata in scrisoare. „Pentru operatiunea de preluare a pachetului de 8% din actiunile SNP, am apelat la case de avocatura de reputatie interna si internationala, Squire, Sanders&Dempsey LLP si Voicu&Filipescu precum si la banci internationale de prim rang – Credit Suisse First Boston, Deutsche Bank si United Bank of Switzerland“, adauga reprezentantii Asociatiei salariatilor din Petrom.

Citeste si:  Leul se intareste

Si fostul ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu, cel care a semnat privatizarea Petrom, se declara de acord cu achizitia pachetului de actiuni prin intermediul asociatiei si spune ca, personal, este de parere ca achizitia nu are nevoie de o ordonanta speciala in conditiile in care exista deja o lege care prevede acest lucru.

Si angajatii companiilor Electrica, recent privatizate-Banat, Dobrogea, Oltenia si Muntenia- vor cumpara actiuni tot prin intermediul asociatiei salariatilor. Nici la Electrica insa metodologia nu a fost finalizata. „Se poarta discutii inca“, ne-a spus ieri Doru Voicu, director al Electrica, responsabil cu privatizarea. „Salariatii s-au constituit in asociatie care strange banii de la oameni, ii varsa intr-un cont in numele fiecaruia astfel ca fiecare primeste un numar de actiuni in limita banilor depusi. Acesta este insa doar un proiect, nu este batut in cuie, se mai analizeaza“, spune sursa citata. Doru Voicu spune ca asociatia este un vehicul cu ajutorul caruia se incearca evitarea unor situatii critice. „Am vrut sa evitam discutiile privind riscul unor finantari anormale sau a unor tranzactii ulterioare care ar distorsiona bunul mers al afacerii respective“, a explicat directorul din cadrul Electrica. Chiar daca lucrurile nu sunt batute in cuie, este cert faptul ca actiunile cumparate de salariati nu vor putea fi revandute mai devreme de trei ani de la achizitie.

Citeste si:  Cum ne refinantam un credit