Guvernatorul bancii centrale a Cehiei, Zdenek Tuma, a criticat normele impuse statelor est-europene pentru adoptarea monedei unice europene, apreciind ca aceste criterii sunt învechite, iar respectarea procedurilor va afecta productivitatea, transmite Reuters.

Criteriile de aderare la zona euro au fost concepute pentru o Uniune Europeana de dimensiuni mai mici, într-o perioada în care multe valute erau legate de marca germana, a afirmat Tuma, citat într-un articol publicat în editia europeana a cotidianului “Financial Times”.

“Pe atunci, aceste criterii se poate sa fi fost perfect justificate, însa astazi ele sunt învechite, iar respectarea lor afecteaza productivitatea”, a declarat Tuma.

Oficialul ceh a precizat ca normele trebuie modificate.

Comentariile semnaleaza accentuarea opozitiei oficialului ceh fata de conditiile care trebuie îndeplinite la aderarea la zona euro, vizate fiind mai ales cele care se refera la nivelul inflatiei si stabilitatea valutara. O problema suplimentara în regiune este reprezentata de necesitatea reducerii datoriei publice, care presupune implementarea unor politici fiscale austere.

Oficialii Bancii Centrale Europene si ai Comisiei Europene apreciaza ca noii membri ai zonei euro trebuie sa îndeplineasca aceleasi criterii pe care le-au respectat statele care au adoptat anterior moneda euro.

Citeste si:  MEF pregateste modificarea Codului Fiscal

Relaxarea criteriilor de aderare la zona euro a fost o idee respinsa, în repetate randuri, atat de oficialii de la Frankfurt, cat si de la Bruxelles, majoritatea candidatilor fiind obligati sa renunte la programul de adoptare a monedei unice sau sa amane termenul prevazut în planul initial.

“Criticile la adresa normelor prevazute în tratatul de la Maastricht sunt prezente în întreaga regiune si unii academicieni proeminenti au sustinut ca respectarea acestora nu are mult sens pentru economiile de tranzitie”, a afirmat Silja Sepping, analist pentru pietele central-europene la Lehman Brothers. El a mentionat ca, odata stabilite, regulile vor putea fi cu greu modificate.

Tuma apreciaza ca intrarea în mecanismul european al ratei de schimb ERM-2, premisa pentru adoptarea euro, nu ar fi justificata pentru Cehia, stat a carui banca centrala urmareste înregistrarea unui nivel scazut al inflatiei.

Statele care vor sa adere la zona euro trebuie, conform mecanismului ERM-2, sa mentina moneda nationala într-un interval maxim de variatie de plus sau minus 15% fata de euro.

Citeste si:  Cum utilizam cat mai eficient un card

Autor: Norel Moise