Rambursarea TVA catre companiile multinationale implica proceduri care dureaza intre trei si sase luni. Motivul il constituie dosarul de preturi de transfer care este cerut in majoritatea controalelor fiscale. Potrivit consultantilor fiscali, controalele privind rambursarile de TVA sunt din ce in ce mai multe si in cele mai multe cazuri este cerut un dosar al preturilor de transfer, informeaza Ziarul Financiar.

“Nu cred ca ii intereseaza preturile de transfer in mod particular, dar este o maniera de a mai amana finalizarea controlului, si implicit rambursarea banilor de la buget”, a declarat pentru Ziarul Financiar Ionut Simion, partener la PricewaterhouseCoopers Romania.

Procedurile dificile de rambursare a TVA accentueaza problemele generate de criza pentru ca blocheaza fluxurile de lichiditati ale companiilor. Potrivit ANAF, valoarea rambursarilor intarziate de TVA catre contribuabili a crescut in luna mai cu 10,2%, la 1,9 miliarde de lei.

Prin introducerea legislatiei preturilor de transfer, autoritatile fiscale se asigura ca intre companiile din cadrul unui grup nu se incearca manipularea acestor preturi, ci acestea reflecta valoarea de piata a bunurilor sau serviciilor tranzactionate.

Citeste si:  De la inceputul anului, dolarul a crescut fata de euro cu 3,42%