Persoanele care au iesit la pensie vor putea beneficia de o pensie facultativa daca au implinit varsta de 60 de ani si au cotizat la un fond de pensii private cel putin 90 de luni. Asa prevede proiectul de lege privind pensiile facultative aprobat ieri de Guvern si trimis spre dezbatere Parlamentului. Optiunea angajatului este limitata la un singur fond de pensii private, in limita a 15% venitul lunar impozabil. Participarea la un fond de pensii private nu ne scuteste insa de plata contributiei la fondul de pensii de stat. Cum legea pensiilor stabileste ca in cativa ani, varsta legala de pensionare va fi 63 de ani, inseamna ca un salariat va avea acces la pensia privata mai devreme decat la cea de stat.

Actul normativ aprobat ieri stabilieste ca orice angajat, functionar sau persoana autorizata sa desfasoare o activitate independenta poate opta pentru aderarea la un fond de pensii facultative. Produsele de pensii facultative vor putea fi achizitionate atat in sistem ocupational, cat si individual. Potrivit proiectului, contributiile la un fond de pensii facultative se stabilesc conform schemei de pensii pentru care s-a optat. Schema de pensie este elaborata si propusa de administratorul fondului, pentru punerea ei in aplicare fiind necesara obtinerea autorizatiei Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Citeste si:  «Microbuze scolare», o afacere de inca 15 milioane de euro

Contributiile se retin si se vireaza de catre angajator sau de participant, odata cu contributiile de asigurari sociale obligatorii. Nivelul contributiei poate fi de pana la 15% din venitul lunar impozabil obtinut de persoana care adera la fondul de pensii. Contributia poate fi impartita intre angajat si angajator, potrivit contractului colectiv de munca sau protocolului incheiat cu reprezentantii angajatilor.

Proiectul de lege prevede ca suma reprezentand contributiile la fondul de pensii facultative ale angajatului este deductibila, in limita sumei reprezentand echivalentul in lei a 200 euro intr-un an fiscal pentru fiecare participant. Dreptul la pensia facultativa se deschide la cererea participantului cu indeplinirea a doua conditii cumulative: participantul a implinit varsta de 60 de ani si au fost platite minimum 90 de contributii lunare.

Capitalul social minim necesar pentru administrarea de fonduri de pensii este echivalentul in lei a sumei de 1,5 milioane euro, suma care nu poate proveni din imprumuturi sau credite. Investitiile activelor fondurilor de pensii facultative vor fi scutite de impozit pana in momentul platii dreptului cuvenit participantilor si beneficiarilor.

Citeste si:  Arena Leilor la TVR 2: sprijin financiar pentru antreprenori

Autor: Daniela Serb