In timp ce in 2023 s-a inregistrat o revenire accentuata a economiei ucrainene dupa prabusirea din 2022, anul in curs va fi probabil mai putin dinamic. Distrugerea infrastructurii electrice si lipsa de investitii vor cantari greu.
Pentru Ucraina, continuarea conflictului impotriva agresorului rus va insemna o incetinire puternica a cresterii economice a tarii in acest an. Potrivit previziunilor Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), produsul intern brut (PIB) va creste cu doar 3% in 2024, dupa 5,3% in 2023. Pentru 2025, BERD preconizeaza o crestere de 6%.
Aceasta viitoare incetinire poate fi explicata prin pagubele provocate infrastructurii electrice a tarii, avertizeaza banca, precum si prin perspectiva unui razboi de uzura prelungit. “Cererea interna limitata, deficitul de forta de munca si investitiile insuficiente sunt susceptibile sa limiteze perspectivele de crestere”, sustine banca.
Pana in 2023, Ucraina si-a revenit semnificativ dupa prabusirea a aproape 30% din PIB-ul sau in 2022, anul invaziei rusesti. La acel moment, cresterea cheltuielilor de aparare sustinuse cererea interna, in timp ce exporturile scazusera brusc. Restabilirea aprovizionarii cu energie electrica la scurt timp dupa atacurile rusesti din iarna anului 2022, impreuna cu finantarea externa din partea donatorilor internationali (FMI, Banca Mondiala, Uniunea Europeana etc.), a contribuit la redresarea economiei si la reducerea inflatiei la aproximativ 5%.
Sprijin financiar extern
In martie 2023, de exemplu, FMI a aprobat un acord in valoare de 15,6 miliarde de dolari pentru 48 de luni. Anul trecut, Ucraina a primit in total 42,5 miliarde de dolari de la donatori internationali, inclusiv 12 miliarde de dolari sub forma de subventii. Ca urmare, rezervele oficiale de valuta au atins niveluri record. Insa datoria publica a urcat vertiginos la aproape 90% din PIB.
Deschiderea unui coridor de export in Marea Neagra, de-a lungul coastei ucrainene, a dus la reluarea exporturilor de cereale, precum si a altor produse, cum ar fi metale si minereuri. Ca urmare, industriile metalurgica si miniera, care au fost printre cele mai afectate la inceputul razboiului, au reusit sa se redreseze. Tara a beneficiat, de asemenea, de o recolta record de cereale.
Recuperarea exporturilor
Aceasta redresare a exporturilor si cresterea productiei militare interne vor continua sa sustina cresterea in acest an. In ceea ce priveste comertul, Ucraina va continua sa beneficieze de facilitarea comertului din partea UE. La 13 mai, Comisia Europeana a decis sa prelungeasca cu inca un an (pana la 5 iunie 2025) suspendarea taxelor vamale pentru importurile ucrainene. Cu toate acestea, pentru anumite produse – in special oua, pasari de curte, zahar, porumb si miere – taxele pot fi reintroduse daca volumul importurilor in UE atinge media anuala a importurilor inregistrate intre 1 iulie 2021 si 31 decembrie 2023.
Pentru Ucraina, riscurile raman ridicate. Distrugerea infrastructurilor portuare si electrice este o sursa de incertitudine pentru stabilitatea macroeconomica a tarii, avertizeaza BERD.
Sursa: https://www.lesechos.fr/monde/europe/loffensive-russe-freine-la-reprise-de-leconomie-ukrainienne-2095553