In ultimii ani, in tara noastra, s-a inregistrat o ´´explozie a bussines-ului in zona distributiei de produse farmaceutice de uz veterinar si de hrana pentru animalele de companie´´.
La ora actuala, exista firme de distributie la care vanzarile de medicamente pentru animalele de companie reprezinta 55-60 la suta din totalul vanzarilor.
Distribuitorii de produse medicamentoase si hrana pentru animale fac livrari atat catre cabinetele si farmaciile veterinare, cat si catre ferme. ´´In toate aceste cazuri se poate vorbi despre un adaos mic, dar despre un rulaj mare. In plus, atat fermele, cat si cabinetele si farmaciile veterinare platesc marfa livrata, in mare parte, cash. Un alt avantaj pentru distribuitori consta in faptul ca majoritatea clientilor achita marfa in cel mult trei saptamani´´, ne-a declarat reprezentantul unei firme de distributie de produse veterinare. Cu toate acestea, exista si riscuri sau dezavantaje: ´´In momentul aparitiei in unele ferme a gripei aviare, distribuitorii de hrana si alte produse pentru pasari au iesit in pierdere. Si in prezent sunt ferme de pasari care au datorii la acesti distribuitori. Pe de alta parte, livrarea de produse veterinare catre cabinetele si farmaciile de profil presupune ca distribuitorul sa aiba mai multi salariati si mai multe masini pentru transport´´.
´´Reclama´´ la produse o face medicul veterinar
Sunt distribuitori care afirma chiar ca ´´este bataie mai mica de cap in cazul livrarii catre ferme decat in cazul distributiei catre cabinete si farmacii veterinare´´.
In ceea ce priveste adaosurile practicate, distribuitorii sustin ca in cazul medicamentelor generice de uz veterinar adaosul se ridica la maximum 30 la suta, iar la cele noi, patentate atinge 20 la suta: ´´Aceasta situatie se intampla din cauza faptului ca medicamentele de uz veterinar patentate sunt mai scumpe decat cele generice´´. Din pacate, in tara noastra, medicamentele patentate de uz veterinar sunt aproape inexistente: ´´Piata romaneasca ofera, indeosebi, asa-numitele produse de mijloc: nici foarte bune, dar nici foarte slabe´´.
Pe de alta parte, distribuitorii de produse veterinare spun ca in momentul intrarii Romaniei in UE, ´´si adaosurile comerciale din acest sector vor ramane aceleasi ca in prezent sau vor creste in functie de nivelul de trai din tara noastra´´.
In ceea ce priveste publicitatea la medicamentele de uz veterinar, distribuitorii spun ca nu este nevoie sa faca reclama produselor pe care le livreaza: ´´Desi numai in Bucuresti sunt inregistrate circa 250 de cabinete veterinare si numarul proprietarilor de animale de companie este in crestere, segmentul de piata este restrans si, de aceea, nu se face reclama. Daca s-ar face publicitate, oricum proprietarii animalelor de companie nu ar sti care este diferenta intre anumite vaccinuri. Proprietarii animalelor pot primi toate explicatiile necesare de la cabinetele veterinare, nu prin intermediul reclamelor´´.
Diete si pasta de dinti pentru animalele de companie
Aparitia dietelor, a periutelor si pastelor de dinti pentru animalele de companie a adus, de asemenea, profituri semnificative distribuitorilor de hrana si produse pentru animalele de companie. ´´Spre exemplu, medicul veterinar poate recomanda in cazul unui animal de companie mai gras o dieta pentru slabit. De asemenea, exista diete pentru animalele de companie care au boli cardiace, diabet, boli de rinichi. Spre exemplu, o dieta specializata pentru slabit are, in medie, pretul de 110.000 lei pe kilogram. Cererea la diete este in crestere, vanzarile aici reprezentand chiar si 30 la suta din totalul vanzarilor de hrana pentru animale´´, ne-a spus reprezentantul unei firme de distributie de hrana pentru animale. O pasta ´´normala´´ de dinti pentru animalele de companie are pretul de distributie cuprins intre 30.000 si 50.000 de lei, in timp ce la periutele de dinti pretul este de trei-patru euro. Printre importatorii si distribuitorii de produse veterinare si hrana pentru animale, care livreaza marfa atat catre farmaciile si cabinetele veterinare, cat si catre ferme se numara: Biovet, Ceva Sante´ Animale Romania, Farmavet, Montero Vet, Crida Pharm.
Autor: Gabriela Vlasceanu