Managerii companiilor romanesti estimeaza ca preturile vor creste in toate sectoarele economice, iar volumul de activitate isi va mentine tendinta ascendenta, cu exceptia constructiilor, ca urmare a intrarii in sezonul rece. Aceasta este concluzia generala a specialistilor care au participat la dezbaterea cu tema “De ce sunt optimisti managerii?” organizata de Institutul National de Statistica in parteneriat cu ziarul “Curierul National”. Prezent la eveniment, Ilie Dumitrescu, directorul INS, a spus ca “spre deosebire de constructii, urmatoarele trei luni vor fi extrem de benefice pentru sectorul serviciilor, care va beneficia din plin de pe urma Sarbatorilor”. Nici in ceea ce priveste constructiile situatia nu e asa gri. “Faptul ca iarna nivelul lucrarilor in constructii scade semnificativ, asta nu inseamna ca acest sector nu beneficiaza de cresteri. Sunt optimist in ceea ce priveste acest sector. In special iarna se incheie contracte importante, contracte la nivel macro”, a punctat la randul sau Stefan Varfalvi, prim-vicepresedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania. Probabil asa este, daca tinem cont de faptul ca piata constructiilor a crescut cu 25-30 procente fata de anul trecut, lucru care se pare ca nu se va opri aici. “La sfarsitul anului ma astept ca sectorul constructiilor sa cunoasca o crestere de 25 – 30 la suta, majorare la care ma astept si pentru anul 2007”, a declarat Laurentiu Plosceanu, vicepresedinte al Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii. Acesta a adaugat ca, in ciuda faptului ca piata constructiilor se confrunta cu un puternic deficit de forta de munca calificata, dupa intrarea Romaniei in spatiul comunitar, salariul mediu al unui muncitor in domeniu se va cifra undeva la 400 – 450 de euro.

Citeste si:  Cum să alegi cele mai bune copiatoare second hand pentru afacerea ta

In ceea ce priveste industria prelucratoare, Maria Grapini, presedinte-le Federatiei Patronatelor din Industria Usoara, ne asigura ca avem de ce sa fim optimisti. “Industria prelucratoare a inceput sa se orienteze cu vanzarile de marfuri catre piata autohtona. Astfel, in momentul de fata consumul de textile autohtone de pe piata a crescut la 14%”, a spus presedintele FEPAIUS. Managerii firmelor din industria prelucratoare anticipeaza mentinerea tendintei de crestere a volumului productiei, numarului de contracte si comenzi. Soldul conjunctural este insa cu cateva procente mai redus decat prognoza din trimestrul anterior.
Numarul de salariati va avea o tendinta de stabilitate, iar preturile sunt prognozate sa creasca (sold conjunctural +16%). In ceea ce priveste sectorul constructiilor, se estimeaza o tendinta de scadere a volumului productiei in ultimul trimestru (sold conjunctural -15%), la fel ca si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -13%), pe fondul intrarii in sezonul rece. Managerii estimeaza si reducerea fortei de munca.

Preturile lucrarilor de constructii vor creste insa (sold conjunctural +23%), desi cu o intensitate redusa fata de estimarea din luna anterioara (sold conjunctural +28%). In domeniul comertului cu amanuntul, sunt prognozate cresteri atat la nivelul vanzarilor, comenzilor, cat si al preturilor. Conform previziunilor celor intervievati de INS, situatia economica va inregistra o crestere in aceasta perioada a anului (sold conjunctural +26%).

Citeste si:  Restaurantele cresc profitul in statiile de combustibili

Volumul comenzilor de marfuri adresate furnizorilor va inregistra in luna octombrie un sold conjunctural pozitiv (+24%).

Angajatorii previzioneaza pentru urmatoarele trei luni o tendinta de crestere moderata a numarului de salariati din sectorul de comert cu amanuntul (+7% sold conjunctural). Preturile de vanzare cu amanuntul se mentin in crestere (sold conjunctural +21%), dar intr-un ritm mai putin accelerat. In cazul serviciilor, cei mai optimisti in privinta cresterii cererii sunt managerii intreprinderilor mijlocii, la care soldul conjunctural a fost + 50%, urmati de cei din intreprinderile mari (sold conjunctural +37%) si intreprinderile mici, cu un sold conjunctural +26%.

Autor: Gabriel Botezatu